Tafelloper in het groen

Een vraag

Begin oktober werd ik door een vroegere collega gevraagd om een tafelloper te maken. Ik vind het altijd leuk en uitdagend om iets moois voor een ander te maken. De wens was een tafelloper in groene kleuren in de maten 135 x 60 cm. De gewenste lengte was zonder de punten die eraan gemaakt moesten worden.

In de aanloop naar onze afspraak om even thee te drinken, bij te kletsen en haar wensen te bespreken stuurde ik alvast een aantal voorbeelden via Whatsapp. Voorbeelden van tafellopers die ik zelf al eens had gemaakt en voorbeelden van Pinterest. Ze wilde het zo rustig mogelijk houden en koos voor een tafelloper van Pinterest van Samelia’s Mum.

Schematekening

Gelukkig vond ik een goede schematekening (zie afbeelding hieronder) en was ik erg blij met mijn inch-lineaal die ik op de voorlaatste quiltbeurs had aangeschaft. Zoiets komt altijd wel een keer van pas  :-)

 

De stoffen

Ze bracht zelf 2 stoffen mee, een donkere groen en een klein vierkantje in lichtgroen met wit die ze erg mooi vond en in de loper verwerkt wilde hebben. Helaas waren dit geen geschikte stoffen voor dit project. De donkergroene stof was meer geschikt voor het bekleden van meubels en rafelde vreselijk. De geblokte stof was 100% polyester en rafelde ook behoorlijk. Ik zag de bui al hangen, maar wilde haar graag tegemoetkomen om de tafelloper naar haar wensen te maken en ging er mee aan de slag.

Ik heb geleerd de stoffen eerst te wassen en te strijken alvorens ze in een quiltproject toe te passen. Hiermee haal je de pap uit de katoenen stoffen en zorg je ervoor dat er geen krimppercentage meer is als de quilt klaar is en later gewassen wordt.

Ondanks dat ik een spoelprogramma van 15 minuten had gebruikt, kwamen de stoffen met flinke garenklitten uit de wasmachine. De polysterstof hoefde niet gestreken te worden; die droogde glad op. In tegenstelling tot de meubelstof. Deze liet zich moeilijk strijken maar ik deed er mijn best op het zo netjes mogelijk te krijgen.

Extra stoffen

Met een extra drietal stofjes die uit mijn voorraad kwamen, ging ik aan de gang met het snijden van de vierkantjes voor het midden en de stroken. De donkergroene stof rafelde onder mijn handen weg. Ik nam contact op om uit te leggen dat deze stof écht niet geschikt was. In overleg ging ik naar Quiltstudio ’t Gooi in Eemnes om in dezelfde kleur een effen donkergroen te halen. Gelukkig heeft deze quiltwinkel een mooie serie van ‘The Henly Studio Makoweruk 100% katoen met linnen textuur’ in vele effen kleuren en slaagde ik voor een donkergroene stof in de juiste kleurtoon.

Alvorens ik de stroken aan elkaar ging naaien, legde ik een aantal voorbeelden neer hoe de stoffen met elkaar gecombineerd konden worden. Eén van de stoffen viel in het totale plaatje meer naar de bruine kant uit en bleek met zijn kleurtoon geen recht te doen aan het geheel. Dit lapje haalden we uit de selectie. Ik appte de foto’s van de mogelijkheden naar haar en gelukkig koos zij mijn voorkeur. Dat is voor mij zoveel leuker om de tafelloper te maken.

In de loop van het proces appte ik haar telkens updates met foto’s van de vorderingen. En ondanks dat de blokjesstof al rafelend in het project werd verwerkt, deed het wel goed aan het geheel.

Het quilten

Nadat de top klaar was, heb ik hem gesandwiched met een dunne vliesvulling geschikt voor tafellopers. Dit voorkomt dat voorwerpen op de tafelloper omvallen. Voor de achterkant werd dezelfde groene stof gebruikt als voor de stroken en randen van de top. Ik heb de 3 lagen in de naad gequilt en door laten lopen in de rand. De punten van de loper kregen een grof raster. Het geheel werd afgebiesd met de polyester blokjesstof. Om te voorkomen dat de bies vroegtijdig loslaat vanwege het rafelen, heb ik de bies na het aanzetten met een zigzagsteek extra verstevigd. Dat is geen gangbare werkwijze maar in dit geval vond ik het gerechtvaardigd.

Klaar!

Op 10 november kon ik een appje sturen met de laatste update: ‘de tafelloper is klaar en kan worden opgehaald’.

 

Om duidelijk te maken dat deze loper geen massa productie is maar een uniek exemplaar dat speciaal naar wens en op maat gemaakt is, heb ik aan de achterkant 2 bedeltjes genaaid met “Hand made” en “Made with a smile”. Ik heb hem bewust niet gelabeld omdat ik dit geen recht vond doen aan de loper.

 

Inmiddels ligt de loper op de salontafel in plaats van de eetkamertafel. Helaas bleken de maten niet helemaal goed te zijn voor de lange eetkamertafel. Hij had een stuk groter gemoeten. Zoals je op deze foto kunt zien, kleurt de loper op de salontafel prachtig bij de achterwand in de huiskamer.

 

Inmiddels hebben we afgesproken dat ik volgend jaar een (kerst-) loper voor haar ga maken en dat ik dan zelf de maten kom opnemen zodat ik het geheel van de bedoeling beter begrijp. Dit neemt niet weg dat ze er superblij mee is en ik vond het een heerlijke bezigheid om onder mijn handen te zien groeien naar het eindresultaat.

Yvonne van der Sluijs

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *