Meeleven met Limburg vanuit Bergen-op-Zoom

Blokken voor Limburg oproep

 

Wie herinnert zich niet de surrealistische beelden van de overstroming in Limburg op het nieuws in juli 2021. Het leek een te realistisch geregisseerde rampenfilm.

Maar het was de realiteit en het was zeker geen film. En voor veel mensen een ongekende ramp.

Dus toen ik de oproep zag voor “Blokken voor Limburg”, hoefde ik geen moment na te denken. Ik belde mijn moeder en we hebben ons gelijk aangemeld.

Toen mijn dochter mij belde met de vraag of ik mee wilde doen met het initiatief van het Quiltersgilde zei ik gelijk ja. Een prachtig initiatief om vanuit de quiltgemeenschap iets te doen voor de mensen die gedupeerd waren door de overstromingen. De thema’s een “Hart onder de riem” en “Dat verdient een bloemetje”, daar konden wij zeker iets mee. Gepensioneerd en gepassioneerd ging ik aan de slag, want makkelijker kon het toch niet, een hartenblok en een bloemenblok, appeltje-eitje

Niets was minder waar. Het was lang zoeken naar een bloempatroon dat voldeed aan onze eisen. Uiteindelijk vonden we het in nr. 50 van het blad Creatief met Patchwork en Applicaties. Dit werd een raw edge applicatie blok.

Ikzelf koos voor een hartenblok uit hetzelfde tijdschrift, te maken met de paper-piecing methode, iets waar ik onervaren in was. (Nou ik kan wel zeggen… na het uiteindelijk maken van 24 van deze blokken heb ik er totaal geen moeite meer mee.) Hierbij koos ik voor een patchwork bloem ontworpen door MSQC (Missouri Star Quilt Company).

Het quiltplan was klaar, een mengeling van bloemblokken (patchwork, raw-edge applique) en harten (paper-piecing).

 

Een bos bloemen heeft veel kleuren en zo begonnen wij aan de verdeling van de blokken. 2 geel, 2 oranje etc. Ieder zou de helft van het totaal aantal blokken maken, en daarna zouden we ze samenvoegen tot 1 top. Want hoe leuk is het om als moeder en dochter samen aan zo’n project te werken.

Toen brak het moment aan om de blokken te combineren.

We bleven schuiven op de designwand en waren steeds niet blij met wat we zagen. De conclusie was dat mijn blokken en die van mijn dochter eenvoudigweg niet bij elkaar pasten, ze waren te verschillend qua uitstraling. Wat nu gedaan?!

Dan maken we allebei onze eigen top was het besluit. We waren het erover eens dat de veelkleurigheid belangrijk bleef. Dat we volgens het idee van de kleuren van de regenboog (een symbool van hoop) zouden blijven werken. Het gevolg was dat we elk veel meer blokken moesten maken om aan de opgegeven maat van de top te komen. Dus gebeld met Rose-Anne wat de deadline was voor een volledige top.

Gelukkig hadden we nog wat tijd, want uiteindelijk kwam ik uit op 30 blokken, 24 harten en 6 bloemen. Gecombineerd met donkerblauwe sashings en crèmekleurige corner stones mat de top 160 x 190. Ik was klaar.

 

 

Nou ik nog (de dochter dus). Ik moest ineens 14 extra appliqué blokken maken, en ook nog een mooie indeling bedenken. Amai, dat viel niet mee want ik wilde de kleurenpracht behouden. Zo een veelvoud aan kleuren maakt het extra lastig een kleur te vinden die de balans niet verstoort.

Het is me gelukt! Door het gebruik van groentinten in combinatie met de hoofdtinten van elk van de bloemenblokken is het een mooi geheel geworden. Een zacht paarsblauwe rand eromheen, en klaar. Euh nee… want ik kan het niet laten. Dan moet het een hele quilt worden, doorgequilt zoals ik het voor ogen had. Verhoogde bloemen door de extra batting erachter. Dus weer Rose-Anne gebeld. En gelukkig, ik kreeg nog wat uitstel omdat het een volledig afgewerkte quilt zou worden.

 

Zo gingen we van een paar blokken ieder, naar een volledige top en een geheel afgewerkte quilt.

En we zouden het zo weer doen!

We hopen van harte dat wie de quilts ook krijgt, hier veel troost uit put, eventjes de ellende vergeet en zich minder alleen voelt staan.

Nora Vermeer & Ellen Landa (Bergen op Zoom)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *