Zelf tekenen en ontwerpen: deel 1 Handmatig tekenen

Nu ik een vaste blogger word, kwamen er allerlei ideeën in me op dat ik wel zou willen delen met jullie. Ik moest een keuze maken en het leek me leuk om te beginnen met een serie over mijn ontwikkeling in het zelf tekenen en ontwerpen van blokken.

Hoe mijn hobby begon

9 Jaar geleden wilde ik eens wat anders dan (de verplichtingen) rond werk, studie en kerk. We waren net verhuisd naar een nieuwe plaats en ik wilde door iets te gaan doen mensen in mijn Twente leren kennen. Zo kwam ik in Oldenzaal bij een cursus voor beginners.  €50,- voor 6 lessen. (hihi) Dat was te doen dacht ik en ik schreef me in. Daar maakte ik kennis met voorgedrukte patronen die we op schuurpapier plakten om het verschuiven te minimaliseren. Het 1e blok was een Ohio star. Omdat we allemaal onze eigen stofjes gebruikten, zag ik de variaties door het gebruik van lapjes. Dat deed ik ook met mijn eigen stofjes.

Opbouw van een blok

Ik leerde dat blokken terug te voeren is op bijv. four-, nine,- zeven patch Grids. Ik plakte de informatie in een schriftje en maakte er notities bij.  Hierdoor werd ook de onderzoeker in mij geprikkeld. Welke basis kon ik in elk blok herkennen? Van de 1e cursus maakte ik een tuinstoelhoes. Heel praktisch want ik heb moeite met heel veel zetels en zo altijd een geschikte stoel bij me. Ik kreeg de smaak te pakken (of besmet met het quiltvirus? 😉) en ging naar de 2e cursus ronde vormen.


De kerstster

Voor de cursus had ik meteen een doel: een kerstkleed maken. Dit was iets wat ik al jaren wilde, een mooi eigen gemaakt kerstkleed op tafel. Niet alleen blokken met ronden vormen ook een eerste kennismaking met applicaties.

Ik moest ook dealen met de afmeting. In plaats van een tafelloper moest ik daarom een heel kleed maken. Ik appliqueerde het hartje op een proeflapje, maar voor het kerstkleed printte ik een paar kleurplaten uit en verwerkte die in het kleed.

In de rand wilde ik een mooie uitgebreide ster, maar ja dat was te moeilijk voor deze cursus. Te moeilijk? Kon ik dit zelf niet oplossen? Ik ging op zoek naar het raster achter de ster die ik vond op internet. Het was een hele zoektocht. Eureka! Ik vond een raster van 10×10 vakken. Op ruitjes papier tekende ik de ster en vervolgens kon ik de mallen maken. Ik was super blij dat het me gelukt was. In 2015 stond het verhaal in Quiltnieuws.

 

 

Zelf  blokken tekenen

Ik kocht het boek 500 quiltmotieven en ging op zoek naar het ‘raster’ achter elk blok. Deze blokken kon ik zelf tekenen op ruitjes papier. Ik kocht ruitjes A4 papier en ontdekte later dat je  via het internet ook papier  in verschillende variaties kunt uitprinten. Zo heb ik heel wat pannenlappen voor allerlei verjaardagen en andere gedenkdagen gemaakt.

 

Met de 365 dagen quilt heb ik alle motieven in een schrift getekend. Dit kon ik wel een keer ergens gebruiken, maar alles in 1 quilt verwerken zoals zovele anderen, nee dat was niets voor mij. Wel heb ik blokken ervan in mijn ‘Zonnebloemquilt’ verwerkt.

Zonnebloemquilt

Ik ben gek op zonnebloemen en daarom moest ik echt een zonnebloemquilt ontwerpen. Voor deze quilt heb ik eerst een raster op een groot vel gemaakt met vakjes van 3 inch. (Op papier waren dit de hokjes van 4x½ cm Dit leek mij het gemakkelijkste om uiteindelijk tot een geheel te komen. Ik heb blokken in verschillende afmetingen gemaakt. Ook verschillende technieken. Er zijn gehaakte, geborduurde, applicaties en patchwork blokken. Het moest altijd 3 inch of een meervoud er van zijn. Toen ik heel wat blokken af had, ben ik met kleine stukjes op een A3 vel gaan passen en meten en uitrekeningen wat ik nog toe moest voegen. Een heel gepuzzel en mijn zonnnebloemquilt ligt op bed.

 

 

Boxkleed

Voor mijn 2e  kleinkind heb ik een boxkleed gemaakt. Hiervoor gebruikte ik het boek van ‘A quilters ark’ en ook plaatjes van internet. Dit was de  Foundation Paper Piecing een goed vervolg op de logcabin methode uit de 1e cursus.  Ik tekende blokken van 15×15 cm en de boerderij en schuur de dieren uit het boek op ruitjes papier. Van internet plukte ik ook wat plaatjes en tekende deze in mijn gewenste afmetingen. Boerderij en schuur moesten echt groter. Het was een hele uitdaging en ook heel leerzaam. Al dat tekenen, gummen, aanpassen en al die papieren en niet meer kunnen gebruiken in een ander formaat vond ik een heel gedoe. Ik zocht naar andere manieren. Daarover de volgende keer meer.

 

 

Baltimore quilt

Ik wilde meer over appliqueren leren en ging de Baltimore cursus doen. In 5 blokken leerden we verschillende technieken. We kregen meer patronen aangeboden, maar ik hield het bij 5 die voor de cursus geschikt waren.  Daarna heb ik verschillende afbeeldingen/foto’s gezocht die bij mijn levensverhaal pasten. Voor ik de boot maakte vond ik nog een restantje stof van mijn trouwjurk. Die verwerkte ik in de zeilen. Met deze drie cursussen heb ik een mooie brede basis gelegd. Natuurlijk is er altijd wel wat bij te leren.

 

Tijdens deze cursus kreeg ik een ongeluk en daardoor heb ik blijvende schade in onder andere mijn rechter pols. Ik moest aanpassen. Ik ging op zoek naar manieren om het tekenen te vergemakkelijken. Daarover de volgende keer meer.

Gré van Schuylenburg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *