Iets nieuws Oppakken !

Iets nieuws

Al geruime tijd ligt er (ergens) in een box, met de titel “AFRIKAANS en BATIK”, een idee om een quilt te maken.  Maar door de bonte kleuren en diverse prints vond ik het geen makkelijke opdracht om daar mee aan de slag te gaan. En elke keer als ik in contact kwam met die stoffen en prints, via een lezing, een tijdschrift of een presentatie, kriebelde het om er toch een keer iets mee te gaan doen. De inspiratie kwam zo maar op mijn pad! Enkele weken geleden kreeg ik een prachtig stapeltje ‘Afrikaanse’ lapjes.

Nu moest het er toch maar eens van komen. In een interieurtijdschrift zag ik een tegelplateau met een tekening erop. Die tekening was er spontaan opgemaakt met behulp van een dikke zwarte stift. Dus, alleen maar de tekenlijnen op een achtergrond van bonte tegeltjes. Dat gaf mij een stimulans om te beginnen.

De lapjes in rijen aan elkaar stikken en op zoek gaan naar een tekening. Bij die Afrikaanse prints is de keuze gevallen op een olifant.Een tekening vergroten

In een kleurboek was al snel iets gevonden. Maar hoe krijg ik die tekening in de juiste maat!? Even naar de copyshop gaan zou natuurlijk een oplossing kunnen zijn. Ik heb voor een andere manier gekozen. Tijdens een workshop op de ART-dag van het Quiltersgilde heb ik een methode geleerd die nu goed van pas komt. Vergroten met behulp van een rastertekening. Op de kleine tekening rasters tekenen van 1 bij 1 cm. En op het ontwerp-patroon-blad een raster van 3 x 3 cm. Met behulp van kijkgaatjes teken je blokje voor blokje over en de vergroting komt tot stand. In elk vakantie-teken-knutsel-boek voor kinderen komt deze methode voor. En in de knutsel-kist bij deze Omi ligt er altijd wel een!

Al snel was de tekening omgezet in de maat die ik nodig had om te gebruiken.  Nou, snel, het was wel een gehele dag bezig zijn. En in de middag waren mijn ogen niet meer in staat om nog een streepje in een blokje te zetten. Dus even pauze en de volgende dag weer verder. Alle onderdelen overbrengen op de stof en met behulp van strijkvlieseline op de Afrikaanse stofjes gestreken.

De vermoeidheid kwam toch sneller en erger dan ik dacht. Het begin is gemaakt en ik ben zeer tevreden. Het resultaat zal ik in een volgende Quebbel laten zien.Groet van Maria Teeuwe en tot een volgende “Quebbel”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *