De boel een beetje opfleuren!

27 maart 2020.

Juist in deze moeilijke dagen, nu het leven even geen feestje is, wil ik toch slingers op kunnen hangen en de boel een beetje opfleuren! Juist nu, tijdens deze Corona crisis, zijn de kleine dingen in het leven zo belangrijk. Met een paar simpele middelen ben ik aan de slag gegaan om de slingers in huis te halen!

Een zelfgemaakte slinger van vlaggetjes!

Deze slinger van vlaggetjes is een leuk en overzichtelijk project om zelf te maken. Je kunt er eventueel restanten stof voor gebruiken of, als je er meerdere slingers wilt maken, snijd je stroken uit de breedte van een lap stof. Zorg er wel voor de bovenste rand van een vlaggetje, de kortste zijde, recht van draad is. Verder heb je een stuk biaisband nodig van 3 tot 5 meter (of langer als je wilt). Nu maar hopen dat de band-en-garenwinkels nog open mogen zijn, zo niet, dan kun je ook een stuk lint of touw gebruiken.

(Tijdens het maken luister ik graag naar muziek; dan kom ik heerlijk tot rust. Wist je dat er op Spotify speellijsten staan die samengesteld zijn door quilters? Zoek maar eens “Quilting” bij afspeellijsten en je zal versteld staan.)

Op internet zijn tal van werkbeschrijvingen te vinden voor het maken van de vlaggenslinger (in het Engels Bunting genaamd). Voor dit project heb ik een patroon gebruikt van Make a Stitch. Klik op PDF voor het sjabloon van een vlaggetje en het hele patroon is HIER (in het Engels) te vinden.

 

Werkbeschrijving in het Nederlands:

 1. Zoek stofjes uit met een print die alle kanten op kan.
 2. Snijd stroken die even hoog zijn als jouw vlaggetjes, inclusief zoom.
 3. Vouw de stroken in de breedte dubbel met de goede kanten op elkaar.
 4. Gebruik het vlagpatroon om de driehoeken uit de stof te snijden, de helft van de vlaggen wordt hierbij op de kop uitgesneden. Daarom is de richting van de print belangrijk.
 5. Snijd de vlaggetjes uit met een rolmes en een liniaal, of knip ze uit nadat je ze met een zacht potlood op de stof hebt getekend.

  Snijd of knip de driehoekjes uit de dubbelgevouwen stof

 6. Maak een stapeltje van vlaggetjes van steeds twee stukjes stof met de goede kanten op elkaar.

  Genoeg vlaggetjes voor een paar slingers!

 7. Naai elke vlag langs de twee lange schuine kanten samen en houdt de bovenrand open, gebruik een 0,5 cm naadtoeslag.
 8. Knip de uitstekende stof bij de punt van het vlaggetje af om opeenhoping in de punt te voorkomen.

  Even de puntjes bijwerken

 9. Draai het vlaggetje met de goede kant naar buiten en druk met een stompe schaar of potlood de punt mooi strak. Strijk de vlaggetjes plat.
 10. Leg de vlaggetjes in een leuke volgorde.
 11. Knip een lengte van de biaisband, 3 meter voor ong. 9 vlaggetjes en 5 meter voor ong. 15 vlaggetjes en markeer het midden.
 12. Verdeel de vlaggetjes over de hele lengte maar laat aan de uiteinden aan weerszijden 40 cm leeg. Deze lengte heb je nodig om de slinger ergens aan te bevestigen. De afstand tussen de vlaggetjes onderling is ongeveer 10 cm. Zet de vlaggetjes vast met een speld.
 13. Naai de vlaggetjes een voor een in de dubbelgeslagen biaisband en zorg dat de afstand tussen de vlaggetjes nagenoeg hetzelfde is.

De vlaggenslinger is klaar!

De lengte is zeker weten de gepaste afstand die we tegenwoordig moeten aanhouden! ;)

Tip 1: deze slinger past in een envelop en kunnen we opsturen naar een geliefde die nu alleen moet zijn. Maar vertel er dan wel bij dat de oudere niet op een stoel mag gaan staan om de slinger hoog op te hangen! gewoon draperen langs een stoel of kast kan natuurlijk ook.

Tip 2: de vlaggenslinger is ook leuk voor als we binnenkort 75 jaar Bevrijding vieren en daarvoor bv. de vlaggetjes in rood, wit en blauw stof maken met een oranje biaisband.

Tip 3: wat denk je van een vlaggenslinger als kraamcadeau! Over 9 maanden zou dat wel eens heel erg van pas kunnen komen!

Straks, als deze crisis voorbij is, dan hangen we samen de slingers op langs alle straten van Nederland met een lange, aan elkaar geknoopte slingers!

En ik?

Ik vier vandaag het leven en hang de slingers op want ik ben nu 1 jaar kankervrij en uitgerekend vandaag vier ik mijn verjaardag!

Ik wens iedereen heel veel sterkte de komende tijd.

Met lieve groet, Hilde Hoogwaerts

 

PS Als je nu de smaak te pakken hebt. Wat zou het leuk zijn om tijdens de Algemene Tentoonstelling een heleboel vlaggetjes te hebben hangen! Maak een vlaggetje of een paar en stuur ze op naar Jannie de Breuk, Colijnweg 8, 8251 PK Dronten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *