(Oud)-handwerk-verwerkt-in-de-quilt

De Lingelappers met een tentoonstelling in Gorinchem

Bezoek aan de Lingelappers

Van 18 t/m 21 oktober 2017 hielden de Lingelappers  een tentoonstelling in Gorinchem. Vrijdag 20 oktober bezocht ik deze tentoonstelling.

Bij binnenkomst viel meteen een prachtige hexagonquilt op van de voormalige voorzitster. Dit was haar laatste quilt, zij is dit voorjaar overleden.

We werden hartelijk ontvangen door een aantal dames van het bestuur. Zij vertelden over  de activiteiten van de vereniging De Lingelappers hebben ongeveer 75 leden, tussen 28 en 93 jaar! Allen zeer actief. De leden komen niet alleen uit Gorinchem, maar  ook uit de omgeving.

Iedere maand komen zij bij elkaar op een woensdag. Er is een ochtend en een middag groep. Het enthousiasme is groot. Iedere 4 jaar hebben de Lingelappers een tentoonstelling. Volgend jaar wordt het thema voor de tentoonstelling van 2021 bekend gemaakt, zodat de leden 3 jaar de tijd hebben om een quilt te maken.

Thema Holland

De leden worden gestimuleerd om allemaal minstens 1 quilt in te leveren. Nauwkeurig wordt bijgehouden, wie al iets heeft ingestuurd. Als er nog niets binnen is worden ze door de voorzitster persoonlijk gemotiveerd om toch iets te maken / in te leveren.

Aan elke tentoonstelling is een goed doel verbonden. Alle leden mogen een goed doel noemen. Er worden 5 doelen geselecteerd, en daar wordt dan over gestemd.  Dit jaar was  het goede doel  ‘Het Vrouwen Hart’ .

D.m.v. de verkoop van loten en de verkoop van boeken, tijdschriften en zelfgemaakte projecten wordt  zoveel mogelijk geld ingezameld. Er werden o.a. drie prachtige quilts verloot. Alle leden hebben een deel van de quilt met de Hollandse vlaggen gemaakt.

Thema Holland

Thema Holland

Tulpen in verschillende technieken

Tulpen in verschillende technieken

Na een gezellig gesprek en een kopje koffie zijn we de prachtige tentoonstelling gaan bekijken. Dit jaar was het thema ‘Holland’. Het middendeel van de ruimte was bestemd voor deze Hollandse quilts. Een enorme verscheidenheid in kleur en techniek. Patchwork gecombineerd met stitchery, vilt en andere bijzondere materialen. Variërend van grote tot heel kleine quilts. Er was voor iedereen iets te zien.
In een deel van de gang zijn een aantal kleine objecten te zien. O.a. een prachtige kerstgroep en diverse tassen.
De tentoonstelling is enorm goed verzorgd. De quilts hangen prachtig.

 

kerstgroep

kerstgroep

 

kleinere werkstukken in de gang

kleinere werkstukken in de gang

Achterin de ruimte stonden een aantal winkeliers met leuke aanbiedingen voor de bezoekers.

De 1e prijs werd gewonnen door Marleen ten Woude. Zij wilde de prijs eerst niet accepteren omdat zij de voorzitster is en zij vond dat het niet kon. De leden hebben haar weten over te halen de prijs te accepteren omdat de winnende quilt niet door de leden, maar door een onafhankelijke vakjury, anoniem is gekozen.

Opvallend vond ik ook de naamlabels die de dames droegen. Als je lid wordt krijg je het patroon van het Lingelapperslabel. Deze kan je dan in eigen kleuren en met eigen materialen uitvoeren. Erg leuk. Prominent stroomt de rivier de Linge, waar de vereniging haar naam aan te danken heeft.

label Lingelappers

label Lingelappers

Vorig jaar werd iets speciaals bedacht voor de november bijeenkomst; Aan ieder deelnemer werd gevraagd twee quiltwerkjes te maken, die met quilten te maken hebben., zoals een speldenkussen of een naaietui.

Leuk ingepakt, waren dit de prijzen voor het dobbelspel, wat zowel ’s ochtends als ‘s avonds is gespeeld. Het was een enorm succes, er werd veel gelachen.

Het was een leuk bezoek waar ik met plezier op terug kijk.

Ingrid Hartgers-Reijenga

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *