Hoe zullen we deze noemen: het quiltlabel…

Een paar weken geleden zat de quiltbee waar ik lid van ben bij elkaar en kwam het onderwerp quiltlabel ter sprake. Ging het eerst nog om een al gemaakt label vastnaaien, al snel ging de discussie over: wel of niet labelen en wat zet je allemaal op het quiltlabel. Directe aanleiding was één van de quilts die ik cadeau ga geven, maar ook een stapel quilts die één van de bee-leden, Hubertine, van haar moeder had overgeërfd. Het is een onderwerp dat regelmatig wordt aangestipt in diverse blogjes, maar ik werd door het gesprek tijdens de bee helemaal geïnspireerd om het nog een keer een podium te geven. Dus ga er maar lekker voor zitten – het is een hele lap tekst geworden!
Quilt zonder quiltlabel

Een quilt van Hubertine’s moeder – zonder label

Label jij al?

Wellicht ben jij al een vaste labelaar – een quilter voor wie een quilt pas ‘af’ is wanneer er een label op zit. Maar misschien hoor je wel tot de grote groep quilters die het raar vindt om op hun eigen werk een naamkaartje met info toe te voegen. Misschien wel omdat je de quilt alleen voor eigen gebruik maakt. Of geeft aan iemand die al lang weet van wie de quilt komt. Of misschien wel omdat je je quilt niet belangrijk of mooi genoeg vindt voor een label? Speelt er een gedachte van: “het is maar een [vul aan met verkleinwoordje dat je zou gebruiken voor je harde werk, persoonlijke creativiteit, waardevolle materialen]”. Dan is het misschien wel eens goed om het vanuit een ander perspectief te bekijken: hoe vergaat het je werkstuk wanneer je er zelf niet bij bent om er over te vertellen?
een blauw-rode sashiko quilt

Een erfstuk van Hubertine’s moeder – een sashiko quilt met nog heel veel onbeantwoorde vragen

Laat je quilt voor zich spreken

Of je je quilt nu maakt om op de bank lekker onder te kruipen of om ergens op te hangen – je weet van tevoren niet hoe lang jij bij je quilt in de buurt blijft en bij wie je quilt in een latere fase terecht zal komen. En dat iemand anders zich dan afvraagt: wanneer is de quilt gemaakt, is er misschien lang over gedaan? Was het een eigen ontwerp? Hoe is de quilt gemaakt? Was er een bijzondere gelegenheid waar de quilt bij hoorde? Vragen waar je als maker makkelijk een antwoord op hebt en uitgebreid over kunt vertellen. Niet alleen maar over quilts die een prijs winnen op een tentoonstelling of in een museum komen te hangen, maar voor alles wat uit je handen komt.

Van Hubertine’s moeder

De eerste twee foto’s bij dit blogje zijn van quilts die Hubertine’s moeder heeft gemaakt. Zelfs in een situatie waar moeder en dochter beide quilten zijn er inmiddels bij Hubertine allerlei vragen ontstaan over de quilts die haar moeder gemaakt heeft. Ze zijn niet gelabeld en Hubertine had graag geweten wanneer ze gemaakt zijn, of er een patroon is gebruikt of dat haar moeder zelf iets had ontworpen. Of ze bepaalde quilts met de hand of op de machine had gemaakt.

Het hoeft niet al te moeilijk

Strijk een lapje stof op wat freezer papier zodat het mooi stabiel en glad blijft liggen, pak een watervaste stift en je kunt van start met je label! Het is handig om van tevoren al een keer (of een paar keer) de tekst met de stift op papier te zetten. Om te oefenen, maar ook om te kijken hoe groot de tekst wordt zodat je genoeg stof hebt voor je quiltlabel. Of zodat je weet dat je kleiner moet schrijven om alles erop te krijgen. Met een lichtbak onder je label kun je ook een voorbeeld overtrekken. Of gebruik maken van lijntjespapier zodat je niet scheef gaat met schrijven. Maar natuurlijk kun je de tekst ook borduren om zeker te weten dat het heel veel wasbeurten zal overleven.
handgeschreven quiltlabel op bloemstof achtergrond

Kies bijv. een mooi achtergrondstofje, print uit wat je wilt schrijven en trek het over met watervaste stiften via een lichtbak…

 

Wat zet je op je quiltlabel?

Zoveel als je zelf wilt, natuurlijk. Maar het is een goede gewoonte onder quilters om in ieder geval de naam van de maker, een datum, naam van patroon en naam van ontwerpster (als het geen eigen ontwerp is) te vermelden. Alles wat je extra vermeldt is mooi meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan of je met de hand of machine hebt gewerkt, een start en einddatum van het maken en of er een bijzondere gelegenheid voor de quilt was. Helemaal leuk wordt het wanneer je je quilt ook echt een naam geeft – maar geen verplichtingen!
handgeschreven quiltlabel op een heel bijzondere quilt

Soms is een label te kostbaar om te verdwijnen achterop een quilt – zoals deze handgeschreven dierbare herinnering

Life is Beautiful – update

Ondertussen werk ik gestaag verder aan mijn Life is Beautiful quilt (patroon Helen Stubbings). Dit is echt een quilt die bijzonder arbeidsintensief uitpakt en in allerlei laagjes wordt opgebouwd. Ik ben nu bezig met het aan elkaar zetten van de gequilte blokken en heb bijna alle rijen in stroken compleet vastzitten om die met de lange stroken verder vast te zetten. Daarna volgt er weer een applicatieronde om op al die nieuwe kruispunten ook weer een cirkel te zetten. Het geeft me in ieder geval tijd genoeg om over een naam en het quiltlabel na te denken.

De quiltinspecteur houdt het van heel dichtbij in de gaten

Even opgespeld voor de tussenranden erbij komen

Met de kerst voor de deur maak ik graag van de gelegenheid gebruik om alle lezers van de Quiltersgilde blogs hele fijne, warme kerstdagen te wensen en al het goeds voor een nieuw creatief jaar.
Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *