Duurzaam Quilten in Uganda:

Een manier om vluchtelingen weer levenslust te geven

Af en toe schrijf ik over mijn avonturen met Kick Ass Quilts in het duurzaam quilten en over hoe ik de magie van quilten inzet om een duurzame wereld te maken waar iedereen zich welkom voelt. Dat doe ik door mensen te inspireren via social media, maar ook door workshops te geven. In Nederland, en ook in het buitenland. Een van de projecten waar ik heel trots op ben is met de SSPI in Uganda. Dit project bewijst dat waar een wil is, een weg naar een quilt is! Ik schreef al eerder een blog over het project hier. Dit artikel is een vervolg.

Een korte samenvating:

De SSPI is een organisatie die gerund wordt door Congolese vluchtelingen in Uganda. De organisatie is gevestigd in het vluchtelingenkamp Nakivale gelegen in Uganda bij de grens van Tanzania. In Nakivale hebben vluchtelingen weinig rechten en nagenoeg geen kansen. De SSPI zet zich in om door middel van educatie, kunst en projecten een duurzame toekomst te creëren in Nakivale zowel sociaal, economisch als voor het milieu.

 

Ze waren zelf al bezig met kunst van zwerfplastic, zoals je op de foto kan zien. Ze hadden interesse om ook textiel afval dat rondslingert in het kamp om te zetten in waarde. Zo zijn ze bij mijn quilt lessen terecht gekomen.  In het kamp is er een groot probleem met een overschot aan kleding dat gedumpt wordt. Na een leuke kennismaking zijn we begonnen met de ‘A Taste of Quilting’ (‘een Voorproefje Quilten’) workshop waarbij deelnemers leren een mini memory quilt te maken met kleding dat wat voor ze betekent. Daar heb ik in het vorige artikel over verteld. In dit artikel vertel ik over de vervolglessen.

 

Deep Dive Sampler Quilt lessen: De weg naar duurzaam quilt meesterschap

Het creatief vuur is definitief aangewakkerd in Nakivale! De groep is nu bezig hun eigen sampler quilt te maken als vervolgles. Tijdens die les gebruiken ze 5 basis quilt patronen, leren ze sashing maken, blokken van verschillende grootte maken en hoe ze van losse blokken een quilt maken.

De eerste quilt top is af en er is al uitgebreid feest gevierd in Nakivale om hun blijdschap te uiten. Op die foto zie je ze dansen met hun prachtige quilt. De volgende stap is het quilten van de quilt. Ik ben zelf heel benieuwd te zien hoe ze dat als groep gaan aanpakken. Daarna hoopt de SSPI nog veel meer quilts te maken. Ik ga in ieder geval mijn best doen ze te ondersteunen met lesmateriaal met nieuwe technieken en door fondsen voor ze te werven! Een voorbeeld daarvan is quilt materiaal, maar ook sponsoring voor de lunch van hun wekelijkse bijeenkomst, internet en andere overige kosten.

 

 

De droom is om duurzaam quilten een permanent thuis te geven in Nakivale, Uganda. Quilten is een manier gebleken om de vluchtelingen weer hoop te geven en levenslust. Of om in de woorden van Moise te spreken (vertaald):

‘Sprekend als de oprichter van de SSPI, is het mijn droom om te zorgen dat mijn community van vluchtelingen hun waardigheid en levenslust weer terugkrijgen door quilten. Het leven is een geschenk waar iedereen van zou moeten genieten’ – Moise Sarick

Als je wilt bijdragen aan de quilt community in Uganda zodat ze materiaal of lunch kunnen kopen kan je mij mailen op rianne@kickassquilts.nl

 

Conclusie: Een nieuwe quiltgroep die teruggrijpt naar de traditie van het quilten.

Het is leuk om te zien dat ze gezamenlijk een quilt top hebben gemaakt. Dat was in hun geval uit noodzaak omdat ze niet genoeg materiaal hadden voor meer quilts, maar het legt ook een leuke link met de traditie van quilten en de quilting bee!

De traditie van het samenkomen om samen te werken aan een bijzondere quilt. Om oude kleding om te toveren tot iets nieuws, maar ook om nader tot elkaar te komen als gemeenschap. En ook de traditie van het doorgeven van verhalen door de quilts. Zoals het verhaal van Moise zijn vrouw. Maar ook de andere verhalen van de SSPI allemaal verteld gecombineerd met de prachtige Ugandese stof die ze in de quilt gebruiken! In dit filmpje (Engels) vertelt Moise over de lap sampler quilt die ze gemaakt hebben: https://youtu.be/fg6v7ZG4PB8

De droom van de duurzame toekomst waar iedereen zich welkom voelt, is door het werk van Kick Ass Quilts en de SSPI weer een stapje dichterbij gekomen!

De intentie is om door donaties van welwillende mensen het project nog verder uit te breiden! Als je dit project wilt steunen kan je mailen naar rianne@kickassquilts.nl.

 

 

 

Rianne Doller

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *