Marlies van Huijgevoort in ‘quilters in quarantaine’

Wat een leuke vragen! Je krijgt een rammelend antwoord.

Hier is alles goed

Hier gaat alles nog goed. Ik zit thuis, maar ik zit toch al veel thuis. Afgelopen week ben ik één keer naar Amsterdam geweest, met een heel goede reden: ik was getuige bij het registreren van het partnerschap van mijn dochter. De bedoeling was dat dat aan de balie zou plaatsvinden, maar vanwege corona mochten wij toch in een zaal: de partners, twee getuigen, de ene aan de ene kant van de zaal en de andere aan de andere kant, en de ambtenaar die voor elke handtekening de pen ontsmette. Het paar zoende elkaar. Wij zoenden niet. Verdere feestelijkheden zijn uitgesteld. En verder zit ik thuis. Twee keer in de week doe ik boodschappen. Dat was afgelopen week wel schrikken, toen bij de super bijna alle groenten op was. Alleen komkommers waren er volop. Vrijdag was weer alles verkrijgbaar, behalve pasta.

 

Ik heb een hele oude moeder, die de moed er in houdt en voor het eerst in dertig jaar shampoo heeft gekocht. Ze gaat altijd op vrijdag naar de kapper, maar dat durft ze niet meer, dus nu moet ze zelf haar haar wassen. Ik hoefde het niet voor te stellen, mijn moeder had het ook wel door dat de kapper geen goed idee meer is..

 

Ikzelf ben een opgewekt zenuwwrak. Mijn man werkt nu thuis, hij heeft boven een werkkamer waaruit af en toe, nogal vaak eigenlijk, lachsalvo’s klinken. De zoveelste videoconferentie is bezig.

 

Ik had net een hoop quilt- en breiwerk af, en was nog niet met een nieuw project gestart. Drie truien zijn klaar, en twee quilttops. Op zich heb ik lapjes genoeg, maar ik heb geen stof voor de achterkant en geen tussenvulling. En dat is lastig. Nu kunnen die quilttops wel blijven liggen, er kan eventueel via Internet wel tussenvulling besteld worden en ik heb genoeg oude dekbedovertrekken die ik als achterkant kan gebruiken. Het probleem is dat ik graag iets voel, en dat kan dus niet via Internet. Dus die tops blijven nog even liggen.

 

Het idee was om een eigen ontwerp om te zetten in een quilt. Maar tijdens een crisis breken nieuwe ideeën door, in dit geval vroeg ik me na een week tekenen af hoe ik het in mijn….. kop haalde dit ontwerp te maken [het idee was om van de bladeren van de Monstera een heel grote quilt te maken]. Het was duidelijk meer geschikt om te schilderen. En ik hou niet eens van plaatjesquilts! Binnen tien minuten wist ik weer waar ik wel van hou, van rustige quilts met heldere lijnen en niet te veel poespas. Iets à la Erin Wilson, die ik bewonder. Of Elizabeth Hartman, maar dan niet de kinderquilts. Die zijn leuk, maar die wilde ik nu niet maken. Een rustige quilt dus, met blokken. En om de discipline er in te krijgen, en te houden: elke dag een blok!

 

Vorig jaar heb ik een aantal stoffenpakketten gekocht, met veel in elkaar over lopende kleuren. Die wilde ik gebruiken. Ik besloot om een aantal eenvoudige blokken te ontwerpen, en dan in twee kleurvarianten uit te werken; een blauw-groen, een rood-oranje-geel. Het worden niet dezelfde quilts, de groenblauwe is strak. Voor de oranjerode zal ik min of meer ‘vrij’ met het rolmes snijden, waarbij ik wel het ontwerp en de buitenmaten van het blok aan zal houden. De eerste twee blokken zijn klaar, en ja, het oranjerode blok is duidelijk schever van opzet, maar ook weer niet te, want daar heb ik op gelet.

Deze toestand moet niet te lang duren, het liefst wil ik quilts van 9 blokken maken, dus nu nog twee weken [er zijn drie blokken af]. Als het moet denk ik dat ik genoeg stof heb voor twee keer 16 blokken. Maar dan is het op. En ik vind dat je lapjes moet zien als je ze koopt. Ik kan zo moeilijk op een Internetplaatje inschatten hoe groot motiefjes zijn, en hoe de kleuren er in werkelijkheid uitzien. Ik moet het zien! Dan heb ik nog genoeg over om de tas van Gerda uit Quiltnieuws 143 te maken, en misschien nog een scrapquilt. Of twee. Maar daar hou ik niet zo van.

 

Ik weet niet of er momenteel projecten in de trant van ‘elke dag een blok’ lopen. Ik denk dat daar nu wel een markt voor is. En misschien ook wel voor ingewikkelde technieken. Want we hebben toch tijd genoeg…Als iedereen maar genoeg lapjes heeft.

 

Wat  betreft tips voor andere quilters zou ik zeggen maak af wat er nog ligt. Daar is nu alle tijd voor. En het is vaak zo zonde om het niet af te maken. Maar ook: gooi het weg als het je echt niet meer bevalt. Ruim op, dat is ballast minder voor wanneer alles weer normaal is. Ik ben al aan mijn kasten begonnen.

 

Ik zou wel willen weten hoe Inge Schoonderwoerd hier mee om gaat.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Marlies van Huijgevoort

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *