machinaal quilten hoekblok

Flower basket medaillon met naaimachine quilten

Nu we weer in wat koeler weer zijn beland, is het een mooie tijd voor het met de naaimachine quilten van een grote quilt sandwich van 225x225cm. Alsof ik het zo gepland had! Jullie hebben steeds in delen al mijn Flower Basket Medaillon van Kim McLean voorbij zien komen. In augustus heeft de top zelfs een dagje gehangen in de gastexpositie in de Lutherse Kerk tijdens de Algemene Tentoonstelling in Breda.

Top in Lutherse Kerk, Breda

Top in Lutherse Kerk, Breda

Begin dit jaar was het grote plan dat ik de quilt als een AFFO zou kunnen laten zien op de terugkomdag van de Kim McLean groep bij het Quilterspalet. Die planning had ik zo in maart in m’n hoofd zitten toen we die dag planden. Want half september – jeetje, dat is nog zover weg. En de top was toen al bijna klaar, dus dan heb je het welgezegd eigenlijk alleen maar over het doorquilten.

Ja, viel het je ook op? ‘Alleen maar’. Jaja. Want dat is immers ook een klus die goed te overzien is, toch? Nou, dat hangt dus in de praktijk heel erg af van de bui waar ik in ben, de flow waar ik inzit, de andere dingen die op mijn bordje liggen, en niet in het minst van hoeveel vertrouwen ik heb in mijn vaardigheden op dat moment voor die specifieke taak: met de naaimachine quilten van zo’n groot project.

Puzzelen

Want om bij die AFFO uit te komen, moest ik wel eerst even een quilttop van 2,25 meter in het vierkant dubbelen. Daar is mijn tafel dan weer net niet groot/breed genoeg voor. En tijdens het plannetjes verzinnen om dat op te lossen lagen mijn handen ijdel in mijn schoot. Zonde van zo’n avond prakkiseren, dus pakte ik er een projectje bij. Dat werden de laatste blokken van de Little Sparrow block of the month die ik bij Quilt it & Dotty had gedaan.

En dat was niet het enige project dat ik liet voorgaan. Want die hobbel om bij de AFFO uit te komen werd in mijn hoofd steeds groter en groter en hoger… Maar stilzitten is zonde van de tijd, dus ondertussen kwam er een lijst andere AFFO’s af. Dat waren allemaal projecten die langer lagen dan de Flowerbasket Medaillon. Alsof ik in mijn hoofd niet alleen tijd nam om daar de aanpak voor uit te dokteren, maar ook ruimte aan het maken was voor deze joekel. Ruimte aan het maken en vaardigheden aanscherpen. Nog beter leren quilten op de machine. Nog handiger worden in netjes de lijnen te volgen langs vormpjes.

Dus aan de slag

En nu is het dan zo ver. Nadat de lezing en gast expositie rondom de ATT waren afgerond en al die quilts weer terug op hun honk waren had ik een weekend vrij om te gaan dubbelen. Niet alleen vrij in de agenda, maar zowaar ook vrij in m’n hoofd. Alle losse plannetjes en ideeën kwamen bij elkaar. De oplossing voor de net te smalle tafel was ineens heel snel gevonden – gewoon de strijkplank ernaast.

Top oprollen - voorbereidingen naaimachine quilten

Top oprollen

Meestal rol ik alleen de top op, en heb ik daarmee genoeg ruimte om de achterkant en tussenvulling goed glad te strijken met de top er in stukjes op. Gezien de grootte van dit gevaarte heb ik ervoor gekozen alle lagen op te rollen, zodat ik ze beter onder controle kon houden.

Sandwichen met 3 rollen - voorbereiden naaimachine quilten

Sandwichen met 3 rollen

Met al dat nadenken tijdens de zomer had ik al een aardig idee van hoe ik de top wilde doorquilten. Klik op de foto om die te vergroten op je scherm. En voor ik er vragen over krijg: nee, ik werk niet altijd zo op papier uit hoe ik een quilt ga doorquilten. Normaal zit dat alleen in m’n hoofd, maar dat is zo lastig om te laten zien op een blogje ;-)

Quiltplan voor de top - voorbereiden naaimachine quilten

Quiltplan voor de top

Voornamelijk de applicaties volgen en rondom met de naaimachine quilten.

close-up hoekblok naaimachine quilten

Close-up hoekblok

In een paar ruimtes wilde ik wat vormen toevoegen. Waarbij ik graag aangeef dat ik dit volledig heb afgekeken van hoe deze quilt is doorgequilt voor Evy van het Quilterspalet. Om die vormen op de top te krijgen heb ik een malletje gemaakt van dubbelgevouwen freezer paper. Ik teken het steeds met een sewline potlood op de plek waar ik ‘m wil hebben.

Malletje van freezer paper bij naaimachine quilten

Malletje van freezer paper

En dat ziet er dan uiteindelijk zo uit na het met de naaimachine quilten:

Gequilt malletje

Gequilt malletje

Ik heb ‘m nog niet af, maar ben over de helft met rand 2 uit het plan. Goede hoop dat de komende maand die AFFO status alsnog wordt gehaald!

Misschien leuk om te zien: de verschillende kleurkeuzes voor deze top vanuit de groep bij het Quilterspalet. Alleen deelfoto’s – genoeg om een indruk te krijgen van de verschillende effecten:

De top in 6 kleurstellingen

De top in 6 kleurstellingen

Duimen jullie mee dat het zo goed gaat komen?

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *