Vergrijzen? Is dat mooi?

Al vrij lang krijg ik elke woensdagmorgen een blogbericht van Marjolein van der Stoep.

De inhoud spreekt me altijd wel aan, geeft meestal stof tot nadenken, maar door het bericht van 30 mei j.l. werd ik gemotiveerd om weer eens stof te gaan verven.

Kleur vergrijzen

De boodschap van dat blogbericht was dat je elke kleur kunt “vergrijzen” met de complementaire kleuren en dat dat altijd mooie resultaten geeft.

Bij het zien van een kleur zoeken onze ogen (hersenen) automatisch naar de complementaire kleur, dat is de kleur die er recht tegenover op de kleurencirkel staat. Als je daarmee verft zit die kleur er dus al in en heb je een harmonieus palet.  Eigenlijk wist ik dat wel, maar ik had het nog nooit toegepast.

Dus alle verfspullen en de procion tevoorschijn gehaald en veel halve fat quarters witte poplin gescheurd.

Verven

Omdat ik een vaag plan heb voor een rode quilt koos ik die kleur als uitgangspunt. Daartegenover staat groen in de kleurencirkel en dat maak je van blauw en geel.

Dus Rode Jaspis, Barnsteen en Azuriet aangemaakt. Dat zijn drie basiskleuren waar je alle andere kleuren mee kunt maken.

Als ik stoffen ga verven moet ik altijd weer even kijken hoe het allemaal moet en daarvoor is www.verfvirus.nl onmisbaar.

Het voert te ver om hier de hele lijst van mijn verfmengsels uit te schrijven, maar m’n uitgangspunt was de rode kleur te vergrijzen en van die verkregen kleuren een gradatie van donker naar licht te maken. Dat kwam neer op ongeveer 40 plastic zakjes met een lapje, verf en soda ash oplossing.

In een aantal zakken heb ik ook wit of ecru borduurgaren mee geverfd.

 

Wachten…

En dan is het wachten tot je kunt gaan spoelen. Hoe langer je wacht hoe minder je hoeft te spoelen. Dus geduld loont.

Maar na een kleine week wachten is 40 lapjes uitspoelen toch nog wel een langdurige bezigheid. Pas als de lapjes aan de lijn hangen wordt je er wel weer blij van!

En de garens kunnen gewoon over de rand van het bakje drogen

Normaal is strijken niet m’n hobby, maar in dit geval kijk ik er altijd naar uit. Dan zie je pas echt het resultaat.

 

Smaak te pakken

Ik vond de kleuren erg mooi en kreeg zin om nog meer te verven, maar dan met de fellere rode Robijn, de Turquoise als blauwe en weer Barnsteen als gele kleur.

Dus nieuwe verf aanmaken, nieuwe lapjes scheuren, garen toevoegen en het feest kan weer opnieuw beginnen.

Dit keer heb ik niet alleen de rode kleur vergrijsd maar ook wat ander kleurcombinaties gemaakt en een aantal lapjes alleen turquoise geverfd.

Weer een weekje gewacht voor het uitspoelen. Inmiddels hadden we nieuwe tegels op het terras en heb ik er voor het uitdruipen en drogen toch maar kranten onder gelegd..

Ook nu konden de garens in het bakje drogen.

Na het strijken zag het er zo uit:

Tot slot

Dan als alle lapjes en draadjes je toelachen moet er nog worden opgeruimd. Alle bakjes , lepels en spuitjes schoonmaken en laten drogen.

En dan is er tot slot nog een waslijn met plastic zakken die weer schoon zijn voor een volgende keer..

Ik kan voorlopig weer even vooruit.

Marjolein van der Eijk

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *