De Kracht van eenvoud

Voor de Moderne Quilt Groep Midden, de Moqingbirds, waren we zeker net na het opstarten  van de groep op zoek naar ‘wat doen we samen of wat doet ieder voor zich’. De miniquilt tentoonstelling in Rijswijk die in april 2019 zou worden gehouden met de uitdaging  ‘Lijnenspel’  bood een ieder van onze groep van 10 personen genoeg mogelijkheden om de eigen creativiteit om te zetten naar een quilt. Diegenen die toen naar de beurs geweest zijn, hebben onze resultaten kunnen zien.

Inspiratie

Een foto van een zonsondergang bij de Zuiderlingedijk in Heukelum, was mijn inspiratiebron. Maar hoe dat nu te vertalen naar een moderne quilt was voor mij de uitdaging. Met het afdrukken van de foto ging ik aan het werk. Het leverde deze schets met kleuren en uiteindelijk een resultaat in stof op.

Figuur 2 de eerste schetsen

Figuur 2 de eerste schetsen

 

 

Figuur 1 inspiratie voor lijnenspel

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 3 de eerste resultaten in stof

 

Mijn quiltgroep voorzag me van de nodige aandachtspunten. Een beetje sprankeling erin, want dat zag je toch ook op de foto en dat maakt het levendiger. Het was fijn dat we bij iemand thuis zaten, want er werd meteen in laatjes en doosjes voor me gezocht en er kwam een zilverdraadje tevoorschijn, ja dat leverde wel een extra accentje op!

Kan het moderner?

Ik zag deze eerste versie als een probeersel, maar voor mij was het nog niet modern. Maar wat is dan eigen aan modern quilten? Daar zijn wel lijstjes voor te vinden van wat de kenmerken zijn van een moderne quilt. Wie zich daarin wil verdiepen kan het vinden op de site van het Quiltersgilde.

Ik vat het samen als de ‘de kracht van eenvoud’.

Figuur 4 varianten van het lijnenspel

Ik ging verder met schetsen en het maken van zeer mini-mini quiltjes – ansichtkaart- formaat, 10 bij 15 cm. Er kwamen uiteindelijk vier varianten, die hebben niet allemaal de eindstreep gehaald.  Maar van deze zeer mini uitvoeringen naar de maat voor de tentoonstelling, die voor de miniquilt uit gaat van maximaal 2 meter omtrek, of bijvoorbeeld 50x 50 cm, was nog even een uitdaging. De ontwerpen verder vergroten of zijn er andere oplossingen?

Fijn als een groep je uit je twijfels haalt en iemand zegt “plaats die mini quiltjes in een groot vlak, de zogenaamde ‘negatieve ruimte’”. Met deze suggesties ben ik verder aan de slag gegaan. Natuurlijk zijn er ook dan nog genoeg keuzes te maken in kleur, vorm, de positie in het veld, de wijze van doorstikken etc. Het zal iedereen wel bekend voorkomen. Ter illustratie laat ik er hier maar een paar zien.

 

Figuur 5 effect van verschillende achtergrondstoffen

Deadline

Met de deadline voor de tentoonstelling in zicht heb ik me uiteindelijk een avond op het doorstikken van één van de quiltjes gestort. En hoe verder het vorderde, hoe blijer ik er van werd. Wat een leuk effect geeft het doorstikken uit de vrije hand. Het werd wel nachtwerk, ik durfde het werk niet los te laten toen ik eenmaal de slag te pakken had. Maar het is me gelukt om de blauwe quilt de gewenste ‘moderne’ uitstraling te geven en samen met de 1e quilt, die meer een weergave is van de foto, op tijd in te leveren voor Rijswijk.

Figuur 6 Rijswijk “Lijnenspel van ondergaande zon”.

Figuur 7 inzending Rijswijk “Lijnenspel van ondergaande zon”.

 

De derde quilt van deze serie, met uiteindelijk de grijze achtergrond, heb ik, nu ik wat meer tijd heb na mijn pensioen, pas kort geleden doorgestikt.

 

figuur 8 lijnenspel van zon en bliksem

De uitdaging van deze ‘Inzending voor Rijswijk’ was voor mij toch het hele proces. Het zelf ontwerpen, het zoeken naar het moderniseren van dat ontwerp, maar ook alle keuzen in stof en stikken. Want zo’n ervaren quilter voel ik me niet. En het afstemmen in de groep is dan een extra stimulans, Moqingbirds dank daarvoor.

Christine Paris

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.