Mooie ronde cirkels…

Ik zie net in mijn agenda dat het de hoogste tijd is om weer een blog te schrijven voor het Quiltersgilde. Voor mij een mooie stok achter de deur om weer even achter mijn naaimachine te kruipen en een BOM Quilt (Blok van de Maand), waar ik mee bezig ben verder uit te werken. Het is de bedoeling om een zon te maken van een vierkant Sterblok.

Een zon van een vierkant sterblok

 

Het originele patroon werkt met applicaties over het blok heen maar ik vind het resultaat niet mooi rond genoeg voor mijn quilt dus ik heb besloten om het op een andere manier te doen.

Ik  heb hiervoor 2 fat quarters genomen die ik met de goede kanten op elkaar heb gelegd. Op 1 (verkeerde) kant van de stof heb ik een bord (mooi rond!) omgetrokken met een potlood.

 

Aan beide kanten van de cirkel heb ik met spelden de 2 fat quarters aan elkaar vast gespeld. Daarna heb ik met steekgrootte 2 (iets kleiner dan normaal) de cirkel iets binnen de lijn gestikt. Omdat het bordje net een paar mm te groot was, heb ik ervoor gekozen om de naald van mijn naaimachine 2mm naar links te verplaatsen. Zo kan ik wel over de lijn stikken, maar komt het stiksel 2mm naar links dus net binnen de potloodlijn. Een TIP is hierbij om het knop ‘naald naar beneden’ aan te zetten zodat je af en toe even kan stoppen om de stof bij te draaien om de cirkel mooi rond te kunnen naaien.

 

Na het stikken pak ik een kleine schaar en maak ik een begin-knipje ongeveer een halve cm aan de binnenkant van de gestikte cirkel.

 

Ik knip de hele binnenkant van de cirkel uit; dit is dus een cirkel van 2 lagen stof.

 

Vervolgens heb ik kleine knipjes naar het stiksel toe geknipt. Let op dat je hierbij NIET in het stiksel knipt maar net ervoor stopt. De knipjes zitten ongeveer om de 1,5 cm.

 

Dan komt de truc van de cirkel. Alle vier de hoeken van de bovenste stof moeten door het gat heen getrokken worden.

 

 

De hoeken van de fat quarters komen dan weer op elkaar te liggen met de verkeerde kanten van de stof tegen elkaar aan.

 

 

Als de cirkel is omgekeerd kan deze gestreken worden. Ik let er daarbij altijd goed op dat de rand waar de stoffen aan elkaar zitten (waar deze gestikt is) net iets naar binnen valt. Als je de stof tussen duim en wijsvinger houdt, strijk je de gestikte naad net naar de onderkant. Dan strijk je de cirkel plat.

Normaal gesproken appliceer ik vervolgens de cirkel op een ondergrond. In dit geval een vierkant blok met een ster.

 

MAAR we doen het anders

MAAR….. opeens bedenk ik toch iets anders! In plaats van mijn cirkel met de hand vast te zetten. Heb ik de cirkel vast gespeld tússen de 2 lagen in. Ik heb mijn cirkel op de juiste plek gelegd. Ik heb de bovenkant van de stof naar me toegevouwen en vervolgens heb ik spelden geplaatst op mijn stiksel.

 

 

 

Daarna heb ik mijn cirkel opnieuw over het vorige stiksel heengestikt maar nu aan het blok vast.  Je moet dit wel heel rustig doen, zodat je heel goed de ronding van de cirkel volgt.

 

 

Aan de achterkant zit nu het blok vast aan de cirkel.

 

 

De cirkel bestaat op dit moment nog steeds uit 2 stoffen. Alleen de bovenste hoeft te blijven zitten. De 2e stof is overbodig geworden en die kan weggeknipt worden.

 

Zie hier het resultaat van een ronde zon, tenminste dat moet het nog gaan worden als ik de stralen erop gemaakt heb.

 

Toch leuk hoe ik vandaag weer iets nieuws geleerd heb. Het werkt dus ook om de cirkel onzichtbaar vast te zetten met een stiksel tússen de lagen. Wel belangrijk om te weten dat de 2e fat quarter echt pas weggeknipt kan worden op het moment dat de lagen helemaal aan elkaar vastzitten.

Heb je dit nog nooit eerder gedaan? Dan raad ik je aan om het eens uit te proberen. Pas als je het een keer zelf gedaan hebt, snap je precies hoe het werkt.

Succes!

Marlies Janssen

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *