Even voorstellen: STIDOC

Een jaar geleden was STIDOC een wat vaag begrip voor mij. Ik wist dat ze iets van doen hadden met het door mij zo gewaardeerde Textielfestival van maar hoe precies…

Inmiddels weet ik van de hoed en de rand, en wordt het tijd daar meer over te vertellen! Want STIDOC is bepaald geen nieuweling in de textielwereld. In 1997 werd de eerste expositie al ingericht door TextielPlus, het Weefnetwerk en de Vrouwen van Nu onder de noemer BTO (Breed Textiel Overleg) en onder de toen al bezielende leiding van Hanny Spierenburg. Het LOKK haakte al snel aan en voorvrouw Yvonne Krijgsman ging de STIDOC kar trekken.

Textielfestival

In 2000 organiseerden deze vier organisaties in Zwolle het tweede Textielfestival, en in 2005 in Breda het derde Textielfestival. Groter groeide het evenement en dus werd het tijd (in 2006) voor het oprichten van een zelfstandige stichting: STIDOC. Ruim op tijd voor het vierde Textielfestival, in 2010 in Leiden. Inmiddels waren ook het Quiltersgilde, Merkwaardig en de Nederlandse Kostuumvereniging aangesloten. En Hanny bleef, samen met haar werkgroep, al die tijd de enthousiaste trekker van het succesvolle evenement. Zij werd daarvoor tijdens het vijfde Textielfestival in 2015 in Leiden ook terecht geëerd met een lintje.

Textielfestival Leiden 2015

In 2016 is ook de Vilt KontaktGroep lid van STIDOC geworden

In 2016 is ook de Vilt KontaktGroep lid van STIDOC geworden en worden er plannen gemaakt voor het Textielfestival 2020. Hanny is gelukkig nog steeds betrokken bij de organisatie en de werkgroep met Merion Tameling en Greet van Duijn is nu op volle kracht  aan het nadenken over thema’s, kunstenaars en exposities voor 2020.

Natuurlijk is het Textielfestival niet de enige activiteit van STIDOC, Jo schreef eerder al over de Textielbibliotheek(ruim 11.000 te lezen en te lenen textielboeken in Museum de Kantfabriek in Horst. En het recent gestartte www.textielplatform.nl online samenwerkingsproject van de 7 textielverenigingen om samen textiel en textieltechnieken, zowel in ambacht als in kunst, een podium en een gezicht te geven.

En ik? Ik ben inmiddels voorzitter van STIDOC geworden. Met overtuiging en enthousiasme. Omdat ik geloof in de kracht van vereniging en zeker als het gaat om iets wat zoveel passie naar boven kan halen als textiel. Op dit blog zal ik van tijd tot tijd berichten over de de STIDOC activiteiten. Zo hoop ik veel van jullie te zien tijdens de Patchwork- en Quiltdagen in Rijswijk . Daar vindt op vrijdagmiddag 7 april om 14 uur in de stand van STIDOC de officiële lancering van het Textielplatform.nl en de hernieuwde Textielbibliotheek.nl  plaats. Welkom online en off-line!

Nienke

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *