Algemene Leden Vergadering 21 april 2022

In de file …

Terwijl we in de auto zaten, en in de eindeloze files rond Amsterdam terecht kwamen, zag ik de geplande aankomsttijd later en later worden. Te laat! Wat een manier om de Algemene Leden Vergadering binnen te komen. Ik dacht door de achterdeur binnen te komen en stiekem achteraan even aan te schuiven. Maar, ai, ik was net gaan zitten toen ik zag dat ik gewenkt werd om op het podium plaats te nemen, tussen de andere bestuursleden. Inge Schoonderwoerd, de aftredende voorzitter, was ondertussen al met de vergadering begonnen.

Notulen & financiën

De notulen van vorig jaar werden zonder vragen of opmerkingen vanuit het publiek goedgekeurd. Henriëtte Balten, onze penningmeester, vertelde daarna over de financiële situatie van het Quiltersgilde. We staan er goed voor, we zijn een gezonde vereniging. We hebben afgelopen jaar wat geld overgehouden, dat komt onder andere doordat een aantal activiteiten niet door konden gaan vanwege Corona perikelen. Er is ook goed nieuws voor alle leden, want er is op dit moment geen reden voor een contributie verhoging. Henriëtte lichtte ook de begroting voor volgend jaar toe. Het jaarverslag, het financieel overzicht en de begroting voor volgend jaar worden allemaal goedgekeurd.

Statuten en Huishoudelijk Reglement

Het volgende punt op de agenda is een voorgestelde wijziging in de statuten en het huishoudelijk reglement. Dit is nodig vanwege de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Dat voorziet in een aantal regels rond fatsoenlijk en integer bestuur. Sinds 1 juli 2021 moeten verenigingen, van klein tot groot, dit geregeld hebben in hun statuten.  En omdat we toch bezig waren met deze “droge stof”, hebben we meteen maar het Huishoudelijk Reglement onder de loep genomen. De notaris heeft naar beide onderdelen gekeken om te controleren of ze goed op elkaar aansluiten. Na een vraag uit het publiek over de frequentie van het organiseren van tentoonstellingen worden de geplande aanpassingen goedgekeurd. Dat betekent binnenkort een afspraak met de notaris om het ook officieel vast te leggen en te ondertekenen.

Verkiezing nieuwe bestuursleden en afscheid van oude bestuursleden

Een bestuurslid wordt voortaan aangesteld voor 3 jaar en kan daarna herkozen worden. Dit jaar zijn Rose-Anne de Haan, Henriëtte Balten en Inge van Koningsveld herkozen. Elk bestuurslid wordt als algemeen bestuurslid aangesteld; binnen het bestuur worden de taken dan verdeeld. De vroegere functie van Inge van Koningsveld was Hoofdredacteur Quiltnieuws. Zij wordt met ingang van vandaag (21 april 2022) de nieuwe voorzitter van het Quiltersgilde. Je zou daaruit de conclusie kunnen trekken dat je “Inge” moet heten om voorzitter van het Quiltersgilde te kunnen worden…  :-)

Rose-Anne en Henriëtte blijven werkzaam op hun “oude” taakgebieden, namelijk PR & communicatie en penningmeester. Nieuw aan te stellen bestuurslid is Marjolein den Oudsten. Zij stelt zich voor en wordt daarna met instemming van de aanwezige leden benoemd tot bestuurslid . Marjolein zal de functie van Hoofdredacteur Quiltnieuws van Inge overnemen. Zij doet dit werk samen met Marlies van Huijgevoort die de “backoffice” zal beheren. Er zit toch al een Marjolein in het bestuur? Ja, dat klopt (Marjolein van der Eijk). Hieruit zou je de conclusie kunnen trekken dat je niet persé “Marjolein” hoeft te heten om in het bestuur van het Quiltersgilde zitting te kunnen nemen, maar het lijkt wel te helpen…. :-)

Marina Brito de Campos neemt tijdens deze vergadering afscheid als bestuurslid. Zij zat in het bestuur van het Quiltersgilde sinds 2015 en was met name verantwoordelijk voor de tentoonstelling van miniatuurquilts, de bibliotheek en het moderne quilten. Bij wijze van afscheid hebben de andere bestuursleden en directe collega’s waarmee zij nauw heeft samengewerkt een moderne quilt voor haar gemaakt, met een vriendschapscirkel en alle namen erop.

 

Dan geeft Inge Schoonderwoerd het voorzittersstokje over aan Inge van Koningsveld en neemt afscheid. Inge Schoonderwoerd heeft 13 jaar lang deel uitgemaakt van het bestuur van het Quiltersgilde, waarvan de laatste 10 jaar als voorzitter. Het afscheidscadeau van haar medebestuursleden wordt op een later moment overhandigd. Wel krijgen zowel Inge als Marina een grote tas met allerhande lapjes en kaarten die als verrassing zijn meegebracht door de bezoekers van de Algemene Ledenvergadering.

Beleidsplan en rondvraag

Tot slot van de officiële activiteiten wordt het beleidsplan voor de komende jaren besproken. Inge van Koningsveld licht in het kort toe wat de toekomstige plannen zijn van het bestuur. De rondvraag biedt de gelegenheid om nog een aantal vragen te stellen. Eén daarvan gaat over de mooie welkomstdoos, zou die ook los verkocht kunnen worden? Inge zegt niets toe, maar brengt in gedachten dat volgend jaar een jubileumjaar is waarbij we wat extra’s gaan doen voor de leden. Een andere vraag gaat erover of Quiltnieuws als digitale versie verstuurd zou kunnen worden. Andere leden geven juist aan dat zij zeer veel prijs stellen op de papieren versie van Quiltnieuws.

De lunch

De lunch alleen was al een reden om de Algemene Ledenvergadering bij te wonen… Ik zag kroketten, kaassouflees, broodjes gezond met kaas, broodjes met rollade en ik heb zelf gesmuld van een heerlijk broodje met tonijnsalade en een broodje met gerookte zalm.

Gert van Raalten

De middag was voor Gert van Raalten met zijn trunkshow. We hebben met zijn allen genoten van zijn prachtige quilts en de bijpassende verhalen.

 

 

Tot slot

Ik kijk terug op een zeer geslaagde, inspirerende, gezellige en leerzame dag. Toch een stuk gezelliger zo dan via de Zoom. Op passende wijze heb ik de dag afgesloten door op de terugweg weer in de file aan te sluiten…

Sylvia Jansen

Met dank aan Harry en Yvon Roelands voor de foto’s!

6 antwoorden
 1. Margriet Rol zegt:

  L.s.
  Komt er dit jaar weer een quiltmidweek???
  Lijkt me weer heerlijk om weer allerlei info uit te wisselen en samen weer gemotiveerd aan de slag.
  Afz Margriet Rol
  Sandenburghlaan 8D
  4351 RM Veere
  Gr Margriet

  Beantwoorden
  • Sylvia Jansen zegt:

   Dag Margriet,
   We zijn hier nog over aan het nadenken. Het zijn vooral de hoge kosten van de lokatie die het lastig maken om dit soort dingen te organiseren. Het moet ook betaalbaar blijven voor onze leden.

   Beantwoorden
 2. Tonny Hönigsberger zegt:

  Ik zou het niet fijn vinden een digitale quiltnieuws .
  Hier op de berg geen internet .
  Dank voor dat ik mee kon lezen lg Tonny

  Beantwoorden
  • Sylvia Jansen zegt:

   Dag Tonny,
   Quiltnieuws zal voorlopig niet vervangen worden door een digitale versie. Hooguit dat we te zijner tijd een digitale versie beschikbaar stellen voor degenen die daar de voorkeur aan geven. Sylvia

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *