“Connected in Red” wordt “Bauhaus 2”

Door: Eike Klous

Mij is gevraagd een stukje te schrijven over het ontstaan van mijn “Connected in Red”. Heel leuk en een eer om te doen. Ik zal aan de hand van foto’s het proces zo duidelijk mogelijk beschrijven. Mijn werknaam is “Mijn Rode Lapje”.

De basis: Het rode lapje en de maat, 80 x 100 cm in “portret”. OK dat is best een grote lap. Hoe gaan we die vullen. Ik heb echt een tijdje rondgelopen zonder ook maar één enkel idee. Maar dan toch plopt er ineens wat op.

Enkele jaren geleden heb ik een quilt gemaakt over de Bauhaus periode (een stroming in de bouwkunde begin vorige eeuw). De opdracht was: Bauhaus periode, een oranje lapje en een grijze ondergrond. Dit allemaal van Grunge stoffen. Maat 80 x 100 cm “portret. Als inspiratie had ik het werk van Johannes Itten gekozen.

 

“Quilt Bauhaus Johannes Itten”

 

Als ik nu eens een “broer” maak voor deze quilt. Zelfde maat, ander ontwerp, andere cirkels en andere kleuren. Ze horen dan bij elkaar, zijn anders maar toch familie. Het idee is er, nu nog het ontwerp. Na lang nadenken en onderzoek kwam ik uit bij Aleksander Rodchenko, een Russische kunstenaar uit diezelfde periode. Zijn schilderij heeft qua basis mooie vormen maar het moet nog wel gaan passen in het uiteindelijke ontwerp.

 

“Origineel van Aleksander Rodchenko”


Nu ben ik getrouwd met een man die daar wel wat mee kan. Hij past het ontwerp aan tot er een mooie balans is gevonden in de opgegeven maat. Dat gedeelte heb ik dus uitbesteed. Inmiddels heb ik dan het ontwerp op ware grootte op papier en plak ik dat op een tafel.

 

“Ontwerp inclusief kleurkeuze”


Nu volgt de kleurkeuze. Ik wil dat het rode lapje in iedere cirkel aanwezig is en bovendien prominent aanwezig in de grootste. Best moeilijk, want dit rood slaat een beetje dood bij andere kleuren. Ik moest dus knallen met de andere kleuren en moest er voor zorgen dat ik geen enkele kleur van zijn “quilt-broer” zou gebruiken. Het moet een zelfstandige quilt worden. Nu de andere kleuren uitgezocht. Daarbij kies ik ook vaak voor een zwarte achtergrond. Niet omdat ik een depressief mens ben, maar omdat de kleuren daar het sterkst op uitkomen. Veel wikken en wegen, maar ik ben tevreden.

 

“Definitieve kleurkeuze stoffen”


Op naar de volgende fase. Het ontwerp heb ik dus op tafel geplakt. Zo kan ik de afzonderlijke onderdelen makkelijk overnemen en behoud toch het totaaloverzicht. Ik werk namelijk in eilandjes. Van alle gekleurde delen maak ik kleine quiltjes. Tekening overnemen op een ondergrond, dan de losse onderdelen van de cirkels (en andere vormen) op Flisofix plakken en dan heel precies op maat uitknippen. Ik doe dat met 2 mm extra. Uiteindelijk moeten de onderdelen koud tegen elkaar gelegd worden voor verdere behandeling en dat past natuurlijk nooit. Dan heb je dus 2 mm speling die later weer verdwijnt onder het cordon. De stukjes stof met Flisofix plakken we op de ondergrond, stukje plakbare Hobbs er achter en een dun achterkantje. Zo, Miniquiltje klaar.

 

“Eilandje cirkel en zwarte achtergrond”


De eilandjes maak ik helemaal af. Dus inclusief quiltwerk. Ik doe dat dit keer op de naaimachine. En vind het leuk om diverse patroontjes bij de vlakken te gebruiken. Als alle onderdelen klaar zijn kunnen ze op de ondergrond. Ik had een ondergrondquilt moeten maken, 80 x 100 Gewoon weer 3 lagen voorbereiden. Dan moeten de eilandjes daarop en als je secuur hebt gewerkt, dan past dat. Spannend en leuk werk.

Maar nee hoor, ik had echt een black out en heb van alle zwarte stukken ook eilandjes gemaakt. Dat wordt lekker dik en stug allemaal. Vooral toen alles aan elkaar moest. Krijg dat maar voor elkaar. Heb je die punten gezien waar de cirkels tegen elkaar komen?

 

“Let op de puntjes”

 

Ik heb behoorlijk zitten steunen en zuchten, de boel bijna in een hoek gegooid, maar dat past dan weer niet bij mij. Ik maak alles af. Het quilten van de zwarte stukken heb ik achteraf gedaan, toen de quilt helemaal in elkaar zat. Om de vlakken wat kleiner te maken en ook om het rood wat te accentueren heb ik nog rode cordonlijnen getrokken.

 

 

“Het uitproberen van de rode lijnen”

 

“Rode lijnen als cordon en strokenpatroon in de vlakken”


Daarna de vlakken met een in kleur verlopend garen in een strokenpatroon doorgestikt. Wat was ik blij toen de quilt helemaal af was. En nog blijer dat hij onlangs in de Elzas heeft gehangen. Toch een beloning voor mijn werk (en worsteling). Ik ben gaan kijken.

 

“De uiteindelijke quilt met als naam: Bauhaus 2”

Eike Klous
www.eikeklous.exto.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *