voorbeelden stof

Hoe quilt je op vakantie ?

Vakantieseizoen, dus tijd voor plezier en reizen! Althans dat denk je. Maar is er wel echt plezier mogelijk als je niet kan quilten? Want reizen lijkt quilten bijna onmogelijk te maken.

Ik vind van niet, het plezier wordt wel lastiger voor elkaar te krijgen maar gelukkig hoeven quilten en op vakantie gaan elkaar niet uit te sluiten. Er is alleen wat creativiteit nodig om overal te kunnen quilten.

Om niemand broodnodige vakantievreugde te ontzeggen heb ik een lijst met tips gemaakt:

1. Pak het handquilten weer op

Ik weet dat we in de moderne tijd leven en dat een naaimachine heel fijn en snel werkt. Dat is ook zeker zo en de machine mag blijven in onze quiltkamers of keukentafels of waar je dan ook quilt.

Op vakantie is het wel zo leuk om je machine thuis te laten en ook veel makkelijker. Je kunt ook al uren zoet zijn met een werkje dat in een koekblik past. Dus of je nu met de camper weggaat of met een backpack, een hand quiltwerkje past dan altijd.

 

 

Een bijkomend voordeel van een handwerkje is dat het volledig stil is, tenzij je in je vinger prikt. Je kunt dus gemakkelijk kletsen met je mede-vakantiegangers. Ook is werken met de hand zeer ontspannend en kan als meditatie werken. En ontspanning was toch het doel van je vakantie!

2. Ontdek de lokale stoffen

Het lastige van een klein werkje meenemen kan zijn dat je op den duur door je stofjes heen raakt. Dan is het tijd om de lokale stoffenmarkt op te zoeken (sowieso erg leuk om te doen).

Of je nou naar Kenia gaat, het Gooi, Colombia of Schiermonnikoog, bijna overal kan je stofjes kopen! Het kan mogelijk in de vorm van zakdoeken, tafellopers of andere souvenirtjes komen. Maar, een ware quilter is creatief en zal zeker een goede toepassing kunnen bedenken of er een gat middenin kunnen knippen.

Natuurlijk kan je ook voordat je op vakantie gaat even onderzoek doen waar de dichtstbijzijnde quiltwinkel is of hoe het er voorstaat met de lokale stoffenmarkt.

 

 

3. Bonustip: Creëer een tijdelijke design wall

We hebben het vast allemaal weleens meegemaakt. Je huurt een huisje bij een Landal park of iets dat erop lijkt en de schilderijtjes zijn meer dan ongeïnspireerd. Zelf heb ik al verbleekte foto’s van de omgeving meegemaakt en ook schilderijtjes die maar in één kleur waren. Ik vroeg me toen serieus af of ze misschien een stap vergeten waren in het productieproces.

Deze tip heb ik van mijn moeder. Mijn moeder is namelijk een fervent vakantie-quilter en haar droomvakantie is ergens anders in een huisje voor rust en geen gedoe. Quilten hoort daar bij en dan heeft ze natuurlijk ook een tijdelijke designwal nodig.

De tip: zodra er een blokje af is, prik je die simpelweg op het schilderijtje en weg saaiheid!

Menig vakantiehuisje is al tijdelijk opgefleurd geweest door haar creaties.

Mocht je de schilderijtjes niet willen opfleuren zijn de gordijnen ook altijd een optie. De gordijnen waren de ideale ruimtebesparende design wall in mijn studententijd!

Laatste tip: denk er wel aan je quiltwerkjes weer in te pakken!

Oproep: hoe quilt jij op vakantie?

Welke tips heb jij om op vakantie te kunnen quilten? Deel je ideeën zodat we allemaal kunnen leren.  Op Facebook heb ik zelfs mensen gezien met een naaimachine voorin de auto! Als er iemand in Nederland is die dat ook heeft zie ik heel graag de foto’s!

 

Fijne vakantie!!

Rianne Doller

3 antwoorden
 1. Anneke Zorn zegt:

  Wij gaan pas in sseptember in Nederland op vakantie, maaaaaaarrrr
  Mijn doosje met de voorbereiding voor kerstkaarten (foundationpiecing kerstboompjes) staat al klaar.
  Ik kijk al uit naar de vakantie!
  Anneke Zorn
  ps
  Overigens gaan er ook nog boeken en puzzels mee

  Beantwoorden
 2. Ans Kouwe-Ickenroth zegt:

  Dag allemaal.
  Ik ben op dit moment op fietsvakantie en zoals ik al eerder in een blog meldde: ik mag van mezelf 300 gram aan patchwork meenemen, anders worden de tassen te zwaar… Ben daar zelfs iets overheen gegaan deze keer. Thuis had ik al een paar vellen vol hexagons van 2 cm geprint in de hoop dat een hotel nog wel wat meer voor me print als ik er doorheen ben.
  Verder heb ik de doos blauwe restjes, allemaal gesneden op 3 cm meegenomen.
  Tot nu toe heb ik al een stapeltje hexagonbloemen gemaakt, heerlijk om ‘s avonds even te doen. Soms is het erg lastig omdat de verlichting niet altijd even goed is of als er geen bureautje is om aan te zitten. Dan is zitten op bed de enige optie. Maar gepatcht zal er worden!
  Groetjes Ans

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.