Dubbelen van een quilt

Hoe doe je dat?

Er wordt mij vaak gevraagd wat een handige manier is om een quilt te dubbelen. Wat is het voordeel van bijvoorbeeld Fusible (strijkbare plakbare) Hobbs ten opzichte van andere tussenvullingen? Meestal geef ik als advies om Fusible Hobbs te gebruiken bij niet te grote projecten. Voor een wandkleed van máximaal 1,50m x 1,50 is het nog te gebruiken, maar wordt het groter dan is het moeilijk om de Fusible Hobbs goed glad gestreken als tussenlaag te gebruiken. Door de lijmlaag van de Fusible Hobbs is deze ook wat platter dan de normale 80/20 (katoen/polyester) Hobbs waardoor het quilteffect iets minder duidelijk is.

Tijdelijke lijmspray

Wat ik zelf een hele fijne manier vind om mijn quilts te dubbelen is het werken met een tijdelijke lijmspray van Odif. Ik kan dan iedere gewenste tussenvulling gebruiken en ik heb het voordeel dat ik niet hoef te rijgen of de lagen hoef vast te zetten met veiligheidsspelden.

Stap voor stap

Graag laat ik hier stap voor stap zien hoe ik te werk ga:

1. Eerst leg ik de achterkant stof (backing) met de goede kant op een harde ondergrond (verkeerde kant boven). Ik zet deze vast met schilders tape op de grond. Hierbij zet ik de stof enigszins op spanning.

Mijn backingstof is altijd rondom zo’n 5 cm groter dan mijn top.

2. Vervolgens leg ik de tussenvulling op de backing. Deze is net zo groot als mijn backing.

3. Dan sla ik de tussenvulling tot de helft terug en spuit ik de tussenvulling én de backing in met de tijdelijke lijmspray. Ik pak de hoeken van de tussenvulling op en leg deze terug op de backing. Met de hand strijk ik de tussenvulling vast.

Deze stap herhaal ik met de andere helft. Nu ligt mijn tussenvulling vast op de backing.

4. Ik neem mijn top en leg deze op de tussenvulling. Er is rondom 5 cm tussenvulling zichtbaar.

5. Ik herhaal stap 3 van hierboven en doe hetzelfde met mijn top. Ik sla deze terug tot de helft en spuit de tussenvulling én de top in met de lijmspray.

6. Ik strijk de top mooi glad op de tussenvulling en nu zit alles stevig vast aan elkaar, klaar om te quilten!

Lostrekken en weer vastzetten

Door de tijdelijke lijmspray zitten alle lagen goed aan elkaar maar het is niet zo dat het niet meer los te krijgen is. Als er een klein plooitje ergens zit, dan kun je de stof lostrekken en deze opnieuw met de hand weer vaststrijken.

Anti-glue naald

Mocht het zo zijn dat je naaimachine het niet fijn vindt om door een ‘plakkende’ laag heen te quilten, dan kun je een anti-glue naald gebruiken, zoals Superuniversal van het merk Schmetz.

Zootropolis

Voor wie het leuk vindt om te weten, het patroon dat op de foto staat is een eigen variant van de quilt Zootropolis van Sassafras Lane design. Dit quiltje wordt deze week cadeau gegeven aan de beste vriendin van mijn dochter die net bevallen is.

Marlies Janssen

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *