Zelf patronen tekenen en ontwerpen

Deel 2: Quiltassistant

In mijn vorige blog heb ik over mijn ervaringen met blokken tekenen op ruitjes papier gehad. Als ik een andere afmeting wilde, dan moest ik het blok echt opnieuw tekenen. Dat vond ik niet zo fijn. Was er geen betere optie? Zo kwam ik op de gratis versie van Quiltassistant (QA). [Eventueel HIER te downloaden] Ik heb het gedownload en ook de beschrijving uitgeprint. Dit is een quilttekenprogramma in het Nederlands.

 

 

Mijn blokkengalerij

Ik heb alle dieren uit ‘A Quilters Ark’ getekend en opgeslagen in QA. Foto van de geit zoals het in het boek staat. Leuk vind ik dat er af en toe elementen zijn die buiten de blokken op de sashings (tussenbanen) komen. Getekend in bijvoorbeeld 15×15, kan ik het formaat aanpassen en uitprinten in bijvoorbeeld 25x25cm. Je kunt de patronen als mallen afdrukken. De naadtoeslagen kun je instellen. Je kunt ook voor Paper Piecing (PP) patronen maken. Het kan opgedeeld worden in verschillende secties en dan uitprinten. Ik heb de geit verdeeld in de secties zoals in het boek aangegeven werd. Daarna heb ik de logeerdeken ‘creatief gelapt’ gemaakt. Ik heb alle blokken in 25x25cm getekend. Ik heb bestaande blokken getekend of aangepast en ook eigen creaties. Mijn blokkengalerij groeide.

 

 

 

 

Rozen

Als mijn kleinkinderen 4 jaar worden, krijgen ze een dekenquilt van me. Iedere quilt wil ik rond de 150/225 cm afmeting hebben én bij iedere quilt een of andere uitdaging. De eerste 2 quilts zijn nog op ruitjespapier getekend. De 3e kleindochter is gek op giraffen. De keuze viel op de giraf van Violet Craft. De afmeting was te klein. Voor de buitenrand heb ik op papier heel wat verschillende opties bedacht en getekend. Ik tekende 8 verschillende rozen. (Haar naam betekend roos.) Ik tekende 1 roos en sloeg hem op. Vervolgens verbouwde ik de roos en sloeg hem als nr 2 op. Door positie en maat werd maat 3x aangepast. Dit was heel wat gemakkelijker tekenen en veranderen dan op ruitjespapier. Ik had bij dit patroon de opgegeven hoeveelheid stof gekocht. Dit was wel erg ruim. De gehele quilt heb ik er mee kunnen maken.

 


Voertuigen

Mijn oudste kleinzoon kreeg een olifanten quilt (ook Violet Craft) en deze moest ook groter . Ik zocht voertuigen passend bij een Safari. Boven de olifanten 4 vliegende- en op de grond vier rijdende voertuigen. Deze 8 heb ik van plaatjes of foto’s of aangepast getekend. Voor PP print ik mallen uit om het onderdeeltje uit stof te knippen en ik print het in PP uit om daarop te naaien. (Helaas is het vooraanzicht van het vliegtuig niet op de foto gekomen en de veewagen 2 keer. )

 

 


Diepte effect

Voor de 4e kleindochter ontwierp ik het patroon voor de quilt direct in Quiltassistent. Ik wilde er een diepte effect in krijgen en in elk blok een afbeelding van een paard. Dit krijg je door met donkere en lichtere stofjes te werken. Daarbij ook rekening houden met de kleurenwens van mijn kleindochter. Ik gebruikte in de volgorde van de kleuren de kleurencirkel. Ik zag met diepte-effect meestal de blokken op de punt staan. Voor de paardenplaatjes moest ik wel rechtopstaande blokken bedenken. Dus combineerde ik het ene met het andere idee. Omdat het plaatjes in verschillende grootte waren tekende ik 3 soorten blokken van 25×25 met schuine hoeken. Vervolgens tekende ik de gehele quilt in een blok op (schaal 1 cm = 5 cm) en verdeelde de verschillende blokken gelijkmatig. Daarna kleurde ik het met QA in. Zo had ik een mooi overzicht. Vervolgens heb ik de quilt met de hand in stof uitgewerkt.

 

 


Beperkingen met QA

Wat ik jammer vond in QA was dat je alleen het blok zelf kon tekenen en uitprinten. Door hetzelfde blok te vermenigvuldigen kun je een nieuw effect krijgen zoals ik pas later ontdekte met de quilt van mijn oudste kleindochter. Bij het samenvoegen van de blokken zag ik een cirkel in het midden ontstaan. Je kunt dus nooit een hele quilt tekenen of draaien of omklappen. Wat je getekend hebt, is het resultaat. Wil je meer of net iets anders? Dan een nieuw blok tekenen of de gewijzigde vorm als nieuw blok opslaan.

Op zoek

Met het uitprinten van de blokken las ik steeds dat je de afbeelding ook kunt exporteren naar een vectorafbeelding en Electric Quilt programma. Ik onderzocht wat EQ (Electric quilt) was. Het bood heel wat mogelijkheden? Het leek me echt super. Ik hikte tegen de prijs aan. Ruim € 249,- . Was dit het voor mij wel waard? Ik ging door met handmatig tekenen en Quiltassistant gebruiken. En toch bleef het wel in mijn hoofd rondzoomen. Volgende keer deel 3.

 

 

Gré van Schuylenburg

Sinds kort heb ik een speciale facebookpagina: Quiltvreugde

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *