Hoe presenteer jij je werk?

Hoe presenteer jij je werk?

Quilters hebben en groot voordeel, want zij hoeven zich niet druk te maken over hoe ze hun werk presenteren.
Een quilt is een quilt en die hangt aan een stok.

Misschien stel ik het als leek te simpel voor, maar zo komt het in ieder geval op mij over.
Als algemeen textielkunstenaar moet je je bij elk werk weer afvragen hoe je het presenteert: lijst je het in of juist niet?

Wil je het achter glas om het te beschermen of juist niet?

Omdat de vorm telkens anders is moet die vraag bij elk werk opnieuw worden gesteld.
Het werk op onderstaande foto’s bijvoorbeeld bestaat uit antieke diaraampjes. Daartussen heb ik draadjes geklemd die ik de afgelopen jaren bij elkaar heb gespaard want ik heb alle draadjes die ik van werk afknipte bewaard…

Ik heb de raampjes met smal organzalint met elkaar verbonden zodat het lange slierten werden. Maar toen? In eerste instantie dacht ik het slordig over een stok te draperen zoals hieronder.

 

diaslinger gedrapeerd

diaslinger

 

Niet tevreden.

Maar daar was ik toch niet helemaal tevreden over.
Toen kwam ik bij een garageverkoop deze twee standaards tegen. Geen idee wat de oorspronkelijke bedoeling was, maar ze kwamen mij fantastisch uit.
Dus toen werd het door puur toeval dit.

 

van diaslinger naar diastellage

dia’s op stellage

 

Maar er zijn natuurlijk nog talloze andere mogelijkheden om het werk te exposeren. Je zou ook een frame kunnen maken waarin precies op maat gemaakte slierten strak gespannen worden b.v. Je zou er denk ik zelfs een lampenkap mee kunnen maken.
Een foto van dichtbij zie je hieronder.

 

detail dia’s op stellage

 

Presentatie andere werken

Ook voor onderstaand werk, een collage op fabric paper was het een zoektocht om de juiste presentatie te vinden.

Uiteindelijk bleek een oude kastplank voor mij de ideale achtergrond te zijn.

 

fabric paper op kastplank

 

En dan nog dit werk. Heel lang was dat zonder lijst omdat ik vond dat dat niet nodig was. Maar in dit geval leidden praktische overwegingen toch tot een lijst. De ondergrond van gaas waarmee ik papier had geschept had allerlei scherpe puntjes waar je aan bleef haken en daardoor verboog het ook nogal eens.

 

geschept papier op gaas

 

Dus toch een lijst om het werk minder kwetsbaar te maken en uiteindelijk vind ik het zo ook nog mooier.

 

geschept papier op gaas in lijst

 

Niet zo gemakkelijk…

Dus eigenlijk vond ik tot voor kort dat quilters het relatief gemakkelijk hadden.
Maar nadat ik onderstaand werk had gemaakt waarbij ik drie banen van precies gelijke grootte wilde maken en die ook nog alle drie perfect recht moesten hangen ben ik daarop teruggekomen. Want bij een quilt streef je er neem ik aan altijd naar dat hij precies recht is en dat de hoeken haaks zijn en meer van dat precisiewerk.

Ik weet nu heel zeker dat dat niets voor mij is en dat ik me toch maar liever druk maak over telkens een andere presentatie dan over het precisiewerk van een quilt.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om er een klein stukje tussen te doen zodat het niet opvalt dat de twee rechtse banen niet precies evenwijdig lopen.

 

niet helemaal recht… maar toch

 

Mijn respect dames quilters..

Groetjes van Joke Hardenbol

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *