Slingerpaadjes

Dromen komen uit

Afgelopen najaar zijn we van de stad verhuisd naar een dorp. Een klein dorpje in de Achterhoek. We hebben ons huis met postzegel tuintje en gelegen in een stad vol geluid geruild voor een huis met een ruime tuin rondom in een omgeving vol stilte. En heel toevallig heeft dit huis een royale werkkamer, met schuifpui, op de begane grond. Soms komen dromen uit!

 

In die heerlijke werkkamer stoomt mijn creativiteit als een waterval. Nu zijn het niet de omstandigheden die creativiteit bepalen. Echt niet, dat zou ook niet goed zijn. Maar een fijne plaats om te verblijven draagt wel bij aan een prettig gevoel. Een prettig gevoel geeft energie en die energie maakt weer dat creativiteit gaat stromen.

 

Daarnaast lokt de nieuwe woonomgeving regelmatig tot het maken van een wandeling. Wandelen over kleine slingerende paadjes tussen en langs weilanden omgeven door boomsingels met hier en daar kleine bospercelen. Ronddwalen en maar zien waar je uit komt. Dat is ook een onderdeel van creatief zijn. Daar komen soms verrassende mogelijkheden uit.

Papier

Voor het maken van het tijdschrift PlotatHome heb ik me moeten verdiepen in papier. Nu zijn papier en ik niet altijd de grootste vriendjes. Ik heb meer met textiel dan papier. Toch is dat voor een deel te wijten aan het onbekende. Het niet goed kennen en dus daarom ook maar niet gebruiken. En de mogelijkheden niet kennen en ontdekken.

 

Today is a good day

Op dit moment wordt Distress Inkt veel gebruikt bij werkstukken van papier. Deze inkt wordt gebruikt om een verweerde en gevlekte ondergrond te creëren op het papier. Hiermee worden labels, scrapbook pagina’s en kaarten gemaakt. Naast Distress Inkt is er ook Distress Oxide inkt. Deze inkt combineert de eigenschappen van een inkt op basis van kleurstof en pigmenten.

 

Op een van mijn wandelingen over slingerende paadjes in de papier wereld ging ik me verdiepen in Distress Oxide inkt. Leuk om te doen en verrassende resultaten.

Distress Inkt en Distress Oxide inkt

Een achtergrond met drie kleuren distress inkt op papier.

 

Met een sprayflesje er water op spuiten. De kleine mistdruppeltjes zijn te zien, de inkt vermengt zich met elkaar.

 

En dan spelen… met een kwast druppels laten vallen. Ook leuk om het water te laten stromen.

 

En natuurlijk een afbeelding met de snijplotter snijden en er op plakken.

 

 

 

 

Maar een innige vriendschap met papier, ik weet niet of die echt gaat ontstaan. In mijn hoofd gaat het dwalen…..en stromen…..en slingeren.

 

Want….. als de inkt pigmenten bevat wat doen die pigmenten dan op stof? Stof verven en dan bedoel ik met bijvoorbeeld Procion, dat doen we toch ook met pigmenten.

 

Een lapje wit katoen gepakt. Inkt klaar gezet en net zoals bij papier met een blendingtool de inkt aan brengen. Je bouwt de inkt in dunne laagjes op en is het mogelijk verschillende kleuren op elkaar aan te brengen.

 

Hierna komt de ‘fun’. De inkt regeert op water. Met een spuitflesje heb ik op het lapje gespoten. Het effect hiervan is niet zo duidelijk als op papier. Dan gaan we toch gewoon een stapje verder? Spetteren met een kwast.

 

En om de ‘fun-factor’ te verhogen nog meer water toevoegen. Met de punt van de natte kwast in de rondjes stippen. De stof neemt het water op en verdeeld de inkt.

 

Of een sjabloon gebruiken en dan bewerken met discharge.

 

 

 

Heerlijk al die slingerpaadjes. Nog even verder ronddwalen, nog even de creativiteit verder laten stromen.

 

 

 

Janneke Stuut

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *