Kleurrijk kleurbalans in mijn Afrikaanse quilts

Jullie zullen wel weten dat ik het liefste met de kleurrijke Afrikaanse stoffen quilts maak. Toen ik vorig jaar de kleurenbalans in blauw en geel probeerde te vinden voor mijn Lapis Lazuli quilt, had ik niet kunnen bedenken dat deze quilt een jaar later cover-quilt-model zou zijn voor de zomer editie van Quiltmania!

 

Kleurbalans vinden

Het blijft elke keer weer een zoektocht naar evenwicht en balans in kleur en patroon, welke stoffen je ook gebruikt, traditionele quiltstoffen of Afrikaanse stoffen. Belangrijk voor mij is dat het oog ergens op kan ‘rusten’ en niet heen en weer gaat op zoek naar een rustplek. Het was zo gaaf toen ik gevraagd werd een bijdrage te leveren aan Quiltmania met deze quilt! Dat was voor mij het bewijs dat mijn zoektocht geslaagd was! De quilt werd opgestuurd naar Nantes in Frankrijk en daar namen ze de foto’s op het strand. Ook werd het patroon helemaal uitgetekend en staat het in nu het patronen gedeelte. Inmiddels is de quilt weer thuis. In april volgend jaar gaat hij wederom naar Nantes samen met andere quilts van mij en dan  worden ze daar tentoongesteld op de Pour L’ Amour du Fil Quilt fair, van 19 tot en met 22 april 2023.

Kleurtrends van dit moment

Het kleurgebruik is sterk onderhevig aan hoe we ons voelen, wat er om ons heen gebeurt en trends. Luana Rubin van eQuilter.com bracht dat heel goed onder woorden toen ze onlangs werd geïnterviewd door het International Quilt Festival van Houston dat in november plaatsvindt. Het is een leuk interview waarin zij de nieuwe kleurtrends bespreekt en de betekenis van kleur in de kunst aanhaalt:

 

Kleurrijk gebeuren

Op dit moment werk ik aan een nieuwe quilt met groene en paarse stoffen waar ook oker, oranje en blauw in voorkomen. Het was weer een hele strijd om de, voor mijn gevoel, juiste combinaties te vinden. Gelukkig lukt het mij om mijn Afrikaanse stoffen ook in Nederland weer aan te vullen. Het patroon is weer hetzelfde, maar door gebruik van bepaalde prints ziet het er heel anders uit! Over kleurrijk gesproken: volgend jaar is het thema van de ATT (Algemene TenToonstelling) van het Quiltersgilde KLEURRIJK!

Zoals met al mijn quilts wil ik het doorpitten/quilten zelf doen. Mijn gevoel is dat deze stoffen geen intens quiltpatroon nodig hebben omdat de stoffen zo uitgesproken zijn. Deze quilt wordt dus op de stiklijn, oftewel in-the-ditch gequilt. Een heel gedoe als de quilt 2 x 2 meter is! Ik ben nog even bezig!

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *