Engelenvleugels voor het Textielfestival


Voor het Textielfestival 2020 in Leiden worden er, net als bij eerdere edities, weer kunstenaars aan verenigingen gekoppeld om gezamenlijk een uniek object te maken. Dit keer is dat voor het Quiltersgilde, Fleur van den Berg, hedendaags beeldend kunstenaar, zie ook www.fleurvandenberg.nl

In het juninummer van Quiltnieuws is een artikel te vinden over dit project. Het festival thema reizen, over grenzen gaan past uitstekend bij een element dat vaak in haar werk terug te vinden is: ‘vleugels’. Aan de leden van het Quiltersgilde de vraag om zoveel mogelijk engelenvleugels te maken van textiel. Er zijn vier patronen getekend, onder deze link is er 1 te downloaden!

Alle textiele materialen zijn toegestaan, mits frisse wittinten, evt. ietsje grijs, een beetje bruin en heel weinig geel/zwart/goud of zilver voor een accentje.

Vandaag aan de slag

Vandaag ging ik met artquiltcollega en vriendin Yvonne aan de slag om te kijken hoe ver we konden komen als voorbeeld om mee te nemen naar de Textiel Plus dagen, waar het Kunstproject echt van start gaat!

Eerst maar eens de vier basisvormen met zwarte stift overgetrokken op patroonplastic, dat trekt weer wat makkelijker over op stof:

De wens is drie lagen maar dat wordt misschien niet stevig genoeg dus ik voeg ook nog een laagje ‘borduurvlies’ (of stik & trek) toe:

Dan via de achterkant (waar de tekening staat) de hoofdlijnen doorgequilt zodat ik aan de voorkant een idee heb van de vorm:

Dat begint al ergens op te lijken, eens kijken of mijn kantjesvoorraad houvast biedt voor de randen:

Of ‘t er voor bedoeld was. De overige ruimte opgevuld met andere resten van dit kant:

Lekker uit de vrije hand vastgestikt.  En daarna los knippen uit de stof waarbij ik de waaiers wat ruimte geef. Als afwerking moet ik ze nog cordonneren maar dat doe ik later wel een keertje in één keer. Nu werken we even flink door. Yvonne had ook nog een kanten kleedje liggen waar je eigenlijk nooit precies weet wat je daar nou nog mee kan, nou dit misschien:

Wellicht is het teveel grijs naar de zin van de kunstenares, maar hey, als echte artquilters vinden we het heus niet erg als hier nog met witte acrylverf over heen wordt gegaan. Ook goed voor de stevigheid trouwens!

Aan het eind van de middag hadden we 6 vleugels klaar en borrelden er nog veel meer nieuwe ideeën op. We gaan er mee verder op het Textiel Plus Festival, november 2019 in Den Bosch #welkom!

Nienke Smit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *