Tot ziens in Alkmaar (10); de maakster van de posterquilt

 

Wie is de maakster en ontwerpster van de posterquilt met het thema REFLECTIE?


De posters en de boekenleggers zijn ieder jaar weer de blikvangers voor de Algemene Patchwork en Quilttentoonstelling van het Quiltersgilde. Dit jaar waren er ruim vijftig inzendingen waaruit het bestuur op 2 februari 2017 kan kiezen.

De keuze viel unaniem op de quilt van Jacqueline Bouma uit Oosthuizen (NH) “Japanese Cherryblossom’ (50 cm x 135 cm), die het thema REFLECTIE op een eigentijds wijze vorm geeft. De posters en boekenleggers zijn overal verspreid in de Nederlandse quiltwereld en bij mij bleef de vraag wie is nu deze maakster en ontwerpster.

Van de week heb ik met Jacqueline Bouma telefonisch contact gehad en heeft zij de volgende vragen beantwoord en verteld over haar passie. Ik ben stilletjes wel trots dat een quilt van een quiltster uit mijn provincie Noord-Holland dit jaar de THEMAquilt in Alkmaar siert.


Hoe ben je tot quilten gekomen?

In het verleden heb ik heel veel kleding genaaid en de resten en restjes altijd bewaard. In de Ariadnes van vroeger stonden mooie patronen van patchwork en quilten en ook die bewaard met in het achterhoofd daar kan ik nog wel eens iets van maken. Ik ben naar quilttentoonstellingen geweest in Oudendijk in het kerkje, dat ligt niet zover van Oosthuizen dat aan het IJsselmeer ligt tussen Hoorn en Purmerend. Het duurde nog een paar jaar en toen ben ik lid geworden van de Bee in Scharwoude en ongeveer 10 jaar geleden begonnen met quilten.
Heb je nu veel quilts in je huis hangen/liggen?
Oh nee hoor, een in de woonkamer en de rest hangt in het trappengat. Ik heb er wel een voor mijn kleinzoon gemaakt maar ik maakt eigenlijk alles voor mijzelf. Er gaat immers heel veel tijd zitten in het maken van een quilt (maanden) en dan wil ik ze niet meer kwijt.

Hoe vind je het dat jouw thema quilt is uitgekozen?

Het was een grote verrassing dat ik werd gebeld dat mijn quilt Japanese Cherryblossom was uitgekozen om op posters en boekenleggers afgedrukt te worden. Ik ben pas in januari van dit jaar lid van het Quiltersgilde geworden en heb de quilt op het laatste moment ingestuurd met het idee ik zie wel wat er van komt. Dat het dan allemaal zo snel gaat had ik nooit kunnen denken en nu wordt er ook nog een kaart van gemaakt. Niet te geloven.

 

Hoe ben je tot je ontwerp gekomen en welke technieken heb je gebruikt?

Ik houd erg veel van Japanse houtsnedes, die stralen zoveel rust en sereniteit uit. Dat wilde ik vastleggen in mijn ontwerp. Toen ben ik gaan winkelen in mijn eigen kast, heb alle blauw en groene stoffen op een hoop gegooid en toen gaan selecteren wat wel en wat niet. Ook heb een damasten tafelkleed gebruikt voor de maan en de reflectie in het water. De ondergrond in stroken machinaal aan elkaar gezet. De takken zijn handmatig geappliceerd en de bloemetjes heb ik uit vilt geknipt en met mesh bevestigd. Daarna door middel van sashiko handmatig contouren en patronen geborduurd. Ik werk met traditionele technieken maar wil nog van alles proberen.

Waar heb je al deze technieken en ontwerpen geleerd?

Ik ben een autodidact, doordat ik al naaien kon toen ik begon te quilten was dat al een vaardigheid die ik beheerste. Op onze club op Scharwoude kiezen wij ieder jaar een thema, waarbij ieder de kleuren, technieken en een eigen ontwerp maakt. Je ziet wat een andere maakt en zo maak je allemaal samen iets moois.

Wat zijn je toekomstplannen op quiltgebied?

Ik wil nog heel veel quilts maken maar heb nog meer hobbies die ik ook erg leuk vind. Ik ben heel graag buiten, houd van tuinieren, fietsen en wandelen. Straks ga ik nog wat taarten bakken voor mijn verjaardag (57) a.s. zondag. Ook ben ik dit jaar vrijwilligster bij de Algemene Tentoonstelling in Alkmaar waar ik mag “angelen” op de zaterdag en de zondag. Dinsdag zie ik jou want dan kom ik mijn quilt bij je inleveren.

Themaquilt in Alkmaar

Op de tentoonstelling in de Grote Kerk in Alkmaar zijn alle ingezonden Themaquilts te zien. Deze hangen bij binnenkomst rechts, tegenover de infobalies. De quilt van Jacqueline Bouma is de eerste waar je tegenaan loopt, met naast haar quilt, de quilts van de selectiecommisie (Carolien Dijkerman, Antonia Hering en Corinne Zambeek).

Tot ziens in Alkmaar, Gerty van Oene

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.