Highlight Elephant en label

Affo – dus tijd voor een label

Eindelijk! Na alle afleveringen van mijn afgelopen blogjes ben ik verheugd jullie te kunnen laten weten dat de Elephant Abstractions quilt (Violet Craft) inmiddels een AFFO is (A Finally Finished Object). Nadat ik vorige keer enthousiast kon berichten dat de inspiratie voor het doorquilten was gekomen, bleek de uiteindelijke uitvoering een relatief ‘eitje’. Als je eenmaal voor ogen hebt hoe je de lijnen wilt laten lopen is het heerlijk om gewoon gas te geven en door te pakken (klik hier voor mijn vorige blogje).

De bies had ik al klaarliggen en heb ik tijdens een Formule 1 weekend tijdens diverse vrije trainingen en de race vastgezet. Heerlijke achtergrondvulling bij een soort meditatief werkje. Met de bies vind ik het altijd net of je een lintje om je quilt trekt waarmee alles samenkomt en echt af is.

Hier is hij dan – de Affo in volle glorie (klik op de foto voor een grotere afbeelding).

Elephant Abstractions - Affo

Mijn gequilte versie van Violet Craft’s patroon

Bij een Affo hoort een label

Eigenlijk is de quilt natuurlijk pas helemaal klaar als er ook een label op zit. Daar had ik dit keer wat bijzonders voor in gedachten. Ik heb al een paar keer aangegeven dat deze quilt een cadeau wordt. Vorig jaar ben ik begonnen met de eerste van drie quilts voor mijn studievrienden. Dit is de tweede in die reeks. Tot nu toe heb ik mijn labels geprint op stof of met een pigma pen geschreven. Maar de geprinte labels zijn al best vervaagd na wat wasbeurten en ik vrees dat met de pigma inkt dat wellicht ook zal gebeuren. Dus wilde ik de labels voor deze cadeau quilt borduren. En ik had vorige keer natuurlijk al verteld over mijn mooie nieuwe naaimachine. Als onderdeel van mijn marktverkenning had ik Marktplaats in de gaten gehouden voor eventuele tweedehands Bernina’s. Die zoekopdracht stond nog actief en mijn oog viel daardoor onlangs op een advertentie voor de bijpassende borduurmodule. Om een lang verhaal kort te maken – die module staat inmiddels bij mij thuis.

Label digitaliseren en machinaal borduren

Tja, en omdat ik eigenlijk precies in m’n hoofd had hoe dat label eruit zou moeten zien ben ik net zo lang aan het freubelen geweest tot ik de juiste (betaalbare) software had gevonden om een ontwerp te digitaliseren. Gelukkig kwam het software pakket met veel instructievideo’s en een actieve Facebook groep waar ik heel veel tips en tricks kon terugvinden. Eerste stap was het experimenteren met het namaken van de olifant van de quilt.

Proefje van 2 versies - rechts eerste testje

De rechter olifant was poging 1 – steken te ver uit elkaar en kleuren te flets voor het contrast. In de linker afdeling was het beter voor elkaar. Vervolgens was het freubelen om de letters klein genoeg te laten borduren zonder dat de machine er op vastliep en draadnesten produceerde. Na een week of 3 experimenteren durfde ik het afgelopen weekend aan om op de uiteindelijke stof de eindversie op te starten.

Label tijdens het borduren

Hypnotiserend om te kijken naar het borduren

Machinaal geborduurd label

Het eindresultaat, net onder de machine vandaan

Loslaten

En nu komt het moeilijke stuk: loslaten van de quilt. In eerste instantie accepteren dat ik in een paar dagen weer nieuwe dingen heb bijgeleerd en een nog mooier label zou kunnen borduren. Net als met de eerste quilt die ik ooit maakte, geldt nu ook: better finished than perfect. En dat het OK is om een leerpad of groei te zien in de verschillende dingen die je maakt. En de tweede vorm waarop loslaten nu speelt is natuurlijk dat ik ernaartoe moet groeien dat de quilt uiteindelijk bij mij weg gaat en cadeau wordt gegeven. Ik weet inmiddels van andere quilts dat daar wat tijd overheen moet om afstand te laten ontstaan tussen mij en de affo. Ik moet er nu nog even niet aan denken dat ik ‘m weggeef, maar over een paar weken gaat dat vast beter.

Volgend project

Om dat proces wat makkelijker te maken ben ik alweer volop bezig met de derde van de drie cadeau quilts. Dit wordt mijn tweede versie van het Piece & Love patroon van Craftsy (zie hier de eerste). Handig geworden na de eerste versie heb ik alle kleuren voorgesneden en genummerd, zodat ik snel de losse onderdelen bij elkaar kon zoeken.

Voorbereide driehoeken op nummer

Alles genummerd klaargelegd

Designborden bij de Piece & Love

Dan is het vlug bij elkaar pakken

Kortom, genoeg te doen en weer lekker bezig.

Hoe maken jullie je labels het liefst? Wat moet er voor jullie op staan? Doe je iets anders voor quilts die je weggeeft? Ik ben benieuwd.

 

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

2 antwoorden
  1. Janine van Dijk zegt:

    Ik maak eigenlijk altijd hetzelfde label, een blokje mat foundation piecing, met tekst geborduurd. Nu heb ik een tafelkleed gemaakt op verzoek van mijn broer. Daar wil ik geen blok op zetten, maar weet ook nog niet goed wat dan. Ik heb nog maar een paar dagen….. maar het komt vast wel goed.

    Beantwoorden
  2. Mia de Vos zegt:

    ook ik probeer altijd de quilt terug te laten komen in mijn labels, in mijn label plaats ik altijd een mini foto van de quilt met mijn eigen tekst en print het uit op wit katoen. Behalve als het een quilt is die vaak gewassen moet worden dan borduur ik de gegevens zodat ze in de was niet verdwijnen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *