Stofverven en bedrukken bij Hawar

Hawar- midweek Stofverven en bedrukken

Vorige week was ik bij Hawar in Oldeberkoop (Friesland) voor een workshopmidweek met Eke Krug.

Het thema was: Stofverven en bedrukken en bewerken en verwerken.

Het verwerken heb ik gelaten voor wat het was. Ik ben niet goed in iets maken tijdens workshops. Dat doe ik later thuis wel. Ik wil vooral nieuwe dingen uitproberen.

 

Nu was lang niet alles nieuw voor me tijdens die workshop, maar het combineren van verschillende technieken was wel een eyeopener.

Verwerken van bedrukte lappen

Gelatineprinten was een onderdeel wat ik al heel lang beheers, ik ben er verslaafd aan geweest, tot ik me realiseerde dat ik dozen vol lapjes en mooie papiertjes had, maar wat moest ik daar nu mee?

Maar toen een lap die ik met gelatineprint had gemaakt veel te donker was geworden en afgeschreven als mislukt, want niets meer mee te doen, maakte Eke me attent op de paintsticks ( dikke krijten van olieverf) die wel zouden dekken op een donkere ondergrond en inderdaad met paintsticks kun je over acrylverf of stofverf heen werken met licht over donker. Ik heb die paintsticks al jaren, maar gebruik ze nooit. Nu toch maar eens in gedachten  houden.

 

En behalve een gelatineplaat werd er ook gewerkt op een ‘harde’ plaat, een stuk plastic. Dat gaf toch weer andere resultaten, in sommige gevallen mooier dan de gelatineplaat.

 

Op advies van Eke werden sommige stukken van de lappen tijdens het printen afgedekt zodat ze “schoon” bleven. Daar kon dan later met stencils en rubbing plates in gewerkt worden.

 

 

 

Ook heb ik gewerkt met puff paint. Dat is een pasta die je met sjablonen of stempels of een kwast op de stof aan kunt brengen en da droging met een heatgun of strijkijzer verhitten zodat het opzwelt. Je kent het misschien wel van t-shirts met teksten erop die verdikt zijn.

 

Ik had ook wel eerder geverfd met thee en met roest en ik had al eens gemerkt dat een combinatie van die twee een mooie grijze kleur kon geven. Maar nu weet ik dat beginnen met thee grijs oplevert en beginnen met roestwater een donkerdere kleur.

 

Iets heel nieuws voor mij was verf tussen twee glasplaten pletten en daar dan een afdruk van maken. Dat geeft een prachtig effect.

 

Giettechniek van Eke Krug

Op mijn verzoek demonstreerde Eke ook de giet techniek. Dat is een techniek die eigenlijk gebruikt wordt op schilderdoek. In een bekertje worden een paar kleuren verf gegoten die vermengd zijn met siliconenolie en verdund met water zodat ze gemakkelijk gieten. Dat bekertje draai je om op het schilderdoek en je beweegt het doek zodat de verf over het hele doek loopt. Door de siliconenolie ontstaan er speciale effecten. Eke heeft de techniek zo aangepast dat je hem ook op stof kan toepassen.

Voor de uitleg daarover kun je op de blog van Eke kijken.

https://ekeskleurdesign.blogspot.com/

 

 

En zo eindigde ik de week met een hele stapel lappen die op allerlei manieren waren bewerkt.

Groet,Joke Hardenbol


Wil jij dat ook wel ? Een aantal bijeenkomsten bij Hawar over verven ?  Dieper duiken in de mogelijkheden om met kleur te werken. Binnenkort start er een  cursus”Vormgeving en ontwerpen met kleur” opgezet door Hawar in samenwerking met het Quiltersgilde. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. 
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *