Winkel Woensdag: Het Schildersbedrijf met cyanotype

Langzaamaan gaan we weer terug naar een beetje normale samenleving. Hoe zetten we deze stappen? Wordt het weer zoals vroeger of blijven er dingen permanent anders? Onze adverteerders vertellen over aanpassingen om hun klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen.

Ruimte voor creativiteit en experiment in Corona tijd

Vol verwachting had ik voor het eerst een advertentie geplaatst in Quiltnieuws, toen de Corona crisis uitbrak.
Ik geef workshops Cyanotype blauwdrukken, een oude techniek uit de 19e eeuw die beroemd is geworden door Anna Atkins, zij maakte botanische afbeeldingen met deze techniek.

Als kunstenaar ben ik gegrepen door deze techniek. Om mijn enthousiasme en kennis te delen geef ik workshops Cyanotype Blauwdrukken. Met deze techniek kun je planten maar ook persoonlijke foto’s afdrukken op papier en op textiel. Het is een magisch proces wat eindigt met blauw-witte afdrukken.

Deze techniek is met name interessant voor quilters, omdat zij hiermee persoonlijke foto’s direct op stof kunnen afdrukken. Het eindresultaat is textiel met daarop een eigen foto.

Coronamaatregelen

De directe gevolgen van de coronamaatregelen waren dat ik alle boekingen voor workshops van maart t/m mei acuut moest annuleren. Heel onwerkelijk om ineens geen werk meer te hebben maar wel een zee aan tijd. Ik heb de tijd benut om te gaan experimenteren met de techniek. Op het moment dat je geen verplichtingen meer hebt is er volop ruimte voor creativiteit en daarbij hoort ook ruimte voor twijfels en mislukking. Zo’n creatief proces kan heel veel moois opleveren. Soms vind je in een mislukt experiment de aanleiding of oplossing voor het maken van een nieuw werkstuk. Je bent pas echt creatief als je ook durft te falen.

Ik heb veel blauwdrukken gemaakt, met verschillende foto’s, op diverse soorten textiel. Niet alles lukte. Natuurlijke materialen als katoen en linnen zijn uitermate geschikt. Zo kom ik straks goed beslagen ten ijs zodra ik weer workshops kan gaan geven.

Per 1 juni weer van start

Inmiddels is er een lichte versoepeling van de regels en ga ik per 1 juni weer van start. Dat vraagt wel een aanpassing van mijn aanpak en een herinrichting van het atelier. Ik ben zover, het atelier is brandschoon, de tafels fris opgeschilderd en er is plaats voor maximaal 3 cursisten die elk een eigen werkplek hebben, afgeschermd van elkaar. Qua capaciteit wel een aderlating waar ik eerst maximaal 7 deelnemers per workshop kon ontvangen. Maar ik heb er zin in!
Alle quilters zijn welkom. Deze techniek kan echt een bijzondere bijdrage leveren aan het maken van persoonlijke quilts. Na het volgen van een workshop van 1 dag kun je met de opgedane kennis en ervaring zelf thuis aan de slag. Je krijgt weer volop inspiratie om nieuwe dingen te gaan maken.

Leuke filmpjes van de Cyanotype op textiel. Te zien op Instagram


Jacolien de Jong

Mobiel: +31610150106

Adres: Vechtoever 61, 3555SZ Utrecht

Instagram: @schilderworkshops.teambuilding

Het SchildersbedrijfWil je ook je verhaal over het runnen van je quiltwinkel in tijden van Corona delen met ons? Stuur een mail naar roseanne.dehaan@quiltersgilde.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.