Wie mij nog meer inspireren

Marijke van Welzen

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik ben een bewonderaar van het werk van Marijke van Welzen (https://art2wearblog.blogspot.com/). Toen ik een aantal jaren geleden haar werk voor het eerst zag, was ik diep onder de indruk. De prachtige jassen zijn net schilderijen van textiel. Hoewel het woord schilderij misschien geen recht doet aan haar ingenieuze techniek. Op Youtube is een filmpje te zien, waarin Marijke zelf over haar vertelt (https://www.youtube.com/watch?v=yNiSyC_m9UU).

Je kunt je voorstellen dat ik zodra ik de kans kreeg een workshop gevolgd heb bij Marijke. Het resultaat daarvan was een collage van lapjes in mijn lievelingskleur paars. Een stukje van deze collage heb ik gebruikt als pagina in mijn ‘boek’ Inspiratie, waar ik in mijn blog van juni over heb geschreven.

 

 

Dat ik het werk van Marijke van Welzen bewonder is eigenlijk wel grappig. Omdat dat ik zelf niet zoveel met kleurige collages, intensief quiltwerk of figuratieve voorstellingen heb. Ik hou meer van abstract patchwork in een of twee kleuren en dan summier gequilt. Maar misschien dat de tegenstelling met mijn eigen werk me zo aanspreekt.

Jette Clover

Iemand die ook met collages werkt, maar dan meer met overlappende rechthoeken, is Jette Clover. Zij gebruikt vaak teksten in haar werk. Tijdens een van de eerste lessen van Quilten Speciaal deed Jette de uitspraak: “Kunst hoeft niet mooi te zijn, maar moet iets zeggen.” Die uitspraak is zo’n beetje mijn motto geworden. Op het quiltje dat ik gemaakt heb in de stijl van Jette, kun je dit motto dan ook lezen in het quiltwerk.Els van Baarle

Ook Els van Baarle (www.elsvanbaarle.com) werkt met collages en teksten. Maar zij gebruikt naast textiel ook andere materialen zoals papier. Tijdens het Quiltfestival in Noord-Groningen in 2014 heb ik een groot werk van haar gezien waarin ze enveloppen gebruikte die geverfd waren. Een detail van dit werk kun je op haar website onder het kopje ‘artwork’ vinden. Het idee van de envelop en het werken met een boodschap, heb ik verwerkt in het quiltje dat ik in haar stijl heb gemaakt. De ondergrond is een lapje dat ik tijdens de Quilten Speciaal-les van Els van Baarle heb gebatikt.

 Zoals ik ook in mijn blog van juni schreef, vind ik het heel leerzaam om met verdiepen in het werk van andere kunstenaars. Nog leerzamer is het om een klein werkje te maken in de stijl van die kunstenaar. Althans mijn interpretatie van hun werk. Ik besef heel goed dat ik misschien geen recht doe aan hun werk, maar het helpt me de grenzen te verleggen en uitdagingen aan te gaan in mijn eigen werk.

Op de laatste foto nogmaals de namen van de zes textielkunstenaars die mij inspireerden tot het maken van het boek Inspiratie.

Margreet Michel-Verkerke

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *