Quilt Day In Giverny - detail

Weer een quilt af – Day In Giverny

Dit jaar heb ik mijzelf dus op een ‘lapjes-dieet’ gezet. Geen nieuwe lapjes kopen – tenzij echt niet anders kan voor een rand/bies/achterkant om een bestaand project af te maken. Niet alleen heb ik genoeg lapjes liggen om aan van alles te kunnen beginnen. Ik heb ook genoeg Works in Progress (WIP’s) en UFO’s om mij zoet te houden zonder heel zenuwachtig te hoeven doen over nieuwe lapjes. Vorige keer heb ik al verteld dat ik daardoor een quilt heb afgemaakt die ik in 2012 ben begonnen (te zien straks op de ATT :-)).

Quilt sandwich Day In Giverny

Katten erboven op natuurlijk

Dit keer heb ik een van mijn UFO’s tevoorschijn gehaald waarmee ik begin 2013 ben gestart. De Day In Giverny quilt ontworpen door Sherri K. Falls en gemaakt als Block of the Month met een stoffenserie van French General. De top lag in januari 2014 gedubbeld klaar om gequilt te worden.

 

Ik heb toen een start gemaakt met het stitch in the ditch rondom de blokken, maar al vrij snel werd het quilten opzij gelegd voor andere projecten. Er was natuurlijk een reden waarom deze quilt zich zo makkelijk opzij liet schuiven: ik had heel veel moeite met beslissen hoe ik ‘m zou doorquilten.

 

Test qilt lijnen op plastic

Uitproberen op plastic

 

Ik heb wat avonden zitten dubben en uitproberen – met een laag plastic en een whiteboard stift over de blokken heen van alles tekenen en uitvegen. En de conclusie was steeds: de quilt is zo groot en onhandelbaar (170×214), ik durfde het niet aan om Free Motion ontwerpen in de blokken te maken. Vond het zo zonde om al dat werk in de top teniet te doen door knullig doorquilten. Inmiddels zijn we bijna 2,5 jaar later (ahem) en heb ik veel meer ervaring opgedaan. Vooral als je nagaat dat ik pas in 2011 begonnen ben met quilten.

 

Dus heb ik de stitch in the ditch van de blokken eerst afgerond, en heb ik opnieuw plannetjes zitten maken voor het

Blok detail

Blok detail

doorquilten van de verschillende blokken. Ik ben wat handiger geworden met het quilten van veren en het volgen van lijnen met Free Motion quilten. Voor alle blokken heb ik gekozen om de lijnen te volgen vanuit de losse hand. Tandjes naar beneden dus, voor elk blok uitdokteren hoe je met 1 of maximaal 2 rondjes alle lijnen te pakken hebt en doorstikken maar. Tja, en dat betekent dat er soms een lijntje niet helemaal goed is gegaan. Maar overall ziet het er prima uit!

 

Detail gequilte bloem

Bloem detail

Voor de blokken met de bloem in het midden heb ik een extra detail toegevoegd. De bloem heb ik in de stof gevolgd en doorgestikt.

 

Daarna de aandacht gericht op de inzetdriehoeken in de rand. Vond het leuk om daar iets met veren te doen. Ook heb ik daar het bloemetje uit die midden blokken weer terug laten komen.

Quiltontwerp inzetdriehoek

Patroon proberen

 

Ik wilde zoveel mogelijk uit de vrije hand doen. Een paar hulplijnen waren nodig om in elk blok dezelfde ruimte te geven aan de veren en in het midden met het steeltje van de bloem te kunnen beginnen. Dus heb ik een malletje gemaakt van een dubbelgevouwen A4-tje.

Papieren hulpstuk

Papieren hulpstuk

Door die lijnen te tekenen in de driehoek wist ik tot waar ik de veren kon stikken en wat het midden was voor de bloem. Prima gelukt – maar ook duidelijk dat van al het oefenen en netjes mikken weinig zichtbaar blijft op de quilt.

 

Zij-driehoek gequilt

Gequilte driehoek

Detail gequilte veer

Detail

 

Toen nog 4 driehoeken op de hoeken van de quilt. Daar heb ik enorm voor zitten zoeken. En proeftekenen – om iets vrij onder de machine te kunnen quilten moet je het tenslotte ook zonder moeite uit de losse hand kunnen tekenen. Stapels papier heb ik volgetekend. Om je een idee te geven:

Getekende quiltlijnen

Krabbels – compilatie

Hoekblok gequilt

Gequilt hoekblok

 

Op de foto blijft het lastig te vangen.

 

Vervolgens alleen nog de randen. Ook daar heb ik enorm zitten dubben en tekenen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor 3 veer-variaties.

DetailRandVeren

Drie randen met veren

Afronding

Daarna hoefde ik alleen de bies nog te maken. Was nog een puzzeltje om genoeg stof te vinden. Ik mag immers van mijzelf niets kopen aan stof dit jaar, tenzij het echt niet anders kan. Het was een sport om van de restjes en afgesneden extra achtergrondstof genoeg stroken te hebben om de bies te naaien. De quilt is inmiddels gewassen en heeft daar een heel licht tintje roze aan overgehouden. Ik moet het label nog maken en denk dus nog na over de uiteindelijke naam. Gezien het feit dat mijn katertje Tommy elke stap in het proces op de voet heeft gevolgd gaat het Tommy’s Pink Day In Giverny worden.

 

Kater Tommy op Quilt Day In Giverny

Tommy op ‘zijn’ quilt

Quilt Day In Giverny

Day In Giverny – af

Quilt Day In Giverny - detail

Detail

 

Zou het volgende keer weer lukken om een AFFO te laten zien? Wie weet…

Lieve quiltgroeten,
Marjolein

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *