Tentoonstelling ’HOEZO ‘geen vrouwen in de kunst?

“Hoezo” geen vrouwen in de kunst?

Dit is de titel van de tentoonstelling bij Museum de Kantfabriek, die net op 3 maart van start is gegaan.
Soms neem je je voor om naar een tentoonstelling te gaan, maar krijgen andere dingen prioriteit en is de tentoonstelling al voorbij voordat je er erg in hebt. Dus nu, ondanks het mooie weer en lokkende tuin, maar meteen naar Horst. Eerst zien deze textiel met werken van 50 vrouwelijke kunstenaars. Geen spijt van het is een aanrader!

Wat boeide ons

Ons trof de gelaagdheid in de verschillende werken. Hoe je feitelijk meer lagen in textiel maakt, en daarmee de afbeelding meer kracht geeft of het nu een quilt is, een beige werk van wol- vilt of de titels die de werken kregen. Natuurlijk ook de titel van de tentoonstelling zelf. Overal zaten wel meer lagen aan of in.

Het mooie van deze openingsdag was dat een aantal van de kunstenaars aanwezig was.

Werk van Yvonne Scheele-Kerkhof

Het eerste werk wat we zagen was een fraai kostuum in groen en blauw van Yvonne Scheele-Kerkhof. Er stond iemand foto’s van te maken, zij bleek de maakster te zijn. Dus ruimte om vragen te stellen, hoe heb je het gemaakt? Fraai kantwerk vormden die randen met bloemetjes. Dit werd aangevuld met borduurwerk waarbij draden uit een onder liggende stof laag omhoog werden gehaald. Ook was een andere vorm van kant als versiering van de rug naad gebruikt. We werden met meer details vergast en het feit dat het totale werk 4 jaar aan regelmatig werken kostte.
Die duur aan werktijd moet ons quilters bekend voorkomen. Tenminste bij mij, Christine, is het zeker geen onbekende termijn.

 

Ontmoeting met Sandra Mackus

Leuk om Sandra Mackus te ontmoeten. Zij fietst, wandelt en skate heel Nederland door om alle (voormalige) stations eerst te fotograferen en vervolgens met een fineliner vast te leggen. Enkele van haar tekeningen werkte ze, als tekenaar zonder enige ervaring met een naaimachine, uit op haar moeders naaimachine. “Mijn moeder moest zelfs de naaimachine aanzetten”. Maar het levert prachtig werk op. En later vertelde ze nog met dat borduren met de machine kan je makkelijker foutjes wegwerken, je stikt er gewoon overheen. Met tekenen gaat dat niet op.
Heel mooi uitgewerkte met “synthetisch garen gehaakte” Esdoornbladen tenminste zo leek het ons qua techniek.

Werk van Rita Dijkstra

Het was een keur aan technieken, naast kant, vilt, weefwerk, ook enkele quilts, o.a. deze van Rita Dijkstra gemaakt op een fraaie ondergrond met een laag kleine cirkels en daar weer een toplaag met de open ruimten overheen.

Aanbeveling

Al met al voor ieder wat wils. De tentoonstelling is te zien t/m 12 mei. Niet missen hoor!

Natuurlijk is er in de Kantfabriek ook heel veel informatie te zien en te horen over het maken van kant en is er een keur aan 2e hands boeken, voor het geval je nog niet genoeg inspiratie hebt opgedaan.

 

Christine Paris en Steiny Boone.

 

Klik hier voor ons agenda-item voor meer informatie over de tentoonstelling

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *