Meet en Greet Modern Quilten 7 mei 2022

Afgelopen zaterdag was het dan zover; de veelbelovende 3de Meet en Greet Modern Quilten, met dit keer Esther Frenzel als docente, ging om 10.00 uur van start. Prachtig weer, een mooie locatie , 37 enthousiaste deelneemsters (yep, alleen dames!) en een bevlogen organisatieteam….met recht dus veelbelovend.

Voorzitster Inge van Koningsveld heette iedereen tijdens haar openingsspeech van harte welkom en met haar wijze quote ‘in de ontmoeting zit de groei’ kon Esther Frenzel van start met haar lezing.

Meer over Esther kun je lezen in dit blog van 2 maart j.l. Zeker de moeite waard en dan hoef ik dat hier niet verder te herhalen 😉.

Workshops Free motion quilten (Ribbon Candy)

Daarna vervolgde Esther met de uitleg over hoe we aan het werk zouden gaan. We hadden voor de twee workshops thuis al sandwiches voorbereid dus iedereen kon gelijk aan de slag.

Doel van de workshops was het m.n. om het free motion quilten uit te proberen. Ontdekken waar je tegenaan loopt en vooral gewoon te doen zonder angst dat het niet goed wordt. Esther geeft aan dat het net is als met schrijven; veel oefenen en je eigen handschrift ontdekken. Tekenen met whiteboard en stift kan daar zeker bij helpen.

 

 

Leren op eigen niveau

Uiteraard zaten er tussen de deelneemsters heel wat verschillen in ervaring en geoefendheid. Dat was al aan mijn eigen tafeltje zo. Ik zelf ben een inmiddels ervaren topmaakster en ontwerpster maar dat quilten; niet mijn ding. Met de kennis die Esther met ons gedeeld heeft, durf ik de uitdaging op te pakken en hier meer mee te gaan oefenen.

Mijn tafelgenote heeft 40 jaar ervaring dus zij ging er heerlijk vol vertrouwen op los. Aan het eind van de workshop vertelde ze me dat ze er zeker weer iets nieuws van had geleerd had. Hoe mooi!

 

Bovenstaande foto’s tonen het werk van Gerie Lammers en haar moeder.

 

Nieuwsgierig hoe Esther te werk gaat met haar Ribbon Candy. De volgende filmpjes op You Tube deelt ze genereus met ons:

https://youtu.be/lU-Oix4mnGI

https://youtu.be/MQIu_eNmkFI

https://youtu.be/xM9PcvQM54A

https://youtu.be/xw1zLdG3FTo

https://youtu.be/fbebrCYGLA8

Oproep

Tussen alle bedrijvigheid door geeft Marijke Nieuwenhuijsen, een van de coördinatoren voor Modern Quilten binnen het Quiltersgilde, een korte update over hun werk en inspanning om het Modern Quilten nog beter op de kaart te zetten in Nederland. Er zijn al verschillende groepen opgericht maar dat mogen er nog veel meer worden.

Daar zijn ze druk mee bezig en aan al diegenen, die zich reeds aan hebben gemeld, laat ze weten dat ze verwacht na de zomervakantie e.e.a. uitgewerkt te hebben.

Heb je interesse? Laat dat dan weten en meld je bij  marijke.nieuwenhuijsen@quiltersgilde.nl of edith.oostdijk@quiltersgilde.nl 

Show en Tell

Bij de Show en Tell van de Modern Meet en Greet hadden een aantal deelnemers mooie quilts meegenomen om te laten zien.

Zo waren er diverse versies van een Modern Mysterie die in het Quiltnieuws heeft gestaan. Heel verrassend wat mensen met dezelfde opdracht toch weer voor een verschil weten te maken. Je kijkt al uit naar de grote variëteit en toch word je iedere keer weer verrast. Hoe is het mogelijk.

Er was een tesselation quilt van katten, die samen weer een grote kat vormden, ook heel mooi. Een bekend patroon, uitgewerkt tot een uniek geheel. En een quilt met een schrijnend verhaal. Die quilt was onderdeel van een internationale quiltswap maar deze kwam weer retour, omdat mensen in Rusland momenteel geen persoonlijke post mogen ontvangen. Er was gelukkig al wel sprake van een oplossing om de quilt toch bij de ontvangster te krijgen, maar ook dat is gezien de huidige omstandigheden een uitdaging (verslag: Gerie Lammers).

 

 

Round Robin

Ook was er de gelegenheid voor de deelnemers aan de Round Robin van dit jaar om elkaar te ontmoeten. Hier en daar kon je zien dat mensen gezellig van die gelegenheid gebruik maakten maar er waren helaas ook een aantal mensen die als enige lid van hun groepje aanwezig waren. Van mijn eigen groepje waren we met zijn tweeën. Dat was al heel leuk maar ik kan niet wachten tot ik de rest ook kan ontmoeten. Ik verwachtte bij het Round Robin gedeelte nog wat instructies over de afmetingen van de volgende ronde, maar die waren er niet. Heel spannend om zelf een passende toevoeging te maken, zonder enige restricties of richtlijnen (verslag: Gerie Lammers).

Tot slot

Altijd lastig om namens anderen te spreken maar ik denk toch dat we met z’n allen op een heel geslaagde Meet en Greet Modern Quilten kunnen terugkijken. Ik vond het in ieder geval een heel fijne en leerzame bijeenkomst. Had ik de heerlijke lunch al genoemd en alle verleidelijke artikelen bij Carol Cox en Quiltkompas?  Bij deze dus.

Esther Frenzel, dank voor je inspireerde les met al je aandacht voor alle deelneemsters.

Marijke, Edith, Inge, Rose-Anne, Marjolein (ben ik iemand vergeten??)…dank voor jullie inspanningen.

Op naar een 4de Meet & Greet Modern Quilten en veel nieuwe groepen.

 

Monica van Leent-Bergkamp (met dank aan Gerie Lammers, die het verslag van de Show en Tell/ Round Robin op zich nam).

 

PS:

Voor degenen die nog niet bekend zijn met een RR: een groep bestaat, in ons geval, uit vijf mensen. Iedereen maakt een blok (12,5×12,5 inch inclusief naad) en stuurt dat naar de volgende van de groep. Die maakt een rand eromheen passend bij het blok. De volgende doet dit ook en de laatste ook. Vervolgens krijgt de maker van het startblok het eigen blok weer terug nu met vier randen eromheen. Een grote verrassing dus.

Gebruik bij het plaatsen van berichten op de sociale media #quiltersgilderr2022 en #quiltersgildemqgrr2022.

Aan het eind willen we graag foto’s van alle RR ontvangen om die via een digitale show te laten zien. Lijkt het je leuk om mee te doen? Je kunt je nog steeds aanmelden. Als er weer 5 deelnemers zijn starten we een nieuwe groep.

Doe je mee? Stuur dan een mail naar: edith.oostdijk@quiltersgilde.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *