ElephantAbstractions in progress

Vrolijk doordenderend het nieuwe jaar in

Hoe is jullie nieuwe jaar gestart op quiltgebied? Hoe zit het met jullie plannen voor de quilt agenda? Grootse plannen dit jaar? Eindelijk die ene quilt afmaken? Dat kleine projectje dat al een tijd op je ligt te wachten toch maar uit de kast halen? Gaat het goed met de creatieve energie?

Hier wel

Ik loop ervan over – creatieve energie, bedoel ik dus. Heerlijk! Overal waar ik kijk zie ik mogelijkheden en heb ik zin en komt er iets uit m’n handen. Dat is wel eens anders, dus ik geniet er met volle teugen van en probeer zoveel mogelijk ook concrete resultaten te boeken.

De Olifant

Eind november begon ik met de top voor de Elephant Abstractions quilt van Violet Craft. Ik berichtte daar over in mijn vorige blogje (hier). Het is een project dat je maakt met Foundation piecing.

ElephantAbstractions in progress - via Foundation piecing

De Olifant in wording… (klik voor grotere afbeelding)

Inmiddels is de top af, en hangt die klaar om gedubbeld en gequilt te worden. Wat een feest was dat om die in elkaar te naaien. Ik heb nog wel wat handigheidjes opgeschreven voor de volgende keer dat ik het patroon ga maken (deze quilt geef ik cadeau, en ik vind hem zo mooi, dat ik er zelf ook eentje wil).

Foundation piecing tips?

 • Rijg de individuele blokken met grote steek om, zodat de stof goed platligt wanneer je de blokken aan elkaar gaat zetten.

  Close up van geregen blokken

  Geregen randen – stof sluit beter aan

 • Laat het papier zitten tot de hele quilt klaar is.
 • Zodra je blokken aan elkaar naait, verwijder je alleen het papier in de naadjes, zodat die niet opstapelen en dubbel gaan zitten door je quilt.Foundation piecing - grote delen
 • Die grote stukken met papier schuiven alle kanten op onder je machine – rol een deel op en zet het vast met knijpers. Dan hou je makkelijker alles onder controle.

  Foundation piecing - onder de machine

  Opgerold wandelt de quilt niet onder je voetje vandaan

 • Snij steeds een strook van 5-7 inch van je grote stukken stof af, zodat je makkelijk stof kunt pakken voor de individuele stukjes.
 • Bereid een blok voor, door de stofjes alvast op grootte en kleur op de goede volgorde te leggen. Wanneer je dan gaat naaien is een blok veel sneller af en heb je minder risico op fouten.

  Foundation piecing tip

  Alle lapjes in juiste volgorde bij elkaar

 • Heb je weinig ervaring met foundation piecing? Gebruik batik of effen stoffen die aan voor/achterkant zelfde zijn – scheelt een hoop gedoe met dingen in spiegelbeeld en stof.
 • Bewaar je stoffen bij elkaar in een handig systeem (bijv. hoesjes), zodat je snel kunt pakken en geen extra vouwen etc. in je stof komen.  En maak een staalkaartje als je veel kleuren hebt.

  Stoffen gesorteerd in mapjes - Foundation piecing

  Stoffen gesorteerd in mapjes pakt makkelijk

 • Als check of je stofje groot genoeg is: wanneer je papier op de naailijn teruggevouwen is en je je stofje klaarlegt om te naaien, moet je stof het patroondeel volledig bedekken (inclusief naadtoeslag). Als je dan naait en omslaat, zit je stof ook goed.

Sorry, wat?

Ja, die laatste tip is natuurlijk beetje lastig zonder goede uitleg. Had ik even een foto van moeten maken tijdens het naaien. Zucht – ik weet het goed gemaakt. Als ik iemand er een plezier mee doe, schrijf het in de comments bij het artikel en dan draai ik nog iets in elkaar voor een foto. Als je nog weinig ervaring hebt met Foundation piecing, is dit filmpje van Violet wellicht een mooie introductie: “How to: Paper Piecing with Violet Craft”

Video van Violet Craft

Klik voor de video

Afwerking

Ik heb inmiddels ook de achterkant uitgezocht voor de quilt. Die moet ik nog een beetje in elkaar puzzelen, omdat ik er een deel van de reststoffen in wil verwerken. Iets met een blokkenrand in het midden. Voor de vulling heb ik 4 grote rest-stroken van andere quilts aan elkaar gezet, die ligt ook al klaar. Nog 1 of 2 weekenden, en dan heb ik weer een AFFO om cadeau te doen!

Life is Beautiful

Met die enorme hoeveelheid uren die ik de afgelopen weken achter de naaimachine heb doorgebracht, had ik toch ook nog zin in een werkje op de hand. Ik had geen applicatie quilt meer liggen, dus ben ik gaan grasduinen in de UFO’s.

Life is Beautiful stitchery

En daar kwam ik de Life is Beautiful tegen, van Helen Stubbings (Hugs ‘n Kisses). Het patroon voor die quilt heb ik in het eerste jaar dat ik begonnen was met de nieuwe hobby met kerst gekregen van mijn broer (als in: ik zoek wel iets uit, mag jij het mij cadeau doen ;-) ). De quilt bestaat uit 36 stitcheries, en die waren nog niet allemaal klaar. Ik ben er eind 2011 aan begonnen en nu zijn ze eindelijk compleet. Ik ben begonnen aan de ondergrondblokken als 4-patches te snijden en in elkaar te zetten. En heb ik nu dus ook weer een klusje voor op de hand.
LIB-blokken

Vrolijk doordenderen

Ondertussen hoop ik dat de energie nog een lange tijd aanhoudt. Ik ben zo’n anderhalf jaar geleden begonnen met een ander eetpatroon en daar pluk ik nu duidelijk de vruchten van. Ik val er lekker van af en zoals jullie merken levert het een hoop energie op. Hopelijk zet dat door en heb ik over een paar weken weer zo’n stapel om te laten zien.

Ik wens jullie veel AFFO’s dit jaar, maar vooral veel quiltplezier!

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

PS – wisten jullie overigens dat 12 februari op de BBC de Great British Sewing Bee weer start? Misschien doet er dit jaar weer een quilter mee ?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *