Wat is maximalisme?

Maximalisme in Modern Quilten

 

Hè? Wat? Bedoel je Minimalisme?  Nee, Maximalisme. Nooit van gehoord!!

Zo zou een gesprek over Modern Quilten kunnen gaan. Maximalisme is het nieuwste kenmerk, dat recentelijk toegevoegd is aan het reeds bekende lijstje.

Ik ben er best verbaasd over en begrijp er eigenlijk helemaal niets van. Maar als ik er even over nadenk en de quilts bekijk, die hieronder kunnen vallen dan begrijp ik het wel en heb ik er ook best wel veel gezien.

 

Irene Roderick

 

Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Zit er bij het MQG een aantal quilters bij elkaar, die bedenken dat het tijd is voor iets nieuws en bedenken ze dan Maximalisme? Nee, zo gaat het helemaal niet. Het is een ontwikkeling, die al een tijdje gaande is en die op een gegeven moment opvalt. En als genoeg mensen er over praten en er over nadenken, dan krijgt het op den duur een beschrijving en een naam.

 

Irene Roderick 2

 

Maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld?

In tegenstelling tot het minimalisme, waar je met zo min mogelijk iets probeert uit te drukken, wordt bij maximalisme veel gebruikt en meer en dan nog een beetje meer. Meer kleur, meer patroon, meer structuur, meer differentiatie meer stofkeuze en dat bij elkaar en naast elkaar. Het is uitbundig, overvloedig, ‘over the top’, overdreven, luidruchtig en complex.

 

Maria Shell

 

En het is natuurlijk niet nieuw. In de kunst kennen we de Barok periode en de Rococo.

 

Barokke kerk interieur

Periodes waarin vooral kerken, gebouwen en interieur uitgedost werden met heel veel beelden, engeltjes, krullen, kleur, structuur en beweging. En de natuur, natuurlijk. Kijk maar eens naar natuurlijk grasland, een boslandschap of rivier bedding en je ziet een veelheid aan vormen, kleuren en structuren. (al moeten we daar tegenwoordig vreselijk zuinig op zijn of er naarstig naar zoeken). En zoals alles, is ook deze ontwikkeling een reactie op wat er in de omgeving gebeurt.

 

Giant Nested Curves, Marina Brito de Campos

 

Als ik naar mijn eigen quilts kijk, merk ik wel maximalistische trekjes. Ik hou daar wel van. Dat bonte, kleurrijke, textuurrijke van al die stofjes bij elkaar. Vooral het project waar ik momenteel aan werk, zou best wel eens een maximalistisch etiketje kunnen krijgen.

 

Jennifer Candon

 

Op de website van het MQG geeft Irene Roderick, in beeld en geluid, een uitgebreide uiteenzetting over Maximalisme. Zij maakt maximalistische quilts en heeft voor deze dia presentatie ook een maximalistische vormgeving gekozen. Erg leuk!

Iedereen, die lid is van Quiltersgilde MQG kan op de link klikken, even inloggen en de diapresentatie bekijken. Wel in het Engels. Maar ook prima te volgen als je vindt dat je Engels niet 100% is.

 

Maria Shell 2

 

Een van haar opvallende observaties is, dat de meeste quilts, die op Quiltcon worden tentoongesteld, gemaakt zijn met effen stoffen. Terwijl de winkels er omheen voornamelijk bedrukte en soms heel druk bedrukte stoffen verkopen.

Zij hoopt, dat op den duur, ook quilts met meer bedrukte stoffen een kans krijgen op de tentoonstelling.

 

Jennifer Candon 2

 

Al met al een leuke ontwikkeling, waar we met z’n allen weer heerlijk over van mening kunnen verschillen.

 

Marina Brito de Campos, quilter!
Geen moderne quilter!
Slechts liefhebber!

 

Zie ook het eerdere bericht over Maximalisme van Monica van Leent-Bergkamp: klik hier

1 antwoord
  1. E. Loos zegt:

    Hoi Marina,
    More is more!
    Leuk verhaal, niet bang voor veel kleur, vorm en textuur is de gemiddelde (niet-minimalistische) quiltser al wel denk ik, en nu mag er nog een schepje bovenop. Ik ben benieuwd hoe het zich verder zal gaan ontwikkelen…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *