Groot(s) en kleurrijk

Enkele weken geleden kreeg ik een tip over de tentoonstelling ”Proud To Be Soft” in museum MOYA in Oosterhout. (Home – MOYA | Museum Of Young Art)

Barbara Broekman vult daar een voormalige fabrieksruimte met monumentaal textielwerk. Haar naam was me bekend, maar ik kon me niet herinneren ooit bewust werk van haar te hebben gezien. Een goede reden om te gaan kijken.

Ik was er ’s morgens vlak na openingstijd en op dat moment de enige bezoeker. Bij binnenkomst was ik meteen onder de indruk van de hoeveelheid, de kleuren en de grootte van de werken.

 

 

Je kon erover lopen, er in- en ervoor staan en je hoofd moest soms ver achterover om ook het werk boven je te kunnen zien. Wat een afmetingen, enorm!

Dichterbij de verschillende werken kon ik, los van de tapijten, ruwweg 3 verschillende technieken ontdekken waar Barbara gebruik van maakt:

Borduurwerk

 

Bij deze panelen wordt je van een afstand op het verkeerde been gezet. Het lijkt geweven, maar als je dichterbij komt is het met de hand geborduurd.

 

 

Een aantal grote afbeeldingen (meer dan 1,5 m in het vierkant) bestonden uitsluitend uit borduurwerk in kettingsteek. Dit is daarvan een voorbeeld.

 

Op deze detailfoto kun je het borduurwerk van dichtbij zien.

Fotoprint op textiel met borduurwerk

Grote afbeeldingen, o.a. geïnspireerd op de schilderijen van Rubens, zijn geprint op textiel en daarna zijn applicaties en/of borduurwerk met de hand toegevoegd.

 

 

Weven

De weefsels zijn vaak van groot formaat en daardoor – en door de uitgebeelde onderwerpen zeer indrukwekkend.

Veel indruk maakte “Open Monden”, een muur vullend werk bestaande uit geweven afbeeldingen van vrouwen uit reclames met daaroverheen teksten bij wijze van aanklacht tegen het gebruik van dit soort bijna pornografische foto’s om je waar aan de man te brengen. Dit werk wordt nog sterker door de begeleidende korte film die is gemaakt door de dochter van Barbara waarin moeder en dochter het onderwerp samen bespreken.

 

 

 


Wat mij ook erg aansprak was een metershoge muur, aan alle zijden volgehangen met vierkante stukken handwerk uit vele culturen van over de hele wereld.

 

 

Al met al een indrukwekkende tentoonstelling waar veel te zien is.
Nog te zien tot en met 24 september.

Marjolein van der Eijk

1 antwoord
  1. Flox zegt:

    En denk je nu: hoe maak je zoveel werk in je eentje? Dan zal ik je uit de droom helpen. Barbara Broekman is eerder een merk dan een persoon. De geweven doeken worden op machines gemaakt en de werken geborduurd met kettingsteek waarschijnlijk in Turkije waar vrouwen nog om kunnen gaan met borduurmachines die in kettingsteek borduren.
    Kortom Barbara heeft vooral de ideeen ( en soms dat niet, want aangedragen door stagieres) en de uitvoering wordt gedaan doorr tientallen anderen. Is dat erg? Daar moet je zelf een oordeel over vellen. Grote kunstenaars als Ai Wei Wei en Damien Hirst werken ook zo.
    Maar als je dit weet, kun je je wel blij voelen met je eigen productie die heel wat kleiner is maar wel gemaakt door maar een persoon, jijzelf.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *