Bojagi: Koreaanse Patchwork techniek om duurzaam cadeautjes in te pakken

Voor mijn duurzaam-quilten-platform ‘Kick Ass Quilts’ doe ik ook onderzoek naar quilttechnieken uit andere landen. Laatst kwam ik een leuke techniek tegen die past bij deze feestdagen en cadeautjes tijd. Sinterklaas heb ik gemist, maar je kunt mijn tips onthouden voor volgend jaar en voor Kerst en verjaardagen.  

We gebruiken vaak meters en meters inpakpapier om alle cadeautjes in te pakken en het meeste van dat papier belandt in de vuilnisbak. Dit is natuurlijk doodzonde en slecht voor het milieu. Zeker als je bedenkt dat de meeste quilters meters aan ongebruikte prachtige stof in de kast heeft liggen. Veel van die stof ‘te mooi om stuk te knippen.’ 

Mijn voorstel is het dan ook om als quilters het goede voorbeeld te geven en onze stoffencollectie te gebruiken voor Bojagi cadeaupapier! Maar eerst wat meer informatie over Bojagi patchwork: 

Wat is Bojagi?

Bojagi is een vierkant stuk stof. Het kan bestaan uit 1 stuk of het kan een patchwork zijn van heel veel verschillende stofjes (heel geschikt om restjes te verwerken!). 

Bojagi wordt in verschillende vormen gemaakt. Een Bojagi kan zo simpel zijn als 1 stuk stof, of zeer uitgebreid met borduursel. 

Jogakbo is de specifieke naam voor patchwork Bojagi. Dit werd meestal  door het gewone volk met grote zorg gemaakt uit restjes . Door de prachtige techniek en combinatie van stofjes is Jogakbo een kunstvorm geworden. 

Er wordt  gezegd dat een voorwerp, dat met zoveel zorg gemaakt wordt,  geluk brengt en liefde voor de ontvanger uit.  Bojagi wordt dus op dezelfde wijze geïnterpreteerd als de quilts in Nederland: een manier om zorg en liefde te uiten!  

Waarom is het zo’n leuk alternatief

Zeker voor quilters onderling is patchworkcadeaupapier natuurlijk perfect. We hebben immers de lapjes om te gebruiken, EN we vinden het ook altijd leuk om nieuwe lapjes te krijgen. 

Je kan de Bojagi doorgeven of lekker zelf houden om er een quilt van te maken. 

Om even terug te komen op mijn voorstel:  als je kerstcadeautjes geeft, verpak ze dit jaar  dan in  een stuk Bojagi uit je eigen stoffencollectie! Ter inspiratie is hier een video waarin Young Min Lee, bekend in de wereld van Bojagi, laat zien hoe zij haar cadeautjes inpakt.

 

Bronnen

http://www.youngminlee.com/bojagi

http://www.youngminlee.com/jogakbo

Rianne Doller

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *