Op bezoek bij de indigo-ververs in het noorden van Ghana

De afgelopen week ben ik samen met een quiltvriendin met de auto naar het noorden van Ghana afgereisd. Een van onze doelen was om de fugu en kente wevers te bezoeken. Allebei hebben we gevonden en vooral het bezoek aan de fugu wevers was heel bijzonder. Fugu, ook smock genoemd, is een katoenen tuniek-achtig hemd zonder mouwen, gemaakt uit smalle, aan elkaar genaaide handgeweven stroken stof.

 

Fugu, traditionele kleding in het noorden van Ghana

Een Daboya fugu

 

Weefgetouw in Daboya

Het weefgetouw van Mr. Abdul Mumin

 

Daboya, een dorpje in het noorden van Ghana

Een goede plek om het hele proces te zien is in Daboya, een dorpje in het noorden van Ghana dat bekend staat om zijn, met indigo geverfde en handgeweven, textiel. 75% Van de mannen in het dorp is betrokken bij deze activiteit en overal in het dorp staan weefgetouwen tussen de adobe huisjes terwijl de kippen, varkens en geitjes er tussendoor scharrelen.

 

Overal wordt gewerkt

De draden van de schering hebben een lengte van wel 40 meter

 

Een jonge wever aan het werk

Met behulp van de voeten worden de draden van de schering opgetild

Indigo verfproces

Daboya is de enige plek in Ghana waar met natuurlijke indigo wordt geverfd. Door middel van afbinden van de draden met oude fietsbanden ontstaan tijdens het verfproces de karakteristieke patronen van blauw en wit.

 

 

Tie dye proces met indigo

Kleurverschil dankzij het afbinden van de weefdraden

 

Het verfproces met indigo

Verven met plantaardige indigo in 3 meter diepe putten in de grond

 

Het maken van het blauwe pigment indigo is een tijdrovend proces. De bladeren komen uit het nabijgelegen Mole park. Ze worden vermalen, gedroogd, verbrandt tot as en geweekt in water met een chemische stof. Ik verstond niet alles wat onze gids Abdul ons vertelde, maar vond het wel prachtig om het allemaal van zo dichtbij te kunnen zien! Een uitleg over dit proces is HIER te lezen.

 

Bladeren als grondstof voor indigo

Bladeren worden gedroogd in potten

 

Indigo pigment

As-ballen die het blauwe pigment bevatten

 

De handen van de pigmentmaker

Indigo handen!

Fugu

Als de katoenen draden geverfd zijn, wordt er een strook van 7 cm breed en zo’n 40 meter lang van geweven. Daarna kan er een fugu van gemaakt worden of een rechthoekige doek door 14 banen van anderhalve meter lang aan elkaar te naaien tot een ‘women’s cloth’, een vrouwendoek. Een hele outfit voor een vrouw bestaat uit drie vrouwendoeken: eentje om rond het hoofd te wikkelen, eentje voor een top en een als omslag-rok.

 

Repen stof aan elkaar genaaid

Een vrouwendoek

Fugu markt in Bolgatanga

De dag na ons bezoek aan Daboya gingen we naar de Fugu markt in Bolgatanga. Het zijn hier vooral de mannen die het naaiwerk verrichten. De traditionele hemden, de ‘smocks’, zijn er in vele verschillende kleuren, en elke stam/regio heeft zijn eigen design.

 

Fugu markt in Bolgatanga

De laatste hand leggen aan de fugu

 

 

 

Vrouwendoek

Vlak voor ons vertrek naar huis kwam Mr. Abdul Mumin op de motor naar ons hotel met zijn zelf geweven stof en hebben we allebei een vrouwendoek en samen een rol van ruim 40 meter van hem gekocht. De doeken waren eigenlijk van zijn vrouw, dus hij moet weer nieuwe maken! ;)

 

Mr Abdul Mumin met zijn prachtige stoffen.

 

Groetjes, Hilde

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *