Zoekend naar inspiratie …

struikel ik over streepjes

Een van de leukste dingen is het beginnen met een nieuwe quilt. Dat kan  natuurlijk met een patroon in de kleuren van de ontwerper of met die van jezelf. Je kunt meedoen met een Challenge of werken naar een thema, kortom keus genoeg, misschien wel teveel.

Bij modern quilten wordt meestal uitgegaan van een eigen ontwerp. Ik ben vorig jaar bezig geweest met het stikken van smalle strookjes dus zuiver stikken en steeds smaller. Het kostte mij best veel oefening om goed zuiver te stikken om rechte reepjes van 1 cm én deze goed te strijken. Daarna begint het uitproberen met de verschillende afmetingen, de verschillende kleuren en alle variaties daarop. Voor mij is dit het leukste gedeelte: welk effect heeft smal geel met breed blauw, en wat gebeurt er andersom? Doorsnijden en weer aan elkaar naaien, verschuiven?
Ik ben er wel even zoet mee.

Streepjes, Edith Oostdijk

Michael James

Een ander uitgangspunt voor een ontwerp is het bekijken van quilts van andere quilters. Bij het onderzoeken van werken met strips heb ik altijd al gekeken naar de vroege werken van  Michael James. Hij begon dagenlang lange strips te snijden in diverse kleuren en die aan elkaar te stikken. Daarna dit te versnijden en weer op diverse manieren aan elkaar te naaien. Zeker voor die tijd, de tachtiger en negentiger jaren, was het revolutionair.

Bridget Riley

 

Om nog even verder te zoeken naar inspiratie met strips, strepen of strips kom ik al snel bij kunstenaars die in de zestiger jaren schilderden in de stroming “Op Art”.

 Dit was een manier van abstract schilderen waar een vorm van beweging in zat. Bijna altijd in zwartwit, je werd er een beetje zeeziek van. Maar technisch goed om te zetten in een quilt. Een van de grote kunstenaars in deze stroming was Bridget Riley. Zij heeft zich verder ontwikkeld in een wat rustiger moderne stijl die veelal opgebouwd was uit strips, aan te raden om te bekijken voor quilters.

 

 

En dan  is er nog de inspiratie te vinden  in kleur, in vorm, in materiaal en …
Kortom, we hebben altijd tijd tekort.

 

Edith Oostdijk

 

1 antwoord
  1. E. Loos zegt:

    Hoi Edith, wat een leuke blog, en wat een prachtige voorbeelden! Ja, wat je met een simpel lijntje (en kleurtje) allemaal niet kunt doen, we hebben het in onze bee met jouw inspiratie ook kunnen merken. En ik zweer het, als ik knipper met mijn ogen gaat jouw Streepjes ook helemaal stuiteren. 😊

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *