Goede Voornemens

voor 2022

Terwijl ik dit schrijf, naderen we het einde van 2021. Een tijd van terugkijken en vooruitdenken. En van goede voornemens maken. Eigenlijk doe ik daar de laatste jaren niet meer aan. Maar voor dit blog vroeg ik het me ineens af: wat voor goede voornemens kun je maken als quilter? En als quilter die bezig is om modern te worden?

 • Na enig nadenken kwam ik op de volgende punten, in willekeurige volgorde:
 • Wees zuinig met alle grondstoffen
 • Houd je werkplaats opgeruimd en overzichtelijk
 • Blijf jezelf uitdagen
 • Maak ook eens een UFO af
 • Doe waar je plezier in hebt

Blijf jezelf uitdagen

Voor mij persoonlijk geldt dat ik het heel fijn vind om mezelf te blijven ontwikkelen. En dat kan alleen maar door iets te ondernemen dat je niet eerder hebt gedaan. Zo deed ik afgelopen jaar voor het eerst mee aan de internationale picture exchange van het EQA. (Het is overigens echt de moeite waard om de resultaten van die uitdaging nog eens terug te kijken. Dat kan hier.

Misschien is het inmiddels opgelost, maar de foto van mijn bijdrage aan de EQA was ergens zoek geraakt. Gelukkig kan ik hem hier laten zien. Want ik had mezelf uitgedaagd om een modern ontwerp te maken bij de inspiratiefoto. Ik kreeg nl. een foto die ik niet zelf zou hebben gekozen. Daardoor moest ik extra hard nadenken wat ik daarmee zou doen. Het was die extra hindernis die me er toe bracht om te experimenteren. Nadat ik eerst een ‘kopie’ had gequilt van de foto, kwam ik op het idee om een ontwerp te maken met alleen maar ‘rechte’  lijnen en de improv-techniek. Beoordeel zelf of het geslaagd is als modern ontwerp. Maar voor mij telt vooral de ervaring van het uitproberen.

 

Langs de Lijn

Voor het jaar 2022 staat de volgende uitdaging voor de deur. Met de leden van mijn modern quilten groep MQBirds hebben we afgesproken dat we gaan inschrijven voor de Quiltersgilde tentoonstelling in april. Het thema is Langs de Lijn, en daar gaan we ieder een modern quiltje bij maken. De eerste ideeën zijn al uitgewisseld. Het is plezierig om in zo’n gezamenlijke zoektocht ook voor onszelf scherper te krijgen wanneer een ontwerp modern is. Of wanneer het bijvoorbeeld meer naar art-quilt neigt. Vooral die grens tussen art en modern vind ik nog moeilijk te trekken. Het is mij wel duidelijk dat je in een moderne quilt niet aan oppervlaktebewerkingen doet. Dus geen borduursels, stempelen of mixed media. Maar waarom zou je met een moderne quilt niet óók een statement kunnen maken? Want dat is voor mij de beschrijving van een art-quilt, dat er een verhaal of een boodschap wordt overgebracht. Enfin. In dat dat grensgebied ligt dus een van mijn uitdagingen voor 2022.

UFO’s afmaken

Want ja, ook bij mij liggen er UFO’s in de kast, in diverse stadia van verbinding. Niet alles wat er ligt, is modern. Maar het meeste is wel een soort van eigentijds, wat dat ook mag betekenen. Zo ligt er deze  wonky churn dash te wachten totdat ik eindelijk de rust heb en de tijd ga nemen om het ruler quilten te gaan oefenen (linker foto). En op deze Irish chain van restjes (rechter foto) wil ik het free-motion quilten van veren gaan praktiseren. (hé dat rijmt )

 

Zuinig zijn

Patchwork maken is sowieso de kunst van het hergebruiken van restjes textiel. En gelukkig hebben we nu naaimachines die met gemak drie lagen stof aan elkaar quilten. Dus je hoeft niet terug te schrikken voor het verwerken van stukken overhemd, tafellaken of dekbedovertrek in een quilt. De stof hoeft niet allemaal van hand-quilt-kwaliteit te zijn. In mijn stoffenvoorraad liggen dan ook de nieuwe quilt lapjes en ‘vintage’ stofjes gebroederlijk naast elkaar. Maar als ik eerlijk ben dan is er nog wel ruimte voor verbetering in mijn manier van werken. Dus neem ik me voor:

 • Als ik de naaikamer voor meer dan 5 minuten verlaat; naaimachine, strijkbout, pc, en en licht uit.
 • Textielafval niet bij het huishoudelijk afval, maar verzamelen en in de textielcontainer brengen voor herverwerking
 • Kleine restjes met regelmaat bij elkaar naaien tot scrappy blokken voor later gebruik
 • En de uitdaging voor 2022: niet blijven hangen in het verzamelen, maar eindelijk ook eens een modern ontwerp maken om die vintage stofjes in te verwerken. Anders blijven die scrappy blokken, of die stapel overhemden tot sint Juttemis in de kast liggen.

Opruimen voor rust in je hoofd

Mijn naaikamer was een groot deel van 2021 jaar een onoverzichtelijke puinhoop, en zelfs voor mij.

Om te beginnen kreeg ik begin 2021 van mijn handige man een werktafel waar mijn naaimachine in verzonken is,. Super fijn, maar het is wel een joekel van 1,5 meter vierkant, waarvoor de kamer opnieuw ingedeeld moest worden.

Vlak daarna kreeg ik een flinke hoeveelheid stofjes, bolletjes en wolletjes uit het huis van mijn moeder. Met als gevolg dat plotseling alle schappen uitpuilden, de vloer lag vol, niets had nog een vaste plek, ik kon mijn eigen spullen niet meer terugvinden. Herkent u dat? Na een paar maanden spullen op en neer schuiven was de maat vol: er moest ook nog extra kastruimte komen, met schappen tot aan het plafond. Meteen ook maar wat bananendozen vervangen door doorzichtige kunststof dozen.

En zo kreeg ik pas in oktober weer het gevoel dat ik ‘in control’ ben in mijn naaikamer. Nu kan ik me eindelijk weer concentreren op mijn quilt projecten. Dus ik wil in 2022:

 • Mijn naaikamer opgeruimd houden; alle materiaal heeft een vaste plaats en wanneer je het niet meer nodig hebt, leg je direct terug in de kast.
 • Stofrestjes direct na het snijden sorteren op kleur.  Afval en te kleine restjes (voor mij betekent dit kleiner dan drie cm2) gaan direct in de textiel-afvaldoos onder de tafel.

Doe waar je plezier in hebt

En dit is mijn belangrijkste voornemen. Ik geloof echt dat je het terugziet in het resultaat, als je met liefde en plezier aan een (quilt)project werkt. Het mag best bij vlagen spannend of frustrerend zijn om een goed ontwerp te maken, of een techniek onder de knie te krijgen. Maar je moet vooral zín hebben om die quilt te maken. Ik wens jullie allemaal een zinvol 2022.

Clasien Selman

2 antwoorden
 1. Ine Sweere zegt:

  Hai Clasien, lees nu pas dit blog van jou. Heel herkenbaar. Ik heb ook net een quilt gesneden ( moet nog gemaakt) van stoffen uit de stash. En ook hier ligt een quilt klaar voor de rulers, voor het eerst. Het zal wel goedkomen, vooral plezier houden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.