Staalkaart bij Foundation Piecing

De quilt-variant van surprises: foundation piecing

Hebben jullie een leuke Sinterklaas gehad? Of misschien nog leuke verrassingen in petto voor onder de kerstboom? Cadeautjes inpakken, en gezellig samen weer uitpakken – een thema dat veel terugkomt rondom de feestdagen. Ik ben net begonnen aan een nieuwe quilt en die staat ook helemaal in het teken van cadeaus. Het is de Elephant Abstractions quilt van Violet Craft. Hier een voorbeeld van het patroon:

Elephant Abstractions – Violet Craft (foto van Craftsy)

 

Toen ik hem voor het eerst zag was ik gelijk enorm onder de indruk. Ik heb twee vrienden die helemaal “flieft” op olifanten zijn en regelmatig op safari gaan in Afrika om ze in het echt te zien. Dus wordt deze quilt een cadeau voor hen.

Surprise

Voor deze quilt gebruik je de foundation piecing techniek – de patroononderdelen staan uitgetekend op papier en lapje voor lapje naai je alles op de goede plek. En tussen het geweld om mij heen van allerlei surprises die vernuftig in elkaar werden gezet, zat ik zelf dus ook tussen het papier en de verrassingen.

Van zwart wit, ga je met het stikken van een naadje opeens naar full colour:

En dat zijn echt leuke verrassingen om te zien ontvouwen. Er zitten aardig wat verschillende tinten grijs in de olifant en om alles een beetje uit elkaar te houden heb ik ook een staalkaartje gemaakt zodat ik de grijzen niet door elkaar haal.


Een staalkaart bij het foundation piecing

Trouwens, zie je m’n rollertje liggen? Dat maakt het een stuk sneller met naaien omdat ik tussendoor niet hoef te strijken om de naden plat te krijgen. Ik zoek voor een aantal blokken de lapjes bij elkaar, leg ze gelijk in de goede volgorde en dan zie je echt heel snel resultaat.

Het begin is er

Het patroon van Violet Craft zit goed in elkaar. In totaal maak je 97 blokken die in delen aan elkaar worden gezet. Het eerste deel heb ik inmiddels af. Dit is het middenstuk bij de slurf.

slurf van foundation piecing

Straks ga ik aan een oor beginnen en ik ben nu alweer nieuwsgierig wat zich straks gaat ontvouwen wanneer ik de lapjes terugvouw voor alle naadjes.

Ondertussen…

De eerste Piece and Love quilt waar ik tijdens mijn vorige blogje nog middenin zat is inmiddels een AFFO. Alleen nog een label toevoegen en dan kan ik ‘m cadeau doen. Dit is een quilt waar heel veel quiltwerk in is gaan zitten en dat was ontzettend leuk om te doen. Hier is de quilt nog zonder binding, maar die zit er nu wel al omheen.

Ik ga gauw weer verder met de olifant zodat ik ‘m een oor kan aannaaien ;-). Ik wens jullie allemaal een mooie december maand vol met gezelligheid. Hopelijk kun je jezelf wat quiltuurtjes cadeau doen.

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *