Nieuwsbrief Stichting Nationale Quilt Collectie

Dit is de eerste nieuwsbrief  van de Stichting Nationale  Quilt  Collectie  en wij vinden het een goed idee om deze nieuwsbrief met onze leden en lezers te delen.

Op de website te lezen:


De Stichting Nationale Quilt Collectie legt een brede verzameling quilts aan. Van traditioneel tot modern. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw tot nu. De tekst is integraal overgenomen van hun website en hun nieuwsbrief.

De traditionele quilt had vooral een functioneel doel. De motieven van de top waren eenvoudig. Dat is verleden tijd. Veel verschillende mensen met evenzoveel achtergronden zijn zich vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw met quilten bezig gaan houden. Het resultaat is een brede verzameling uiteenlopende quilts. Quilts met weelderige of juist eenvoudige stoffen, gemaakt door professionals of amateurs, groot of klein, met vaste patronen of juist vrije ontwerpen. En al deze quilts vertellen iets over de cultuur en de tijd waarin ze gemaakt zijn.

Door het verzamelen van deze quilts zorgt de Stichting Nationale Quiltcollectie ervoor dat ze behouden blijven en het verhaal achter levend. En u kunt ons daarbij helpen door een quilt te doneren of ons financieel te steunen. Met uw steun kunnen we onze collectie laten groeien en is deze een bron van inspiratie voor kunstenaars, quilters en andere belangstellenden.

In 2018 is de Stichting tijdens het Quiltfestival Noord Groningen officieel van start gegaan met een bevlogen toespraak van Ginie Arends tijdens de opening van het Quiltfestival Noord Groningen. In de kerk van Oldenzijl konden de bezoekers van het Festival het begin van de collectie bewonderen en hebben we veel mensen kunnen overtuigen van het belang om dit erfgoed te bewaren. Veel quilters hebben daarop gereageerd, zelfs zovelen dat we een jaar later onze eerste tentoonstelling hebben kunnen organiseren in de historische kerk van Eenrum.
We zijn trots op de quilts, die door vele quilters geschonken zijn en danken allen die meegedacht hebben.Groei

De Stichting leeft en het motiveert ons om onverdroten door te gaan.
Veel schenkingen zijn toegezegd. Quilts die met zekerheid naar ons toekomen zijn een beddequilt van Jantje Kupers, een bedequilt van de kinderen van Anne Freijer, een quilt van Grace Meijer die in 2020 zal exposeren in de Jacobikerk van Uithuizen. Tevens een 3 x 3 m quilt van Ans Schipper en een bijzondere quilt van Mies Boerema. Allemaal bijzonder werk waar we heel blij mee zijn.
Vrienden van
Ook is voor de financiële ondersteuning van de stichting opgericht de ”Vrienden van de Nationale Collectie”. Mensen die ons willen steunen met een financiële gift of lid willen worden , zijn ontzettend belangrijk om het mogelijk te maken om de Stichting te laten bloeien.

De expositie in de kerk van Eenrum

Overzichtstentoonstelling “Van Ambacht tot Kunst” van 28 tot 30 juni en van 4 tot 7 juli 2019.
De opening was geanimeerd. Ginie Arends heeft iedereen welkom geheten, waarna Inge Schoonderwoerd, voorzitter van het Nederlandse Quiltersgilde gesproken heeft over de quilts van het Quiltersgilde.

De tentoonstelling bestond uit 2 delen: één deel is onze eigen collectie en één deel de collectie van het Nederlandse Quiltersgilde.

We hebben veel positieve reacties gekregen op deze eerste expositie en het doel en het belang van onze Stichting toe kunnen lichten. Veel tevreden bezoekers en een aantal quilters, die een quilt hebben geschonken, hebben deze tentoonstelling bezocht.

Onze volgende expositie is tijdens het Quiltfestival Noord Groningen op 12, 13 en 14 juni 2020.

Hierbij de link naar de nieuwsbrief 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *