Noord-Zuid: de uitdaging van landschap en klimaat

Auteur: Cindy Vissering

Voor mijn Noord-Zuid quilt-uitdaging, dacht ik al snel aan klimaat en landschappen die verder ten zuiden en ten noorden van ons liggen. Dus eigenlijk wat Noord en Zuid vanuit onze positie Nederland in Europa betekent. Toen ben ik daarop gaan associëren:

Zuid

Heerlijk warm weer, warme tinten, strand, azuurblauwe zee met zachte golven, palmbomen, scheepjes die rustig op het water deinen en een groep vogels langs een strakke horizon.

Noord

koude winden, koele tinten, woelig water in fjorden, sneeuw en ijs, rotsformatie tegen een grijzige lucht en honden die een slede voorttrekken.
Dan zijn er talloze manieren om dit te verbeelden… Abstract, gedetailleerd – of iets ertussenin…

Vormen N en Z

Als tweede fascinatie realiseerde ik me dat de N van Noord en de Z van Zuid eigenlijk dezelfde vorm zijn, maar dan 90 graden gedraaid. Ik vind het leuk om met een bepaald blok in herhaling en met een transformatie de achtergrond te maken en dan op de voorgrond details aan te brengen. Dus een blokje van 4 inch in het vierkant gemaakt die een Z en N kan voorstellen. Dan heb ik 8 x 12 blokjes nodig voor de hele achtergrond.

Ik houd ervan om meerdere lagen in een dergelijke quilt aan te brengen en ben nog aan het stoeien gegaan met de N en de Z. Toen kwam het idee om twee blokjes de N en twee blokjes de Z eruit te laten springen, zodat de letters duidelijk zijn. En hoe leuk zou het zijn om met de details op de voorgrond een hele grote N en een hele grote Z te vormen, zodat van veraf het een kleurige quilt lijkt met die twee letters – en pas nabij worden de details en de voorstelling duidelijk. Dat is nog wel een uitdaging…. Maar die ga ik aan!

 

Inmiddels ben ik heerlijk aan de slag met het maken van de achtergrond blokken in een mooie verloop om de verschillende gebieden voor te stellen. Stap voor stap volg ik het proces en zie waar ik op uit kom. – wordt vervolgd –

Meer informatie over de tentoonstelling Noord en Zuid en het aanmelden van je quilt vind je hier

Quilten met plooien

Blogbericht geschreven door Ella Loos.

Golven, wapperen, rimpelen, kreukelen, rekken, vouwen, draperen, etc. Een van de eigenschappen van textiel waar ik van hou, en die me het afgelopen jaar erg is gaan fascineren is de beweeglijkheid ervan. Het zal met mijn dansachtergrond te maken hebben. Danseres Louie Fuller maakte kunst met bewegend textiel en werd er wereldberoemd mee. Wie is niet dol op de levendige creaties van Iris van Herpen? En, in alle bescheidenheid, mijn eerste plaatjes in AI waren ook dansende lappen. Maar we dragen allemaal kleding, en maken en gebruiken textiele voorwerpen die beweging moet toestaan. Hoe zit het dan met beweging in quilts?

Plisseren is een kunst

Van beweging kom je al snel op plooien. Mijn belangstelling bracht me naar de workshop Plisseren kun je leren bij de Kantfabriek in Horst. Prachtig geplisseerde stoffen werden getoond. Zelf leerde je de kartonnen mallen vouwen, waarin je het satijn legt, dat je vervolgens met strijkijzer in de stof stoomt. Ingewikkeld, hard handwerk, prachtig en dan?

Experimenten

Ik begon zelf te spelen met plooien. Een paar van mijn experimentjes:
1. Kan ik het satijn ook simpelweg in een prop papier plooien en stoomstrijken? Wat als ik het dan op een kaartje vast stik met free motion?

2. Wat gebeurt er met een printpatroon van een stof als ik het systematisch plooi? En met dat plooiwerk als ik het dan platstoom?

3. Kan ik plooien gebruiken om een artquiltje te verlevendigen?

4. Wat als ik heel vrij, los plooiwerk drapeer, opvul, en combineer met platte stofdelen?

Golven

Het thema Oceaan in de Artquiltgroep De Valkeniers in Ede, waaraan ik deelneem, leende zich uitstekend voor een ‘woelige’ vormgeving. In plaats van te patchen of appliqueren, heb ik de losse lappen ‘op hun plaats, in de vorm gerimpeld’. In detail levert het leuke structuren op. Let op: deze quilt is nog niet af! 😊

 

Manipulatie

Voorbeelden van dit soort en nog veel meer plooitechnieken vind je volop op Internet. Daar leer ik ook dat er een verschil is tussen textielmanipulatie, en textieloppervlaktemanipulatie. Bij de eerste werk je met de textiel zelf, zoals met plooien, vouwen, knopen, scheuren. Bij de tweede voeg je iets aan het oppervlak toe, zoals met verven, borduurwerk, appliqueren, etc. De vorm en beweeglijkheid van plooien wordt, voor zover ik heb kunnen ontdekken, bepaald door hoe gestructureerd en vast, of hoe ongestructureerd en los bevestigd ze gemaakt worden.

Plooien afstoffen

Er zijn meer dan genoeg ‘traditionele’ technieken, die de moeite waard zijn om te leren kennen en af te stoffen: smocken, ruches, franjes, inzetplooien, shibori binden, textielorigami, enz. Plooien is voor mij een manier om beweging te creëren en suggereren, niet alleen in 2d maar ook 3d. Ze geven textuur en diepte, en hebben daarmee ook een effect op hoe het aanvoelt. Ik heb de indruk dat plooien veel in mode en textielkunst worden gebruikt, maar niet zo vaak in (traditionele) quilts. Zijn ze te combineren met quilten? Ik kan me best met een geplooid gequilt dekentje op de bank voorstellen…

Quilten is plooien

Als ik de plooien-encyclopedie van Colette Wolff ‘The art of Manipulating Fabric’ bekijk, wordt quilten overigens als een vorm van plooien gezien. En het is natuurlijk zo dat met het doorstikken, en technieken als trapunto die mooie extra dimensie aangebracht wordt. Ik ben echter benieuwd naar wat er allemaal nog ‘bovenop’ met de stof zelf gedaan kan worden, waar ligt de grens tussen een vormeloos wapperende lap en een mooi geplooide quilt?

Challenge

Eerst maar eens met die plooitechnieken aan de slag. Mijn uitdaging dit jaar gaat zijn om een Samplerquilt met 12 blokken met verschillende plooitechnieken te maken aan de hand van “The art of Manipulating Fabric’ van Colette Wolff. Hier kun je enkele online demonstraties van de technieken uit haar boek zien. En kijk trouwens vooral ook de plooikunst af bij de ontzettend leuke en leerzame Didsbury Art Studio.

In toekomstige blogs zal ik mijn resultaten delen. Hieronder een eerste blok-leukerdje:

Doe je mee?

Ik zou het heel leuk vinden, als je meedoet! Of verzin je eigen plooien challenge, of je nu een artquilt, moderne, of traditionele quilt maakt. En alle kennis of ervaring, en voorbeelden die jij hebt, zijn ook van harte welkom. Hieronder reageren kan!

(En het is natuurlijk ook leuk om zelf een bericht te maken met foto’s van je ideeën en vorderingen. Hierbij de link voor het insturen van een blogbericht: Blogberichten insturen)

Een nagenietende quilter

Lang opgewacht, op verheugd en in een razend tempo is het Quiltfestival Noord Groningen voorbij gevlogen. 

Terugblik 

In oktober 2018 word ik door de organisatie van het Quiltfestival Noord Groningen uitgenodigd om in 2020 te exposeren. Het coronavirus gooit helaas roet in het eten.  Eindelijk hebben heel veel textielliefhebbers het afgelopen weekend  kunnen genieten van quilts in de meest ruime zin van het woord.

Voorbereiding

Mijn  ‘Verhalend landschap’ wacht al heel lang op Groningen. De voorbereiding beperkt zich tot het huren van een huisje en het ontwerpen en laten drukken van nieuwe visitekaartjes. 

Om vooral niet gestrest te zijn begin ik maandag met het  verzamelen van wat ik mee wil nemen.  Dinsdag pak ik mijn autootje  vol en de rest gaat in de auto van mijn lief. 

Woensdagmiddag ga ik richting Noord Groningen.  Het huisje bij het dorpje Zeerijp vinden is even een ding. Via een heel smal weggetje kom ik op een boerenerf en daar staat ergens het huisje, maar waar?????   Na wat rondjes over het erf zie ik achter een paar enorme aardappelkisten een weggetje en Yes daar aan het eind vind ik het chaletje. Waar ik al een beetje bang voor was wordt werkelijkheid, ik heb ruzie met de code van het sleutelkastje.  Na heel vaak proberen  blijft de sleutel onbereikbaar.  Ik besluit op zoek te gaan naar de verhuurder en hoe ik ook zoek, roep en uiteindelijk in de keuken sta, er is niemand te vinden. Na een sms’je verschijnt gelukkig de boerin. Na een super leuk gesprek neem ik mijn intrek en maak ik er in mijn eentje een rustige avond van in de middle of nowhere.

It giet oan

Donderdagmorgen om 10.00 uur is de ontvangst van de exposanten in de Roakeldaishal in Warffum. Na de  kennismaking met de organisatie en de exposanten  ontvangen wij de benodigde informatie en ga ik richting het kerkje van Eppenhuizen. Ook daar word ik zeer gastvrij ontvangen en kan ik beginnen met het uitpakken van de auto. Ondertussen arriveert ook mijn lief en mijn vriendin en na een middagje doorwerken staat de expositie. 

Vrijdagmorgen zorg ik dat ik ruim op tijd in het kerkje ben. Dat is maar goed ook, want klokslag tien uur melden de eerste bezoekers zich. 

De hele dag is het een komen en gaan van belangstellenden en dat gaat drie dagen lang door.  Vele bekenden, onbekenden, familie en vrienden . De voorzitter van het STIDOC , Nienke de Lange maakt natuurlijk van de gelegenheid gebruik en promoot  het Textielplatform , het online platform van de acht samenwerkende textielorganisaties in Nederland.  

Zeer vereerd ben ik met het bezoek van Henk Lijding, auteur van het boek Art quilts in Nederland. Nadat mijn allereerste artquilt wel mocht hangen op de Algemene tentoonstelling van het Quiltersgilde, maar niet in de categorie altquilts heeft dit boek mij op weg geholpen.

De meest opvallende zaken

Wat mij het meest opvalt  deze dagen:

Vrijwel alle bezoekers zijn ontzettend  geïnteresseerd en aardig.  Vrouwen en  mannen vinden het leuk om met de exposant een praatje te maken.  Inmiddels weet ik veel over de geschiedenis van de jutezak, maar vooral de oudere plattelanders vertellen mij verhalen. 

Het wijdse Groningse landschap blijft mij verwonderen en echt waar, deze geboren en getogen Friezin is  een beetje verliefd  op Groningen.

De gemeenschapszin van de bewoners van de kleine dorpjes is werkelijk indrukwekkend. Omdat het kerkje in Eppenhuizen aardbevingsbestendig wordt gemaakt zijn er bouwvakkers aan het werk. Speciaal voor dit weekend wordt het opgeruimd en brandschoon aan mij opgeleverd. De beheerder van het kerkje die mij ontvangt en de sleutel overdraagt,  de vriendelijke kosteres die regelmatig het toilet controleert en de lieve gastvrouw die mij ontzorgt maakt het weekende volmaakt.  Leuk  is de jongeman die op zaterdagmiddag om klokslag 12.00 uur het weekend inluidt.  (klik  hieronder voor het filmpje)

 

De organisatie van het Quiltfestival is geweldig en de exposanten worden met behulp van de vele vrijwilligers  in de watten gelegd. .Alle dagen een lunchpakket en ik mag in het kerkje gebruik maken van de koffie en thee. Aan het einde van de werkelijk prachtige dagen gaat mijn vriendin verder met haar fietsvakantie, neem ik afscheid van de lieve mensen in Eppenhuizen en drink nog een glaasje water na het opruimen van het kerkje. De volgende dag zit ik thuis met de beentjes op tafel na te genieten en probeer ik alle indrukken te ordenen.

Hoe nu verder

Het voelt voor mij een beetje als het hoogtepunt is bereikt en hoe ga ik nu verder? Exposeren in galeries  is heel leuk, maar het ontmoeten van al die textielliefhebbers is echt de kers op de taart. Ik ga er de komende zomer rustig over nadenken en ach, waar de ene deur gesloten wordt, gaat ergens anders wel weer een deurtje open.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne zomer

hartelijke quiltgroet,

Jo Huijsman

10.000 steken

Opnieuw begonnen met mijn quilt hobby

Een half jaar geleden kreeg ik wat meer vrije tijd, dus pakte ik mijn quilt hobby van 10 jaar geleden maar weer eens op. Nu heb ik niet zo veel vrije tijd meer.

Actief

Tijdens corona heb ik me met best wel lekker in mijn eentje met haken, borduren en handquilten beziggehouden, maar toen het weer kon, ging het kriebelen. Ik dacht dat ik zelf wat zou moeten organiseren, maar gelukkig dacht ik aan het Quiltersgilde waar ik me voor een groep aanmeldde. En toen ging het snel. Quilten en textiele werkvormen in alle soorten en maten. Tijdschriften, boeken, bibliotheken, festivals, tentoonstellingen, beurzen, gespecialiseerde winkels, workshops, docenten, internationale samenwerking en uitwisseling, wedstrijden, internet-activiteiten, de Bee’s en Meet’s en Greet’s enz. De quilttraditie is springlevend! Ik heb groot respect gekregen voor alles wat al die (merendeels) vrouwen (veelal vrijwillig) voor en met elkaar organiseren, en samen doen!

Groepen

Ik begon in twee quiltgroepen tegelijk, in de MoqingBirds, de Moderne Quilt groep in Arnhem, en de onlangs gestarte Art Quilt groep aldaar. De eerste bestaat 5 jaar, en is een grote groep actieve, creatieve, ervaren, gezellige vrouwen, die heel graag delen en inspireren, wat een geluk. In sneltreinvaart hebben we ons al met tesselations, kawandi, gemstones, cirkels en blokvervormen beziggehouden. En we doen gezamenlijk mee met de Tentoonstelling van Miniatuurquilts op 13 tot en met 15 april 2023 in de Broodfabriek in Rijswijk.

 

Artificiële Intelligentie (AI)

Ik zie blogs waarin gedemonstreerd wordt hoe een computer-beeldbewerkingsprogramma gebruikt wordt bij het ontwerpen van een quilt. Wat ik leuk vind om te vermelden is dat ik experimenteer met Artificiële Intelligentie (AI). Via het online platform Midjourney, voer ik woorden, teksten en ontwerp-opdrachten in, waarna de AI een beeld produceert. Het is interactief spelen met verbeelding. Als ik een thema of idee voor een quiltontwerp heb voer ik mijn associaties in, en kijk waar de AI dan mee komt, waarop ik weer kan reageren, enz. Ik zoek dan naar iets wat ik kan gebruiken in een quilt. Bij het thema Dans uit de ArtQuiltgroep ben ik er zo mee aan het stoeien:

Voor meer uitleg over deze beeldbewerking kijk op YouTube voor een startuitleg.

Beproeving

De grootste uitdaging is nu wel die miniquilt. Ik loop tegen ontelbaar veel dingen aan. Nu toch maar echt eens precies leren werken, want ja, ook een eerste tentoonstelling, he! En ophouden ruzie te maken met mijn naaimachine. Dus. Hoe naai je een y-seam, is het wel een y-seam, nee, toch niet. Een quarter-of-an-inch met tape op je naaimachine, het werkt! Maakt een millimeter nou echt zoveel verschil, oh, JA! Dat trucje met al die samenkomende naden met de hand, hoe zou je dat op de machine doen? Die draadspanning is om gek van te worden, oh, ik kan de bobbin schoonmaken? Wat werkt wel om je aangekoekte strijkijzer schoon te krijgen? Een stijltang gebruiken om naden te persen? Nee, toch maar geen rekstof! Wel of niet een afhechtsteekje bij het quilten, oh, het komt al los. En binden? En tunnel en etiket?

 

10.000 dingen! Een Chinese dichter zei dat als we 10.000 dingen als een geheel hebben ervaren, we klaar zijn. Ik heb in razend tempo veel geleerd, maar vast nog 9999 te gaan!

 

Ella Loos

 

Zoek jij een moderne quilt groep? Stuur een mail aan marijke.nieuwenhuijsen@quiltersgilde.nl

Zoek jij een art quilt groep? Stuur een mail aan cora.piena@quiltersgilde.nl

Artquilten. Wat is jouw mening ?

Wanneer is een quilt een Artquilt ??

Dit blogbericht is bedoeld om een gesprek op gang te brengen tussen Artquilters. Wanneer vinden wij met elkaar dat een quilt een artquilt is?

Voor mij zijn de onderstaande kenmerken het meest doorslaggevend. Maar iemand anders zal natuurlijk een andere mening hebben. Daarom is het goed om het hier met elkaar over te hebben. Dit artikel is  mijn kijk op de vraag wat een artquilt is.

Een artquilt is niet gemaakt van een patroon

Je kunt niet naar de winkel gaan en vragen om een patroon van een artquilt.
Er zijn best wel patronen in omloop die het uiterlijk van een artquilt benaderen maar als het niet uit je eigen beleving komt, maar je maakt het volgens patroon na, is het geen artquilt.
In het proces om te leren een artquilt te maken kan het namaken van een idee van een ander een beginstap zijn.

Ook heb ik wel artquilts gezien waar bestaande patronen van blokken een onderdeel zijn, maar op een heel eigen manier een plaats krijgen in de quilt. De quilt van  Gerrie Schoonebeek “Dance hurts” is daarvan een voorbeeld

Gerrie Schoonebeek “Dance Hurts”

 

Het is een eigen interpretatie van een stukje werkelijkheid, fantasie

Je hebt iets gezien of je hebt iets beleefd en je wilt dat tot een beeld maken in een quilt.
Omdat een artquilt vanuit jezelf komt, stel je jezelf kwetsbaar op. Je laat jouw interpretatie, jouw verhaal, jouw kleuring zien in het ontwerp.
Het startproces van een artquilt is daarom soms ingewikkeld. Je denkt eerst na over hoe je jouw idee gaat uitwerken. Je denkt na over compositie, de juiste kleuren, de passende materialen. Passend bij het idee en passend bij jezelf.

Jo Huysmans heeft haar interpretatie van “muren van riet” verwerkt.

Jo Huysmans “muren van riet”

Je hebt natuurlijk bofferds die intuïtief werken.

Er zit een verhaal achter de quilt

De quilt vertelt wat over het verhaal en over de maakster van het werkstuk. De quilt neemt de kijker mee in het verhaal. Het gaat er dus niet altijd om een mooie quilt te maken.
Een voorbeeld  van een quilt die een duidelijk verhaal vertelt was ook te zien was bij de Artquilt wedstrijd van dit jaar.
“Genoch” van Hylkje Korporaal en het verhaal achter deze quilt kun je hier lezen

“Genoch” van Hylkje Korporaal

Een artquilt hoeft niet abstract te zijn

Bij zowel SQAQ als de inzendingen voor Birmingham zie je Artquilts in heel verschillende genres.
Het kan om een landschap gaan, het kan een figuratieve quilt zijn. Draagbare art, 3Dimensionale quilts, een natuur quilt, een dierenquilt, een architectuurquilt………. Ga zo maar door.
Met name dit kenmerk zal wellicht discussie oproepen, omdat veel mensen denken dat een artquilt abstract moet zijn.

Op de site van SAQA kun je een verhaal lezen over de ontwikkeling van de artquiltbeweging

https://www.saqa.com/resources/art-quilt-resources/history-art-quilt-movement

Art Quilts in Nederland

In het boek van Henk Lijding “Art Quilts” staan een aantal kenmerken genoemd. Zijn boek beschouw ik als een soort begindocument. Een eerste vastlegging over Artquilts in Nederland.

kunst moet overtuigen,

kunst moet raken, de quilt roept emotie op, een reactie, een gesprek met de maakster

 

Het boek is te leen in onze bibliotheek. Klik op het boek en je komt uit in de bibliotheek.

 

 

Dit is mijn bijdrage voor deze discussie. Ik nodig jullie uit te reageren. Dat kan hier onder dit blogbericht in de facebookgroep “Artquilten in Beeld”

Liesbeth Wessels

Initiatief voor een Art Quilt Bee; bij jou in de regio ook ?

Een Art Quilt Bee

Laat het duidelijk zijn, dit bericht schrijf ik niet om meer mensen te krijgen die meedoen. Het is een oproep voor Art Quilters om iets dergelijks op te starten in hun eigen omgeving. Draag bij om Art Quilten, experimenteren, leren werken met verschillende materialen, het plezier in het samendoen, het leren van elkaar  te laten werken als een inktvlek.

inktvlek

Het idee om een Art Quilt Bee te starten komt voort uit mijn wens om meer mensen te laten kennis maken met Art Quilten en met het plezier dat je daar mee hebt.
Art Quilten en een Bee lijken twee woorden die misschien niet zo goed bij elkaar passen. Maar het woord workshop past ook niet. Wij gaan samen aan het werk, we leren samen van wat we doen. In die zin is het geen workshop die gegeven wordt maar een ervaringsgebeuren waar we met ons allen instappen. Een Art Quilt groep is het ook (nog) niet, dat kan het altijd nog worden.

Met dat in mijn achterhoofd heb ik in overleg met de Quilt Cottage in Winterswijk een idee voor een Art Quilt  Bee opgezet.  Ik wilde dit niet thuis starten, ik wilde graag leunen op de mogelijkheden van een winkel met meer voorzieningen. Zou daar wel interesse voor zijn ???
In het Achterste deeltje van de Achterhoek zijn een paar Art Quilt groepjes maar die zitten vol, en in dat gebied zitten geen echte Art Quilt docenten.

“Nou” zei ik tegen Tamara van de Quilt Cottage “laten we maar eens beginnen met een groepje van 8 mensen”. Het aanbod voor het nieuwe seizoen kwam uit en er kwam een open dag. Het resultaat is 2 groepen van 12 mensen en nog een paar mensen op de wachtlijst.

Daar is dus behoefte aan.!!
Misschien een idee voor andere Art Quilters die ook samen met anderen aan de gang willen, en hun enthousiasme uit willen dragen. Je hoeft niet alles te weten of alles te kunnen. Je kunt wel samen op weg gaan. En het is altijd mogelijk om als de groep dat wil een docent met een specialisme in te huren. Juist als groep kun je dat doen, in Winterswijk in overleg met de winkel natuurlijk.
Maar we beginnen gewoon om te kijken waar iedereen nu mee bezig is en wat we samen graag op willen pakken. Het programma voor de volgende bijeenkomsten stellen we samen op. Als het goed is komen daar dus 2 programma’s uit. Een voor de ochtendgroep en een voor de middag groep. Want 2 dagdelen hetzelfde doen……..

Het wordt een groot speels avontuur dat we aangaan. Wellicht schrijf ik nog eens blog over wat we beleven en meemaken, met mooie foto’s van ons bezig zijn en de resultaten.

Liesbeth Wessels

 

Wat maakt een ontwerp een goed ontwerp

Digitale bijeenkomst

In aanloop naar de Meet en Greet op 5 februari 2022, waar we elkaar hopelijk weer in levende lijve kunnen ontmoeten, en de art quilt wedstrijd organiseren we in september een digitale bijeenkomst.

Vorige week is de nieuwsbrief Art Quilten verstuurd naar degenen die zich daarvoor hebben aangemeld. Wil je deze in het vervolg ook ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Het belangrijkste nieuws in deze laatste nieuwsbrief voor art quilten is de aankondiging van een inleiding over het gebruik van contrast in je quilts.

Als je iets nieuws wilt gaan maken begin je met het denkwerk, het ontwerpproces. Sommigen beginnen met een tekening of verzamelen eerst zoveel mogelijk afbeeldingen en informatie, anderen voelen zich zeker genoeg om direct met stof aan de slag te gaan. Bij iedereen zal het proces anders zijn, maar we willen allemaal iets maken waar we zelf tevreden over zijn en de toeschouwer graag naar kijkt. Dit geldt niet alleen voor art quilts. Alle quilts, ook traditioneel en modern, zijn het resultaat van een ontwerp. Dus ook als je geen art quilter bent of niet meedoet aan de art quilt wedstrijd is dit een hele leerzame lezing over het ontwerpproces.

Maar wat maakt een ontwerp een goed ontwerp?

Daar is veel over te zeggen en te leren, maar één van de belangrijkste elementen in een ontwerp is

contrast

 

Er zijn veel soorten contrast, bijvoorbeeld licht-donker, groot-klein, kleur tegen kleur enz.

Om hier wat meer over te leren is er op 25 september a.s. een digitale inleiding met als titel:

 

Deze inleiding, vergezeld van beeldmateriaal wordt verzorgd door Marjolein van der Stoep, bekend van www.Kunstacademieonline.nl  en schrijfster van twee boeken.

 

 

Alle quilters zijn welkom om hieraan mee te doen, je hoeft geen art quilter te zijn! De inleiding is te volgen via Zoom, begint om 10.00 uur en duurt ongeveer een uur. Na afloop is er ruim gelegenheid tot het stellen van vragen en wie het leuk vindt kan thuis aan de slag met een kleine opdracht van Marjolein om het geleerde in praktijk te brengen. De resultaten hiervan kunnen we elkaar laten zien op de Meet and Greet dag op 5 februari 2022 in Nijkerk.

De kosten voor de inleiding bedragen € 5,00 voor leden en niet-leden betalen € 7,50.

Meld je aan want vol =vol

Doe je mee? Je kunt je hier aanmelden. Er is plaats voor 90 deelnemers, maar de aanmeldingen komen al binnen, dus zorg dat je niet te laat bent!

Ben je (nog) niet zo vertrouwd met Zoom?

Er is gelegenheid om op 23 september om 19.30 uur een keer te oefenen. Dan hoef je tijdens de inleiding niets te missen.

Op het aanmeldingsformulier kun je aangeven of je hier belangstelling voor hebt.

De link voor de inleiding én de oefensessie wordt kort van te voren naar je toegestuurd.

Voor vragen: marjolein.vandereijk@quiltersgilde.nl

 

Tineke Gelder – een interview door Mia de Vos

Tineke Gelder woont in Almere. Nadat zij gestopt is met werken, kwam er tijd vrij om met haar hobby bezig te gaan.
Tineke is een traditionele handquilter. Dit is ook de techniek, die ze geleerd heeft tijdens een cursus.
Quilten is voor Tineke een vorm van meditatie. Werken met de hand brengt haar rust.

Werkkamer van Tineke

Hoewel Tineke een eigen kamer heeft, patcht en quilt ze gewoon op de bank in de woonkamer of bij goed weer in de tuin. Haar werkkamer gebruikt ze voor het tekenen en knippen van patronen en stoffen, en voor  haar andere hobby’s.

Net als veel andere handquilters krijgt zij ook Artrose in haar handen toe en daarom werkt ze als het echt niet meer gaat met  een singertje.

Tineke heeft altijd een quilt willen maken, maar pas na haar 50ste verjaardag is ze op zoek gegaan naar een cursus. Dat werd wel tijd, vond ze zelf. Via een hobbywinkel is Tineke terecht gekomen bij een hele traditionele quiltster in Almere, die haar heel nauwgezet en precies heeft leren quilten. Daar heeft ze heel veel geleerd, en zoals bij veel quilters raakte ze verslaafd aan stof en patronen.
Tineke maakt verschillende soorten quilts, maar haar voorkeur gaat uit naar het werken met rustige kleuren.

Toen Tineke nog werkte, was er beperkt tijd  om een quilt te maken.
Maar nu kan ze quilten wanneer ze wil en wanneer ze er zin in heeft, ’s ochtends in de zon en in de tuin en ’s avonds tijdens een voetbalwedstrijd….

Van traditioneel quilten naar mixed media en anders

De laatste tijd is Tineke  op zoek naar een combinatie met haar andere hobby’s en richt zij zich op mixed media en ook op slowstich.

Zoals het voorbeeld van een mixed media kaart of een bloemencollage gemaakt in een workshop van Marijke van Welzen.

 

 

En tenslotte steekjes(slowstich) zetten op lapjes, dit keer op een tasje waar bij ze ook gewerkt heb met pastelkrijt.

Tenslotte doet Tineke ook aan genealogie en de informatie verzamelt ze in mappen, waarvoor ze mooie omslagen maakt.

 

 

Een Stof(fig) dagboek

Bianca Maas heeft voor ons beschreven hoe zij een dagboek quilt maakt.

December 2017 maakte ik mijn allereerste dagboek van stof. Een techniek, waarmee Hannie de Beer en ik samen een middag hebben gespeeld. In het jaar 2018 heb ik ook iedere maand met een andere techniek een dagboek gemaakt. Nu heb ik een mooie map vol inspiratie!

Hoe werkt het ?

We maken iedere maand een dagboek, naar aanleiding van een gebeurtenis, idee, workshop, een leuk techniek. Alles mag en je bepaalt zelf wat je wilt maken. Het enige wat vaststaat is het formaat: A4 formaat

Techniek naar keuze, afwerking naar keuze (bies, omzomen, zigzag, rafels), commerciële stof of  zelf stof verven, tekenen op stof, art, modern, traditioneel.

Mijn eerste jaar werden alle dagboekjes omgezoomd, tegenwoordig scheur ik het stof. Ook  heb ik dagboekjes gemaakt met een zigzag.

 

maart 2019, mei 2019, juni 2019- een ontwikkeling

De stoffige dagboeken in 2019 worden bij mij anders. Niet meer alleen een techniek, maar ook een gebeurtenis. Artikel gelezen in Quiltnieuws, Textiel Festival Weerribben, ouders 50 jaar getrouwd, frustratie van file iedere werkdag.

Bianca Maas maart, mei en juni 2019

Maart, Mei en Juni 2019

Dit jaar is het wel heel bijzonder. De meesten van ons hebben een corona dagboek  gemaakt en allemaal met een ander thema.

Yes, we mogen weer naar de kapper!

 

Bewaren

Alle dagboekjes gaan in een map met 4 ringen, zodat het een mooie verzameling is van technieken en gebeurtenissen. Natuurlijk bekleed ik de mappen met mijn eigen geverfde stof.

Iedere dagboek krijgt 4 ringetjes zodat de dagboek in een map kan. Ook maak ik een label. Met de naam van de dagboek, maand, jaartal en de techniek.

Bianca Maas voorkant en achterkant met label

Bianca Maas voorkant en achterkant met label

Hoe het begon

Al in 2010 waren enkele leden van de stoffige dagboeken bij de dagboek groep A4. Deze groep stopte jammer genoeg na enkele jaren wegens sterk verminderde belangstelling. Tijdens een fibermail bijeenkomst werd door mensen gezegd, waaronder Hannie de Beer en Mia de Vos-Weber dat het wel een gemis was. Toen is  men bij de Fantastic Fiber groep gestart met dagboekjes, maar na een poosje zijn Mia en Hannie gestart met de blog : https://de-stoffige-dagboeken.blogspot.com/
En ik ben toen mee gaan doen. (Met dank aan Hannie de Beer voor : “Hoe het begon.”)

Mee doen ?

Mocht je mee willen doen….dat kan. Nieuwe leden zijn heel welkom. Neem een kijkje op ons blog.

https://de-stoffige-dagboeken.blogspot.com/

Groetjes Bianca Maas

Henny Meerman- een interview door Mia de Vos

 

Henny Meerman bij een van haar quilts. 2018

Henny Meerman woont in Gieten, provincie Drenthe.
Zij is in 2006 begonnen met quilten, daarvoor maakte zij kleding. Door kennis te maken met quilten is Henny veel creatiever met stoffen geworden.

De naaimachine mijn beste vriend

Een kennis  maakte  prachtige wandkleden en schilderijen van stof (geen quilts). Door haar raakte Henny enthousiast over wat je nog meer kon doen met stof dan kleding maken. Zij ging naar een quiltcursus bij Vrouwen van Nu.
Daarna ontwikkelt Henny haar eigen stijl en volgt met veel plezier diverse workshops om  andere technieken te leren.
Quilten past bij haar.  Haar gevoel voor stoffen zorgt ervoor dat ze veel creatiever wordt. Zelf zegt Henny dat haar naaimachine, haar beste vriend is.

Eigenlijk zijn het bijna altijd art-quilts. In ieder geval eigen ontwerpen, waarbij freemotionquilten haar voorkeur heeft.
Zij  maakt ook graag quilts met een Hollands tintje die veelal herkenbaar zijn aan de felle kleuren en/of bloemenstoffen. Zo heeft het altijd iets unieks.

Haar eigen quiltkamer hangt vol met werkstukken, waar alles op het quiltgebied binnen handbereik ligt. Henny kan alles laten liggen zodat ze zo weer verder kan. Naaien aan de eetkamertafel is met al die quiltprojecten niet meer zo handig.

Henny quilt het liefst als ze vol ideeën zit, dan gaat ze er helemaal voor en dan maakt het niet uit wanneer, soms dagen achter elkaar en dan weer even niet als ze geen inspiratie heeft. Gevolg van een quiltersblock is dan even de quiltkamer in en uit omdat ze dan even niet weet hoe ze iets aan moet pakken. Maar altijd is er een eindresultaat waar ze heel tevreden mee is.

De quilt van Henny en haar kleinzoon was een heel proces vol met probeersels. Met bovenstaande quilt als bijzonder resultaat. Deze quilt had Henny graag op de ATT willen showen maar nu is ze heel blij dat er in het Quiltnieuws  aandacht aan is besteed.

Mia de Vos-Weeber

Henny en quilts uit ons archief

Er gaat geen tentoonstelling voorbij of Henny stuurt in. Soms valt ze in de prijzen, zoals bij het Quiltfestival Noord-Groningen.

Een aantal keren is een quilt van haar uitgekozen om een kaart van te maken. Zoals de quilt boven in dit bericht ‘Zeg het met bloemen” in 2018 en “Rolde Beauty”in 2015.

Een aantal keren heeft Henny ingestuurd voor de EQA zoals in 2016 en 2018.