Plagiaat of inspiratie?

Plagiaat of inspiratie?

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik kijk graag naar kunst. En dan in het bijzonder naar textielkunst en art quilts. Als een kunstwerk me aanspreekt, vraag ik me vaak af waarom. Wat in dat kunstwerk raakt me, wat vind ik zo mooi of wat puzzelt me? Soms ben ik een tikkeltje jaloers en wilde ik dat ik het zelf gemaakt had…

Kijken naar kunst is altijd leerzaam, want bij alle kunst is het boeiend om te zien hoe het ‘beeld’, de compositie opgebouwd is, hoe kleuren toegepast zijn en welke materialen gebruikt zijn.

Bij textielkunst kijk ik natuurlijk ook altijd hoe het gemaakt is: welke stoffen en garens zijn gebruikt,  welke technieken zijn op welke manier toegepast. Dat brengt me soms op nieuwe ideeën voor mijn eigen werk of ik word bevestigd in keuzes die ik gemaakt heb.
Wat ook heel leerzaam is, is om niet alleen het werk van anderen te bestuderen, maar om het na te maken. En dan bedoel ik niet een exacte kopie maken en net doen alsof ik het zelf bedacht heb. Dat is plagiaat en komt helaas ook in de textielwereld nogal eens voor. Wat ik bedoel is dat ik me verdiep in de techniek en de principes van de kunstenaar probeer te doorgronden.

En dat omzetten in een werk(je), want door het maken ontdek je de mogelijkheden en de beperkingen van de techniek en bovenal het vakmanschap van de betreffende kunstenaar!
Op deze manier heb ik zes quiltjes op A4-formaat gemaakt en die gebundeld tot een boek, dat ik “Inspiratie” heb genoemd.

Het was te zien tijdens het Textielfestival in de Weerribben, afgelopen weekend.

 

Boek tentoongesteld op het textielfestival de Weerribben

Inspiratie

 

De bladzijden van “Inspiratie”.

De omslag van het boek heb ik gemaakt in mijn eigen ‘schots-en-scheef’-techniek. Klik hier voor meer voorbeelden daarvan!
Het eerste quiltje is gebaseerd op het werk van Dirkje van der Horst-Beetsma.

Zij bouwt haar quilts op uit ontelbare kleine vierkante lapjes die ze op een ondergrond stikt. Mijn quiltje van groene en bruine vlakjes is een modderpoeltje geworden.

 

geïnspireerd op Dini van der Horst-Beetsma

Modderpoeltje

 

Zie jij die kikker ook?

Detail modderpoeltje

 

Van donker licht

Vierkantjes

 

Figuratieve inspiratie

Het tweede quiltje is geïnspireerd op het werk van Willy Doreleijers.

Hoewel haar quilts figuratief zijn en niet abstract – waar ik vooral van houd – spreken deze mij toch aan. Op haar quilts is meestal een tekening te zien in grijs en wit met strakke lijnen, die op enkele plaatsen ingekleurd is. Verder viel mij bij een tentoonstelling van haar werk op dat ze veel aandacht besteedt aan de wijze waarop haar werk exposeert. In een golfkartonnen rand of doos of met een zwart doek als achtergrond.
In mijn versie heb ik een tekening van mijn huis en een plattegrond van mijn volkstuin verbeeldt. Voor de kleuren heb ik textielstift gebruikt en voor de achterkant grijs linnen.

 

Tekening huis, plattegrond volkstuin

Plattegrond

 

Detail plattegrond

 

Mimis-inspiratie

De inspiratiebron voor het derde quiltje zul je makkelijk herkennen: de serie Mimis van Mirjam Pet-Jacobs. In de figuren zijn hoofd en lijf een geheel. Benen zijn wel herkenbaar en soms is er een aanduiding van armen.

De achtergrond is vaak een collage van stoffen met soms teksten en de figuren zijn geappliqueerd. Soms zijn figuren doorschijnend.

 

Mimis-inspiratie

 

Deatil Mimis

 

Mijn boek “Inspiratie” bevat nog drie quilts, maar daarover een volgende keer!

 

Hartelijke groet,

Margreet Michel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *