November, de maand van nieuw quilt werk

Het is november en ik ga nu echt aan het werk.

Uitdaging

In mijn vorige verhaaltje vertelde ik  over nieuw werk. Over  een combinatie van jute, weven, breien, borduren, een mix van 2D en 3D en de meerdere lagen die bij een quilt horen. Het combineren van de diverse technieken vind ik een uitdaging en ik hoop weer een  stapje verder te komen in mijn ontwikkeling. Dit keer is de inspiratie de vier elementen water, aarde, lucht en vuur en natuurlijk wil ik  een link maken naar het klimaat.

Inmiddels heb ik  in oktober de eerste stappen gezet. Mijn geverfde strengen jute zijn opgewonden in bollen. Na vele oefen uren achter het spinnenwiel  (best wel een helse klus) maak ik vorderingen. Het zijn nog  geen mooie regelmatige draden, maar ik denk dat het onregelmatige een toegevoegde waarde kan hebben in het werk wat ik voor ogen heb. Ik ben dus best wel een beetje tevreden, maar het kan nog beter.

Op een zelf gemaakt kartonnen weefraampje heb ik geoefend hoe ik  een jute zak kan verbinden met de draden op het weefraam en ik heb ontwerp schetsjes gemaakt. Kortom, ik  kan aan de slag.

Echter, het probleem is dat ik in de  onderzoeksfase blijf hangen. Wat dat betreft is onderstaande situatie nu heel erg op mij van toepassing.

zag ik op Facebook

Afleiding

In deze fase van denken, onderzoeken, wikken en wegen is af en toe een onderbreking een welkome afleiding.

Het  studio textielfestival is er één van. In het begin zat ik veel te lang naar alle mooie en interessante filmpjes te kijken. Nu heb ik mij  een beperking opgelegd en mag ik alleen tijdens de koffie en theepauze kijken.

Ook ga ik af en toe even van het erf voor een uitje.  Met teQStiel (de voormalige Quilten Speciaal 13 groep) zijn wij naar de tentoonstelling Paper Art in het Coda museum in Apeldoorn geweest. Vooral de uitleg van kunstenaar  Maryan Geluk maakte de tentoonstelling tot een top dag.  Hieronder de foto van Maryan haar kunstwerk  ‘de stille stad’. Het is een mix van papier en textiel en het is geïnspireerd op de eerste lockdown in 2020. De verstilling die ruimte bood aan aandacht voor het water, de bruggen, straten en doorkijkjes in de stad.

de stille stad

Blij

Als laatste wil ik nog even stilstaan bij nog een aantal mooie dingen die ik heb meegemaakt, zoals de medewerkersdag van het Quiltersgilde.  Tijdens deze dag werk ik blij verrast met de zilveren patch. Ik had  gehoord dat je na vijf jaar vrijwilligerswerk voor het gilde een speld krijgt, maar zo’n mooie, dat had ik echt niet verwacht. Dankjewel Quiltersgilde, de vijf jaar zijn omgevlogen.

de zilveren patch

de zilveren patch

Maar ook dat ik tijdens een expositie voor de allereerste keer werk heb verkocht.  Het maakt mij heel blij, maar afscheid nemen van iets waar je met zoveel plezier aan gewerkt hebt is ook lastig. Het afscheid van het bootje doet nog steeds een beetje pijn, met het wadmonstertje kan ik leven en  dat er drie blokken van de gevangen natuur verkocht zijn vind ik super. Met deze techniek  ga ik verder experimenteren.

verkocht werk

En het inrichten van de expositie van Zoo-Tex bij het textielcentrum Hawar   was ook een blije dag, mede door wij zo enorm gastvrije ontvangen zijn door de eigenaren. De expositie is dit hele jaar nog te zien.

O ja en dan ook nog even een tip. Ik heb mij opgegeven voor de Meet & Greet ArtQuilt dag in februari. Voor de artquilter een hartstikke leerzame dag die je niet mag missen!   Misschien is het ook reuze interessant  voor de traditionele quilter die iets meer over contrast in het werk wil weten of over het toepassen van borduurwerk in je quilt. Voor meer informatie zie hiervoor  onze Quiltersgilde website onder agenda.

Tot de volgende keer en een hartelijke quilt groet,

Jo Huijsman

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *