10.000 steken

Opnieuw begonnen met mijn quilt hobby

Een half jaar geleden kreeg ik wat meer vrije tijd, dus pakte ik mijn quilt hobby van 10 jaar geleden maar weer eens op. Nu heb ik niet zo veel vrije tijd meer.

Actief

Tijdens corona heb ik me met best wel lekker in mijn eentje met haken, borduren en handquilten beziggehouden, maar toen het weer kon, ging het kriebelen. Ik dacht dat ik zelf wat zou moeten organiseren, maar gelukkig dacht ik aan het Quiltersgilde waar ik me voor een groep aanmeldde. En toen ging het snel. Quilten en textiele werkvormen in alle soorten en maten. Tijdschriften, boeken, bibliotheken, festivals, tentoonstellingen, beurzen, gespecialiseerde winkels, workshops, docenten, internationale samenwerking en uitwisseling, wedstrijden, internet-activiteiten, de Bee’s en Meet’s en Greet’s enz. De quilttraditie is springlevend! Ik heb groot respect gekregen voor alles wat al die (merendeels) vrouwen (veelal vrijwillig) voor en met elkaar organiseren, en samen doen!

Groepen

Ik begon in twee quiltgroepen tegelijk, in de MoqingBirds, de Moderne Quilt groep in Arnhem, en de onlangs gestarte Art Quilt groep aldaar. De eerste bestaat 5 jaar, en is een grote groep actieve, creatieve, ervaren, gezellige vrouwen, die heel graag delen en inspireren, wat een geluk. In sneltreinvaart hebben we ons al met tesselations, kawandi, gemstones, cirkels en blokvervormen beziggehouden. En we doen gezamenlijk mee met de Tentoonstelling van Miniatuurquilts op 13 tot en met 15 april 2023 in de Broodfabriek in Rijswijk.

 

Artificiële Intelligentie (AI)

Ik zie blogs waarin gedemonstreerd wordt hoe een computer-beeldbewerkingsprogramma gebruikt wordt bij het ontwerpen van een quilt. Wat ik leuk vind om te vermelden is dat ik experimenteer met Artificiële Intelligentie (AI). Via het online platform Midjourney, voer ik woorden, teksten en ontwerp-opdrachten in, waarna de AI een beeld produceert. Het is interactief spelen met verbeelding. Als ik een thema of idee voor een quiltontwerp heb voer ik mijn associaties in, en kijk waar de AI dan mee komt, waarop ik weer kan reageren, enz. Ik zoek dan naar iets wat ik kan gebruiken in een quilt. Bij het thema Dans uit de ArtQuiltgroep ben ik er zo mee aan het stoeien:

Voor meer uitleg over deze beeldbewerking kijk op YouTube voor een startuitleg.

Beproeving

De grootste uitdaging is nu wel die miniquilt. Ik loop tegen ontelbaar veel dingen aan. Nu toch maar echt eens precies leren werken, want ja, ook een eerste tentoonstelling, he! En ophouden ruzie te maken met mijn naaimachine. Dus. Hoe naai je een y-seam, is het wel een y-seam, nee, toch niet. Een quarter-of-an-inch met tape op je naaimachine, het werkt! Maakt een millimeter nou echt zoveel verschil, oh, JA! Dat trucje met al die samenkomende naden met de hand, hoe zou je dat op de machine doen? Die draadspanning is om gek van te worden, oh, ik kan de bobbin schoonmaken? Wat werkt wel om je aangekoekte strijkijzer schoon te krijgen? Een stijltang gebruiken om naden te persen? Nee, toch maar geen rekstof! Wel of niet een afhechtsteekje bij het quilten, oh, het komt al los. En binden? En tunnel en etiket?

 

10.000 dingen! Een Chinese dichter zei dat als we 10.000 dingen als een geheel hebben ervaren, we klaar zijn. Ik heb in razend tempo veel geleerd, maar vast nog 9999 te gaan!

 

Ella Loos

 

Zoek jij een moderne quilt groep? Stuur een mail aan marijke.nieuwenhuijsen@quiltersgilde.nl

Zoek jij een art quilt groep? Stuur een mail aan cora.piena@quiltersgilde.nl

6 antwoorden
 1. Hilda de Wit zegt:

  Nou Ella, daar zit ik weer grinnikend achter m’n computer, want ik herinner me je opmerking over naden plat maken met een stijltang. Enkelen van ons grepen gelijk naar hun haar, totaal verbluft en verwonderd over die mogelijkheid. Ja ja, creatieve mensen stoppen niet bij een probleem, ze verzinnen oplossingen.
  We hebben allemaal veel stappen nodig om te leren en of het er 10 000 zullen zijn? Geen idee, geen idee hoeveel stappen er gezet zijn en zullen volgen, maar he….alles begint met de eerste stap! Succes met de volgende!

  Beantwoorden
 2. Josje zegt:

  Ella al lezend hoorde ik je stem. Mooi verhaal en ook zeer herkenbaar, dit had alleen jij kunnen schrijven. Je eigenheid is een mooi cadeau wat je iedere keer weer last zien. 🙏

  Beantwoorden
 3. Monique zegt:

  Hallo Ella. Erg leuk te lezen over je ervaringen met quilt. En fijn dat je je passie erin hebt gevonden met de nodige uitdagingen zoals ik lees. Het stukje dat over midjourney ai gaat is voor mij leuk te lezen en ben blij dat je hier inspiratie uit haalt. Jammer dat ik niet naar de tentoonstelling kan komen in april, we zijn dan nog niet terug in Nederland. Keep the good work up😀

  Beantwoorden
 4. Ella zegt:

  Dank voor de leuke reacties uit mijn kluppie!
  En Monique jou wil ik bedanken voor mijn kennismaking met Midjourney A.I. Wie er meer van wil weten moet bij jou zijn! 😊. Misschien heb jij tips, of zin om hier wat van je digital art creaties te laten zien?

  Beantwoorden
 5. Jacqueline zegt:

  Strijkijzer schoonmaken? Mijn zoon heeft het laatst met tandpasta en een keukenpapiertje gedaan. Iets warm laten worden en poetsen maar. Tandpasta heeft een heel fijn schuurmiddel in zich en het werkt super!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *