Baby Baby My Baby Baby

Met twee zwangere nichtjes heb je als quiltster werk aan de winkel. Ik vind beertjes en konijntjes schattig, maar ik wilde liever eens iets strak moderns voor baby’s proberen. Mijn plan was snel geboren, het resultaat was een verrassing.

Aanhaken

Enkele maanden later lees ik in Quiltnieuws nr.156 juni 2023 een special over Quilts voor de kinderkamer. En nog wat later een oproep voor het project Van Tekst naar Textiel. Mijn speelkleedjes zijn inmiddels af. Voor de eerste ben ik dus te laat, voor de tweede te vroeg. Dan maar aan beide activiteiten meedoen via deze blog. Over aanhaken gesproken; dit babydekentje had ik al eens gemaakt, dus ik heb er weer zin in.

 

 

Modern, fel en negative space

Veel felle kleuren zijn goed voor de ontwikkeling van kinderen, heb ik ooit gehoord. En inmiddels ben ik na een jaartje bij de moderne quiltgroep MoQingBirds in Arnhem, gefascineerd door ‘negative space’, dus dat moet er ook in. “Wat vinden jullie ervan?” vraag ik her en der rond als mijn ontwerp klaar is. ”Leuk!” is de reactie, voldoende startsein om het echt te gaan maken. Dit is het plan:

 

My Oh My

Iets met namen leek me bij het ontwerpen wel wat, maar hoe de baby’s gingen heten wist ik natuurlijk nog niet. Een andere tekst dan maar. Mijn inspiratie begint op internet. Ik zoek quilts of blokken waar tekst in verwerkt is. Frappant hoe in het ontwerpproces kwartjes kunnen vallen, waarbij je ineens zeker weet hoe je verder wilt. Bold and beautiful en toch speels, precies wat ik zoek:

 

https://quiltycat-quiltycat.blogspot.com/2012/04/ta-dah.html

 

Ondertussen ben ik verder aan het broeien over de tekst, want wat moet het nou worden? Iets over baby’s? It’s a boy. It’s a girl, weet ik nog niet. It’s a baby? Iets wat je ertegen zegt? Tudiekudiekudie? Iets uit een kinderliedje? Daar was laatst een meisje Loos… Iets uit een liedje? Er zingt al de hele tijd in mijn hoofd: Oh my baby, baby (I want You) van Elvis Costello. Niet bepaald een babyliedje maar het gaat hem toch wel worden, hoewel de Oh later weer verdwijnt, want als je ‘My Oh My’ leest is het ook weer niet goed.

Tekst en lettertypen

En dan ga ik alle ingrediënten door elkaar knutselen in Electric Quilt, heerlijk spelen met kleuren, blokken, layouts, en je eigen letters ontwerpen:

 

 

 

 

 

En dan komt het frappante moment in het ontwerpproces dat je helemaal niet meer weet wat je wilt, en dat je, zoals een ervaren quiltster mij gelukkig eens adviseerde, gewoon maar moet gaan kiezen.

Aan de slag

Nadat de keuze gemaakt is, is het in elkaar zetten niet al te ingewikkeld. Dus maak ik vrij snel ook al de tweede. Ik vermoed dat een traditionelere stofkeuze wel gewaardeerd wordt door een van mijn nichtjes, en ik ben zelf ook wel benieuwd hoe dat in een modern ontwerp uitpakt, dus maak ik ze in verschillende stoffen.

 

 

 

 

 

Huh?

Pas als ik de quilts gemaakt heb, en ze weer her en der ga laten zien, begint me op te vallen dat niemand op de tekst reageert, terwijl dat toch een vrij essentieel onderdeel is. Ik vraag er dus naar. Dat had ik eerder moeten doen. “Huh? Wat staat er?” Blijkbaar zie je het pas als je het weet! Daar had ik nou geen moment aan gedacht bij het ontwerpen.

Typografie

Het project van Tekst naar Textiel zal waarschijnlijk laten zien dat je tekst op heel veel manieren kunt verbeelden en omzetten naar textiel. Voor mij is echter met dit babyprojectje mijn interesse ontstaan in de letterlijke omzetting, in de vraag hoe je visueel creatieve, aantrekkelijke, maar ook leesbare typografie in textiel maakt. Ondanks het ‘foutje’ word ik toch wel vrolijk van mijn tweeling-quilts, en wie weet leren mijn twee baby-achterneefjes er wel heel creatief door lezen!

 


Ella Loos

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *