Sainte-Marie-aux-Mines

Voor het eerst een bezoek gebracht aan de 24th European Patchwork Meeting in Sainte-Marie-aux-Mines. Dit festival was van 13 t/m 16 september 2018.

Met Gerda Hoogland verbleef ik in een sfeervolle B&B in Bieblenheim, een gezellig dorpje, ongeveer 25 km van Sainte-Marie-aux-Mines af.
Een mooie autorit langs de wijngaarden van de Riesling en door het prachtige berglandschap naar het festival.

Sainte_marie-Aux-Mines

Het was even een dingetje om de auto kwijt te raken doordat je niet bekend bent in het dorp. De volgende dag ging dat veel beter. Meteen kom je (bekende) Nederlanders tegen. Je kijkt je ogen uit hoe bezoekers zich aanpassen qua kleding.


Onze eerste dag: de vrijdag

Vrijdag was onze 1e dag en we hadden besloten om de tentoonstellingen in de nabij gelegen dorpen eerst te bezoeken. Dit ging makkelijk met de pendelbussen. Het dorp Rombach Le Franc lag het verste weg. Daar waren 2 tentoonstellingen, één van Texnet, moderne werken maar ook veel Art. Er hingen prachtige werkstukken bij.

Toen met de bus naar Lièpvre, daar waren 3 tentoonstellingen. De tentoonstelling African Quilts van Kenya Quilt Quild (KQG) sprong er voor ons uit. Schitterend om te zien.

Het laatste dorp was Sainte Croix aux Mines, daar waren 4 tentoonstellingen. Een grappige maar geweldige tentoonstelling over katten: “Cheeky Cats” van Dionis Martine.

Ook de tentoonstelling ‘Pieces of My Life” van Shizuko Kuroha, in een mooie oude villa gelegen in een groot park, sprak ons aan. In de Espace Exposition waren 5 tentoonstellingen waaronder die van Henk van Kooten.

In een overvolle bus, wat kunnen er toch veel mensen in een bus worden gepropt, terug naar Sainte-Marie-aux-Mines.

De tweede dag: zaterdag

Op zaterdag hebben we alles lopend gedaan om alle tentoonstellingen in Sainte-Marie-aux-Mines te bezoeken. Het was prachtig weer dus heerlijk om van het dorp te genieten. Met 11 tentoonstellingen te gaan zijn we eerst richting de tentoonstelling die het verst lag gelopen, maar onderweg pakten we wel een aantal tentoonstellingen mee. Fascinerend om te zien was een kleine tentoonstelling in een leeg winkelpand, waar van quilts kleding was gemaakt: “Tatterend Splendor” van Marty Ornisch (USA). Heel apart. Zij vertelde dat zij in kringloopwinkels voor een paar dollar een blazer of andere kleding kocht en deze ging ze versieren met bandjes, kantjes en stukjes van een quilt. Ook de lange jurken waren rijkelijk versierd en helemaal van quilts gemaakt.

Het indrukwekkendste was in de Espace des Tisserands waar 5 tentoonstellingen waren en daar sprongen er 2 exposities voor ons uit, namelijk: “Portraits” van Dorte Jensen. Op het eerste gezicht leken het schilderijen van gezichten met heel veel expressie erin, maar dichterbij waren het allemaal stofjes over elkaar heen. Indrukwekkend mooi!

“De Freehand Patchwork” van Danny Amazonas waren enorme quilts ,sommige van wel 3 à 4 meter breed. Fel  gekleurde stoffen veelal van Kaffe Fassett, maar als je op een afstand ging staan zag je er dierportretten in of gezichten. Dichtbij zag je dat het allemaal stukjes stofje waren met onzichtbaar garen aan elkaar gezet, maar zo dat het echt op iets ging lijken. Schitterend om te zien.

In de evenementenhal hingen op de 2e etage de wedstrijdquilts en ook daar genoten van al het moois. Toen we alle tentoonstellingen hadden gehad zijn we naar de evenementenhal en tenten gegaan waar ca. 150 winkels stonden.

Moe maar voldaan en veel inspiratie opgedaan gingen we weer huiswaarts.

Jannie de Breuk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *