Wat als…….? Deze vraag houdt menig art quilter bezig

Wat als….? Deze vraag houdt menig art quilter bezig, bij mij is dit ook zo. Voor het thema WATER van de Art Quilt groep Oost dacht ik een transparante laag voor mijn werk te maken met organza. De reactie van onze begeleidster was dat organza een veel te makkelijke oplossing was. Daar had ze ook wel een punt. Het duurt soms even voor je jezelf toestaat naar wat anders te gaan zoeken. Het verlaten van het ingeslagen pad vereist dat het hoofd leeg moet zijn. Dan wordt het zoeken naar materialen die transparant zijn en hoe transparant ze mogen zijn. Spannender is het als het enigszins transparant is, maar er moet dan wel genoeg ruimte komen tussen de achterlaag en de transparante laag.

Plastics




Al enige tijd spaar ik bubbeltjesplastic, zowiezo om ermee te monoprinten of materiaal in in te pakken dat niet mag beschadigen onderweg. Bubbeltjesplastic is er in diverse soorten, met kleine bubbels ( zoals boven te zien is) en grote bubbels ( foto hieronder). De ene soort is gemaakt van dun plastic, de andere soort van veel steviger plastic.



Om er goed op en mee te werken strijk ik het plat tussen 2 lagen bakpapier, het steviger plastic is lastiger plat te krijgen, het dunnere makkelijker. Nu maar eens kijken hoe ik dit kan gaan verwerken, het is op dit moment een onderzoek, ik heb nog niet bepaald of dit het gaat worden.

Theezakjespapier


Het papier van theezakjes is fragiel en kan makkelijk scheuren, zowel in droge als natte toestand. Ik ben eerst gaan kijken hoe ik hier mee om moet gaan. Theezakjespapier is gewoon op de rol te koop, daar weten alle traditioneel werkende quilters alles van, maar hier zit voor mij geen ‘leven’ in. Ik wil tekeningen in het papier en die tekeningen krijg je als je gebruikte theezakjes droogt, uit elkaar haalt, glad strijkt en het daarna bewerkt met de was van een waxinelichtje. Daar wordt het papier ook veel sterker van heb ik gemerkt. Maar wat gebeurt er als je hierop gaat naaien? Kun je het ook aan elkaar naaien? Veranderd de sterkte van het papier.



Aan elkaar naaien van het bewerkte papier gaat prima. En 2 lagen over elkaar genaaid geeft ook nog wel enige transparantie, 3 lagen is te veel! Dan komt de vraag of het voor mij erg is als sommige delen niet meer transparant zijn. Daar ben ik nog niet uit!

Mijn zoektocht gaat door, leer er veel van en documenteer alles.

Aart Schinkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *