twisted logcabin block closeup

Verder met de Twisted Logcabin

In mijn vorige blogje (hier) vertelde ik over de Twisted Logcabin quilt die ik heb ontworpen en waar ik met veel enthousiasme aan ben begonnen. Ik voorspelde toen al dat ik nog zeker 100 uur naaiplezier voor de boeg had. De afgelopen weken heb ik rustig verder gewerkt en inmiddels heb ik 30 van de 63 blokken af.

Alvast wat aan elkaar

Nu ik al zo’n lekker stapeltje blokken af heb werd het ook de moeite om alvast wat aan elkaar te zetten. Daar zitten allemaal voordelen aan. De grotere vlakken zijn makkelijker te hanteren op mijn provisorische designwall. Het wordt ook beter zichtbaar hoe de blokken in elkaar overlopen. Daarbij kan ik nu ook alvast beginnen met het verwijderen van de eerste papieren achtergrondjes.
twisted logcabin blokken op design wall

Ontwerp verder aangepast

Ik had vorige keer al iets laten zien over hoe ik een ontwerp had gemaakt en het idee over kleurenverdeling was gaan aanpassen. Daar ben ik nog wat verder meegegaan en een printje helpt nu met plannen, stoffen kiezen en bijhouden welk ondergrondje al geprint klaarligt en welk blok genaaid is.

Ontwerp Twisted Logcabin van Marjolein den Boer in blauw, rood en creme

trouw kruisjes zetten in de blokken die af zijn ;-)

Stoffen genummerd

Om makkelijk aan te geven welke stof ik voor een blok nodig heb werk ik nu ook met een overzichtje van alle stoffen. Ze hebben nu nummers gekregen. Daarmee kan ik op mijn designwall per blok aangeven welke lichte of donkere kleur waar komt.

overzicht met gebruikte stoffen

keuze uit 17 lapjes, of 18 als je wit ook meetelt

Malletjes

Bij het voorbereiden van de stof per blok gebruik ik deze handleiding om snel te kunnen zien of een onderdeel groot genoeg is om te kunnen gebruiken. Ik werk met jellyrolls, dus stroken van 2,5 inch breed. Met alles wat ik zo afsnij hou ik weer smallere stukken over die ik dan weer kan gebruiken bij een kleinere maat. Maar soms zijn die stroken dan net te smal of net te kort. Met dit overzicht kan ik heel snel zien of een lapje het wel of niet gaat halen.

Foundation piecing malletjes

allemaal malletjes…

Niet sneller, wel beter

Nu ik met blok 31 bezig ben kan ik inmiddels wel zeggen dat ik het optimale tempo en ritme heb gevonden. Het kost ongeveer 2 uur en 20 minuten om een blok te naaien. Sneller zou misschien kunnen, maar dan is het risico op fouten veel groter en het plezier een stuk minder. In het begin heb ik vrij regelmatig dezelfde fout herhaald die ik dan steeds weer moest uithalen. Ik maak nog steeds weleens een fout, maar het is veel minder geworden en ik zie het veel sneller. Dat betekent dat ik minder hoef uit te halen om iets te corrigeren. Met alle oefening ben ik dus niet heel veel sneller geworden, maar wel beter.

Genieten

Terwijl de quilt zo langzaam groeit krijg ik ook steeds vaker een voorproefje van het eindresultaat met de twisted logcabin. Wanneer er licht op de blokken valt krijg je hele mooie schaduwen en is het waaier effect mooi zichtbaar. Dat roept ook gelijk al weer vragen op over hoe ik het straks ga doorquilten, maar nu geniet ik al intens van wat er onder mijn handen groeit.

Twisted logcabin blokken met licht en schaduwen

diepte effect komt mooi in beeld

Gauw weer verder met de rest van de blokken!

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *