Joke Hardenbol

Joke Hardenbol met Tyvek

Voorstellen

Ik zal deze eerste blogpost beginnen met me voor te stellen. Mijn naam is Joke Hardenbol, ik woon in Dordrecht  en ik ben kunstenaar werkend met textiel en papier.

Ik ben GEEN quilter. Ik heb veel bewondering voor het heel precies aan elkaar naaien van al die lapjes, maar als ik dat ga doen krijg ik er vast nachtmerries van. De paar quilts die ik heb gemaakt en die je hier kunt zien waren whole cloth quilts. Ik gebruik dan eigenlijk een lap stof alsof het een schildersdoek is waarop ik een collage maak.

Ik maakte kennis met het Quiltersgilde via blogs van collega’s die artquilts maken.

Mijn lidmaatschap van het Quiltersgilde werd oorspronkelijk ingegeven door de geweldige bibliotheek waaruit je boeken kunt lenen. En zijdelings volgde ik alles wel, maar toch was het een beetje ver van mijn bed. Maar nu we echt werk gaat maken van het artquilten komt het zo dichtbij mijn eigen textielkunst dat ik me daar ook wel voor wil in zetten. Dus heb ik me opgegeven om gastblogger te worden.
Joke Hardenbol

Mijn werk  en Tyvek

Ik geef workshops in allerlei technieken die interessant zijn voor art quilters en zodoende heb ik er ook al aardig wat over de vloer gehad. Dus dat zal waarschijnlijk de insteek zijn van mijn blogposten hier. Het bespreken van de diverse technieken en materialen die je kunt gebruiken bij het maken van een art quilt.

Een van de materialen, inmiddels toch wel bij een groter publiek bekend, is Tyvek. Een non woven die reageert op hitte. En waar je dan prachtige kantachtige resultaten mee kunt krijgen.
kantstructuren tyvek

Kort door de bocht is de techniek als volgt:

Je verft een lap Tyvek, knipt die in stukken (waarmee je er rekening mee houdt dat de Tyvek behoorlijk krimpt tijdens het verhitten) en verhit ze door er een strijkbout heel dicht boven te houden (met bakpapier ertussen) of een heattool op te richten. De resultaten die je dan krijgt zijn heel leuk om in je werk te verwerken. Als je er handigheid in krijgt kun je zelfs prachtige kantachtige effecten bereiken.

Je kunt er ook kralen mee maken van alleen Tyvek of in combinatie met andere materialen zoals organza, paaseipapiertjes, kleine glaskraaltjes en mooie draadjes. Dan rol je de Tyvek om een (metalen) breinaald en je verhit dan met een heattool. Die kralen kun je dan weer in je werk naaien (of er een sieraad mee maken natuurlijk
Handwerkbeurs Zwolle en Textielfestival de Weerribben

Tijdens de Wol en handwerkbeurs in Zwolle en het Textielfestival Weerribben geef ik korte kennismakingsworkshops met Tyvek. Kijk hier voor meer informatie.

https://handwerkbeurs.nl/zwolle/joke-hardenbol-tyvek/

https://textielfestivalweerribben.nl/wp-content/uploads/2018/12/Workshops-Weerribbenfestival-joke-hardenbol.pdf

Joke Hardenbol 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.