Zelf tekenen en ontwerpen

Deel 3 EQ8

In de 2 eerdere blogs over ontwerpen heb ik verteld over mijn ervaringen met handmatig tekenen en het gebruik van Quiltassistent. Deel 1 vind je hier en deel 2 is hier.
Ik vond EQ8 altijd een forse uitgave maar dankzij de zorgbonus besloot ik deze software aan te schaffen. Het programma is wel in het Engels. Gelukkig heeft de computer de mogelijkheid om in het Nederlands te verlaten. Let wel: het Nederlands is niet altijd juist.

Lessen voor beginners

Ik las op de site van Wilma Karelse  dat Heleen Pinkster ‘De lessen voor beginners’ in het Nederlands vertaald heeft. Ik het boek heb deze stap voor stap doorgewerkt. Dit gaf een hele goede basis en naslagwerk.  Inmiddels heb ik de lessen in plastic insteekhoezen in een ordner opgeborgen en daartussen extra informatie toegevoegd.

Het programma heeft een grote bibliotheek met heel veel blokken. Ook een serie quilts die je zo kunt maken of veranderen tot een eigen quilt. Het leuke is ook dat je allerlei blokken (en quilts) kunt maken ook naar eigen ontwerp. Iedere stap kan per project opgeslagen  worden. De blokken kunnen in verschillende kleuren opgeslagen worden. Ook draaien of spiegelen is een optie. Ik vind het heerlijk om met het programma te spelen en allerlei quilts te maken zonder dat ik het persé alles ook hoef te maken.

Voor EQ8 gebruikers zijn verschillende nuttige Facebookgroepen. De  ‘Nederlandse Electric quilt’ gebruik ik weinig. Er zijn ook internationale groepen zoals ‘Electric Quilt users’ of ‘DoyouEQ’ en bijvoorbeeld ‘Learning Electric Quilt including EQ8 EQ7 and EQ stich’.
Hier maak ik veel gebruik van.


Probleemgestuurd

Afijn, na de ontdekkingstocht met behulp van de lessen voor beginners ging ik verder experimenteren en ook blokken en quilts tekenen. Tja, dan loop je regelmatig tegen dingen aan. Deze wil ik ook oplossen. Dit  kan een hele zoektocht zijn totdat ik tevreden ben met het resultaat. Na het tekenen moet het ook uitgevoerd kunnen worden. Ik liep tegen een lichamelijke beperking aan en ontwierp een nieuwe techniek, de vlieseline-mozaïek-methode. (Zie ook eerdere blogs ‘Leeuw van Juda’van mij).
Ik heb verschillende quilts ontworpen aan de hand van geografische figuren.
Bovenstaande adelaar is daar een voorbeeld van.

Veel (gratis) informatie

Inmiddels ben ik superblij met EQ8 en ook met de extra informatie die je kunt krijgen. Via de nieuwsbrief krijg je allerhande interessante zaken binnen. Iedere maand staat er een blok in de schijnwerpers, kun je nieuwe stoffen downloaden en/of een instructieles over een bepaald onderwerp lezen. Je kunt op https://doyoueq.com heel wat projecten en blokken (uit het verleden) downloaden en invoegen in de bibliotheek van EQ. Als ik ergens in vast loop kan ik via ‘support’ direct chatten (wel met tijdsverschil rekening houden) met een medewerker in Amerika. Na de chat krijg je de informatie in een mail toegezonden. Zo heb ik al heel wat probleempjes opgelost. Ik doe iedere maand mee met ‘block in the spotlight’. Je wordt uitgedaagd om ‘gereedschappen’ in EQ8 te verkennen en te gebruiken. Je resultaat kun je uploaden en de reacties op het ingestuurde lezen.  Er zijn ook ‘At home’ lessen (classes) beschikbaar via ElectricQuilt. Door zoeken, speuren, informeren en uitproberen had ik al zoveel geleerd dat ik meteen de 3e class  Master skills kon doen.  Deze lessen zijn video’s met ondertiteling en je kunt het in je eigen tempo volgen of herhalen zo vaak als je wilt. Dit vind ik wel een voordeel in vergelijking met groepslessen of een workshop. En de Engelse teksten worden in de computer weer vertaald. Wel blijft de Engelse versie er naast belangrijk omdat het programma in het Engels is.


Super leuk ‘speelgoed’

In EQ8 heb je drie grote werktafels; Quilt-, block- en fotowerktafel. Ik kies een bepaalde stijl voor een quilt en in deze quilt kan ik dan de gewenste blokken plakken. Zo vaak als ik wil. Vervolgens heb je ‘tools’ waarmee je blokken kunt draaien, spiegelen of roteren. Bij ongelijke blokken kun je met de ‘symmetry’ knop allerlei variaties met het blok krijgen. Vrij gemakkelijk kun je ook kleuren wisselen en als je elke (leuke) verandering bewaard, blijft die stap behouden.
Inmiddels heb ik ontdekt dat ik het ontwerpen zo leuk vind dat ik langzamerhand meer een ontwerpen dan maker van quilts ben geworden. Zo zag ik op vakantie de tegelvloer in het hotel en dat moest ik natuurlijk even uitwerken in een quilt.
Je kunt mijn ontwerpen volgen op Facebook: ‘Quiltvreugde’ en ‘Quiltvreugde praktisch’.


Quiltassistent importeren

Zoals gezegd in mijn vorige blog zag ik in quiltassistent ook de mogelijkheid om blokken te exporteren. Je exporteert in Easy-draw/Patchdraw naar EQ8 en kunt  het dan importeren in ‘the libary’. Ik heb al mijn tekeningen uit Quiltassistent overgebracht naar EQ8. Quiltassistent was zinvolle stap in mijn ontwikkeling.
De aanschaf van EQ8 was een forse uitgave en ik heb er geen dag spijt van gehad.
Ik ontdek steeds weer iets nieuws.

Hartelijke groeten,

Gré van Schuylenburg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *